Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

Ερωτηματικά γύρω από την «απόπειρα» κατά του Μοράλες


Του Simon Romero
The New York Times 


Με τα όπλα στα χέρια, τα μέλη της επίλεκτης ομάδας Δέλτα ανέβηκαν τις σκάλες του Οτέλ ντε Λας Αμέρικας. Ήταν 4 το πρωί της 16ης Απριλίου στη Σάντα Κρουζ, την πόλη - προπύργιο της βολιβιανής αντιπολίτευσης.

Μέσα σε πολύ λίγο χρόνο, είχαν εκτελέσει τρεις άνδρες, τον 24χρονο Ιρλανδό Μίχαελ Ντουάιερ, τον 39χρονο Ρουμάνο ουγγρικής καταγωγής Αρπάντ Μαγκιαρόζι και τον 49χρονο Εδουάρδο Ρόζα Φλόρες, Βολιβιανό, κάτοχο ουγγρικού και κροατικού διαβατηρίου, έναν άνθρωπο με ομιχλώδες παρελθόν στην ηγεσία ομάδων ξένων μαχητών κατά τη διάρκεια των γιουγκοσλαβικών πολέμων.

Επιδεικνύοντας τα πτώματα στην τηλεόραση, οι βολιβιανές αρχές ισχυρίστηκαν ότι είχαν αποτρέψει απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Έβο Μοράλες. Σύντομα εντόπισαν γιάφκα όπλων η οποία, όπως ισχυρίστηκαν, είχε σχέση με τους νεκρούς. Όμως το περιστατικό, μαζί με τα βαλκανικά του μυστήρια, δεν είναι μια απλή υπόθεση.
Οι δολοφονίες γέννησαν διάφορα ερωτήματα. Ποιος υποστήριξε την ομάδα αυτή; Πώς τους εντόπισαν οι Αρχές; Γιατί ο Μοράλες έστειλε αστυνομικές δυνάμεις από την πρωτεύουσα Λα Παζ; Και τι δουλειά είχε να επιστρέψει στη Σάντα Κρουζ ένας άνθρωπος σαν τον Ρόζα Φλόρες, που υπήρξε ποιητής και πολεμικός ανταποκριτής, πριν μπλεχτεί στα βαλκανικά πεδία σφαγών;

Το μυστήριο της υπόθεσης περιστρέφεται κυρίως γύρω από την αινιγματική φυσιογνωμία του Φλόρες, που θεωρείται και αρχηγός της ομάδας. Ο Φλόρες από τη Βολιβία ως έφηβος κατέληξε στην Ουγγαρία, πατρίδα του πατέρα του, που ήταν εβραϊκής καταγωγής. Εκεί ήρθε σε επαφή με τον Βενεζουελανό τρομοκράτη Κάρλος. Τη δεκαετία του ’90 ήταν επικεφαλής εθελοντών που πολεμούσαν στο πλευρό της Κροατίας και θεωρήθηκε υπεύθυνος για τον θάνατο ενός Βρετανού και ενός Ελβετού.

«Έζησε μία πολυτάραχη ζωή, δεν ταίριαξε πουθενά», είπε για τον Φλόρες ο Ιμπόλια Φεκέτε, ο Ούγγρος σκηνοθέτης που το 2001 γύρισε ταινία εμπνευσμένη από τη ζωή του. Επιστρέφοντας στην Ουγγαρία, ο Φλόρες ασπάστηκε το Ισλάμ, απαρνούμενος τις προηγούμενες σχέσεις του με τη συντηρητική καθολική οργάνωση Όπους Ντέι. Και εν συνεχεία του μπήκε μια νέα, έμμονη ιδέα. Να οδηγήσει τη Σάντα Κρουζ, την πλουσιότερη επαρχία της Βολιβίας, στην ανεξαρτησία.

«Χρειάζονται όπλα», είχε πει σε μια συνέντευξη στην ουγγρική τηλεόραση, η οποία μαγνητοσκοπήθηκε πέρυσι αλλά προβλήθηκε μόλις τώρα, μετά τον θάνατό του. «Το θέμα δεν είναι να κάνουν τα παιδιά διαδηλώσεις στις πόλεις με καλάμια και σημαίες».
Στη συνέντευξη, ο Ρόζα Φλόρες εξήγησε ότι ο στόχος του δεν ήταν να ανατραπεί ο Μοράλες αλλά «να κηρυχθεί ανεξαρτησία και να δημιουργηθεί μια νέα χώρα». Αυτά ταιριάζουν με τις περιγραφές του Μοράλες, σύμφωνα με τις οποίες η Σάντα Κρουζ είναι φέουδο βιομηχάνων και τραπεζιτών, συχνά απογόνων Κροατών μεταναστών, που θέλουν να αποσχιστούν από τη Βολιβία, στα πρότυπα της αποσύνθεσης της Γιουγκοσλαβίας.
Μετά τις δολοφονίες, Βολιβιανός εισαγγελέας παρουσίασε βίντεο που είχε γυριστεί από κινητό τηλέφωνο, χωρίς καθαρό ήχο, και ισχυρίστηκε ότι σε αυτό, ο Φλόρες συζητούσε σχέδιο δολοφονίας του Μοράλες.

Στη συνέντευξή του, ο Φλόρες είχε μιλήσει για το ενδεχόμενο θανάτου του. «Αν μου συμβεί κάτι στη Βολιβία, θα είναι γραφτό μου. Εξάλλου, θα έχει συμβεί στο καλύτερο δυνατό μέρος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.