Τρίτη 12 Μαΐου 2009

Υπογράφεται ο Nabucco


Milliyet 
(12/5/2009)


Σύμφωνα με δηλώσεις πηγών της Ε.Ε., στο σχέδιο κατασκευής του αγωγού Nabucco η Τουρκία έκανε ένα βήμα πίσω όσον αφορά το θέμα «καταβολής αμοιβής για τη διέλευση, καθώς και έκπτωση 15% στην τιμή αγοράς», με αποτέλεσμα να φθάσουμε στο σημείο των υπογραφών. Η Άγκυρα τηρεί σιωπή. Αρμόδιοι δε της BOTAŞ ανέφεραν: «Δεν γνωρίζουμε τίποτε». 

H Τουρκία δεν επιθυμούσε να είναι απλά μια διαμετακομιστική χώρα, αλλά ακολουθούσε μια πολιτική που είχε επικεντρωθεί στο να εκμεταλλευθεί και κάποια πλεονεκτήματα από τον αγωγό αυτό.

Ανώτερο στέλεχος του Τ/ΥΠΕΞ χαρακτηριστικά είχε δηλώσει ότι η Τουρκία δεν ήθελε να βρεθεί στη θέση να παρακολουθεί απλώς έναν αγωγό, ο οποίος διέρχεται από το έδαφός της, αλλά επιθυμούσε την είσπραξη κάποιας αμοιβής επί της ποσότητας του φυσικού αερίου που θα περνούσε, ακόμη δε να της παραχωρηθεί με μειωμένη τιμή το 15% του διερχόμενου από τον αγωγό αυτό φυσικού αερίου. Τώρα αναφέρεται πως έκανε ένα βήμα πίσω όσον αφορά το ποσοστό του 15%. Οι Βρυξέλλες, όμως, εκφράζουν την άποψη ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πουν ότι «ξεπεράστηκαν όλα τα προβλήματα». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.