Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Πάγωσαν οι αποφάσεις για τις κλιματικές αλλαγές


Της Helene Cooper
International Herald Tribune


Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, και άλλοι ηγέτες κρατών αποφάσισαν να καθυστερήσουν το έργο εξεύρεσης κοινής στρατηγικής, αναφορικά με τις κλιματικές αλλαγές, συμφωνώντας αντ' αυτού όπως το θέμα χειριστούν οι αποστολές των κρατών στην παγκόσμια διάσκεψη για τις κλιματικές αλλαγές που θα γίνει στην Κοπεγχάγη τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Οι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Λαρς Ρόκκε Ρασμούνσεν, πρωθυπουργού της Δανίας και προέδρου της διάσκεψης για της κλιματικές αλλαγές, συμφώνησαν ότι πρέπει να προωθήσουν μια μεταξύ τους συμφωνία που θα δεσμεύει σε πολιτικό επίπεδο όλους τους ηγέτες των χωρών.

Ωστόσο, με το χρόνο να κυλά εις βάρος τους και τις κλιματικές αλλαγές να απειλούν όλο και περισσότερο τον πλανήτη, οι ηγέτες αντιλήφθηκαν ότι οι διαπραγματεύσεις στη Δανία δεν θα είναι ικανές να καταλήξουν σε μια δεσμευτική συνθήκη όπως προέβλεπαν οι διοργανωτές της διάσκεψης.

Η συμφωνία μεταξύ των ηγετών τη περασμένη Κυριακή να αναστείλουν τη διαδικασία εξεύρεσης κοινής στρατηγικής στο θέμα των κλιματικών αλλαγών επιβεβαιώνει κάτι το οποίο θεωρείτο αναπόφευκτο: ότι οι αντιπρόσωποι των 192 εθνών που παρευρέθηκαν στη συνεδρία δεν θα κατάφερναν να επιλύσουν τα σημαντικά ζητήματα εγκαίρως. Επιπλέον, το χάσμα μεταξύ ανεπτυγμένων και υποανάπτυκτων χωρών είναι πολύ μεγάλο. Συνεπώς, δεν μπορεί να συμφωνηθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης, το οποίο θα ισχύει και θα δεσμεύει όλες τις χώρες στον ίδιο βαθμό.
Οι υποσχέσεις Ομπάμα
Μετά από τη συνεδρία στη Σιγκαπούρη, ο Πρόεδρος Ομπάμα προγραμμάτισε να συναντηθεί με τους ηγέτες των Ασιατικών χωρών, καθώς και τον Ρώσο Πρόεδρο, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ. Μετά τη συνάντηση με τον Μεντβέντεφ, ο Πρόεδρος Ομπάμα συμμετείχε σε μια σύσκεψη των Νοτιοανατολικών Ασιατικών εθνών, στην οποία ήταν παρόν και ο αντιπρόσωπος της κυβέρνησης της Μυανμάρ.

Μιλώντας στους ηγέτες, ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε πως η παγκόσμια Σύνοδος Κορυφής το 2011 θα λάβει χώρα στη Χαβάη. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν εκεί στην πρώτη συνεδρία του APEC στο νησί Μπλέϊκ, όταν ο τότε Πρόεδρος Κλίντον ξεκίνησε την παράδοση της ένδυσης των φιλοξενούμενων ηγετών με ρούχα που επιλέγει το κράτος που εκτελεί χρέοι οικοδεσπότη» ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα, και αστειευόμενος πρόσθεσε πως «όταν η Αμερική θα είναι ο οικοδεσπότης της συνεδρίας του APEC, ανυπομονώ να σας δω όλους ντυμένους με πολύχρωμα πουκάμισα».

Επίθεση Calderón
Παράλληλα, ο Μεξικανός Πρόεδρος, Φελίπε Καλντερόν, εξέφρασε το παράπονο ότι το Αμερικανικό Κογκρέσο έχει απαγορεύσει στις αρμόδιες αρχές να ανοίγουν τα σύνορά στα μεξικάνικα φορτηγά. «Ο προστατευτισμός σκοτώνει τις Βορειοαμερικανικές επιχειρήσεις» είπε κατηγορηματικά ο κ. Καλντερόν στη Σιγκαπούρη. «Η Αμερικανική Κυβέρνηση δεν αντιμετώπισε ακόμα καμία πολιτική πίεση από καμία χώρα», πρόσθεσε, επικρίνοντας τον Αμερικανό Πρόεδρο ότι δίνει υποσχέσεις που δύσκολα θα κρατήσει. «Για παράδειγμα», ανέφερε ο κ. Calderón «ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα έχει κάνει λόγο για μείωση των εμπορικών περιορισμών, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Τόκιο, είπε ότι δεν είναι ακόμα σίγουρο αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεργαστούν με την Ασία σε περαιτέρω θέματα εμπορικών συναλλαγών, τα οποία συζητούν εδώ και χρόνια».

Αβεβαιότητα στις εμπορικές συναλλαγές
Αν και είναι γεγονός ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, «άνοιξε τη πόρτα» στο Τόκιο αναφορικά με την εμπορική πολιτική της Ασίας, ωστόσο, απέφυγε να ξεκαθαρίσει αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συμφωνήσουν στη συνεργασία. Ο Ομπάμα μίλησε αντ’ αυτού για δέσμευση συνεργασίας των ανεπτυγμένων χωρών του Ειρηνικού ωκεανού για εμπορικές συναλλαγές στη βάση υψηλών προτύπων, αντάξιων του 21ου αιώνα.

Τα λόγια του Μπαράκ Ομπάμα άφησαν πολλούς από τους ηγέτες, που παρευρέθηκαν στο συνέδριο της Σιγκαπούρης, να αναρωτιούνται αν ο Αμερικανός Πρόεδρος εννοούσε ότι τελικά οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για να ενταχθούν στην περιφερειακή εμπορική συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει τη Σιγκαπούρη, τη Νέα Ζηλανδία και το Βιετνάμ ή ότι δεν επιθυμεί να έρθει σε ρήξη με το Αμερικανικό Κογκρέσο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.