Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

O Σερμπακόφ «έδωσε» τους δέκα Ρώσους κατασκόπους

Tου ανταποκριτή στη Μοσχα Aχιλλεα Πατσουκα

Το πρόσωπο-μυστήριο που παρέδωσε όλες τις πληροφορίες για τη δράση των δέκα Ρώσων κατασκόπων στις ΗΠΑ είναι ο συνταγματάρχης Σερμπακόφ, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Κομερσάντ». Ο συνταγματάρχης, που μέχρι πριν από λίγο καιρό εργαζόταν ως προϊστάμενος του αμερικανικού τμήματος της Υπηρεσίας Διεθνούς Αντικατασκοπείας, σε μια υψηλότατη θέση από την οποία είχε τη δυνατότητα να συνομιλεί ο ίδιος με τον πρωθυπουργό και τον ΥΠΕΞ, παρέδωσε στις αμερικανικές αρχές τους φακέλους των δέκα Ρώσων κατασκόπων.

Αν και το επίθετό του αποκαλύφθηκε μόλις χθες, για τις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας έγινε γνωστό πιθανότατα τρία εικοσιτετράωρα πριν από την επίσκεψη Μεντβέντεφ στις ΗΠΑ, την ημέρα δηλαδή όπου ο Σερμπακόφ «απέδρασε» από τη χώρα του με προορισμό την Αμερική. Στη δράση του Σερμπακόφ συνέβαλε μια σειρά περίεργων και ανεξήγητων λαθών. Συγκεκριμένα, προκαλεί μεγάλη απορία πώς η κόρη του, που θεωρητικά λόγω της θέσης του πατέρα της ούτε από τη Μόσχα δεν μπορούσε να φύγει, ζούσε και σπούδαζε στις ΗΠΑ, ενώ μερικές ημέρες πριν από τις αποκαλύψεις ο γιος του, που εργαζόταν στην κρατική υπηρεσία ελέγχου ναρκωτικών ουσιών, διέφυγε κι αυτός στην Αμερική.

Η συνεργασία του Σερμπακόφ με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμάται πως είχε αρχίσει αρκετό καιρό πριν. Από τους δέκα φακέλους με τις πληροφορίες των πρακτόρων που παρέδωσε ο Σερμπακόφ στις ΗΠΑ, ένας περιείχε σημαντικότατες πληροφορίες. Πρόκειται για τον φάκελο του ηλικίας 65 ετών Μιχαήλ Βασενκόφ, κατά κόσμον Χουάν Λαζάρο, ο οποίος επί σαράντα χρόνια εργαζόταν ως πράκτορας, αρχικά της ΕΣΣΔ και μετέπειτα της Ρωσίας, στην Ισπανία, τη Λατινική Αμερική και τις ΗΠΑ. Ο Βασενκόφ αποτελεί πράκτορα-θρύλο, σύμφωνα με την εφημερίδα, και θα ήταν αδύνατη η σύλληψή του εάν κάποιος δεν τον είχε προδώσει.

Αν και τη «θανατική ποινή» του Σερμπακόφ και των συνεργατών του την είχε προαναγγείλει ο Πούτιν τον περασμένο Ιούλιο από την Κριμαία, δηλώνοντας πως τα ονόματα των προδοτών είναι γνωστά και οι προδότες έχουν άσχημο τέλος, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα, έχει ήδη σταλεί πράκτορας να εντοπίσει τον «προδότη» με σκοπό να τον εκτελέσει.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_12/11/2010_422130
(12/11/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.