Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Το μπούμεραγκ των διπλών πρακτόρων


Richard Oppel, Mark Mazzetti και Souad Mekhennet
The New York Times


Ο βομβιστής αυτοκτονίας που προσφάτως σκότωσε επτά πράκτορες της CIA και έναν Ιορδανό στο Αφγανιστάν, ήταν διπλός πράκτορας, ο οποίος είχε μεταβεί στην αμερικανική βάση όπου συνέβη το περιστατικό, προκειμένου να μεταφέρει υποτίθεται πολύτιμες πληροφορίες για το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα. Ο βομβιστής είχε στρατολογηθεί από την Ιορδανική Υπηρεσία Πληροφοριών και δρούσε στο Αφγανιστάν, με αποστολή να εισχωρήσει στην Αλ Κάιντα, προσποιούμενος ότι είναι οπαδός της τζιχάντ.

Εντούτοις, ο υποτιθέμενος πληροφοριοδότης τελικά ζώστηκε με εκρηκτικά και ανατινάχθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τους Αμερικανούς πράκτορες στην προκεχωρημένη βάση Τσάπμαν, της νοτιοανατολικής αφγανικής επαρχίας Χοστ.

Σοβαρό πλήγμα
Η επίθεση επέφερε σοβαρότατο πλήγμα στις μυστικές επιχειρήσεις της CIA εναντίον των εξτρεμιστών στα απομακρυσμένα βουνά του Αφγανιστάν, καθώς μία επίλεκτη ομάδα της εξοντώθηκε από έναν άνθρωπο με ιδιαίτερα σκοτεινό παρελθόν. Επίσης, η επίθεση υπονόμευσε την ελπίδα που υπήρχε για εισχώρηση στα ανώτερα κλιμάκια της Αλ Κάιντα και έδειξε ότι οι τρομοκράτες διαθέτουν τη δυνατότητα να αντεπιτίθενται εναντίον εκείνων που τους κυνηγούν. Τέλος, το περιστατικό θα θέσει υπό δοκιμασία τις σχέσεις της CIA με τις ιορδανική μυστική υπηρεσία, που ονομάζεται Γενική Διεύθυνση Πληροφοριών και η οποία είχε στρατολογήσει τον διπλό πράκτορα. Η Γενική Διεύθυνση Πληροφοριών υπήρξε επί χρόνια στενός σύμμαχος της CIA στη Μέση Ανατολή.



Σε τηλεφωνική συνέντευξη που μας παραχώρησε στέλεχος των Πακιστανών Ταλιμπάν, μας επιβεβαίωσε ότι το όνομα του βομβιστή είναι Χουμάμ Χαλίλ Μοχάμεντ. Είχε φυλακιστεί στην Ιορδανία για τρομοκρατική δράση και εκεί τον βρήκε και τον στρατολόγησε η Γενική Διεύθυνση Πληροφοριών.

Όταν εισήλθε στη βάση, δεν του έγινε σχολαστικός σωματικός έλεγχος, επειδή θεωρείτο έμπιστος και υψηλής αξίας πληροφοριοδότης, ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει τη CIA στα ίχνη της ηγεσίας της Αλ Κάιντα. Άλλωστε ο Ιορδανός κατάσκοπος που ήταν παρών τον αναγνώρισε. Όλες αυτές οι πληροφορίες προέρχονται από πηγές που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Νυν και πρώην Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την εκτίμηση ότι ο Μοχάμεντ στρατολογήθηκε λόγω του γεγονότος ότι έχει σπουδάσει ιατρική. Ως εκ τούτου θεωρήθηκε ότι θα μπορέσει να πλησιάσει τον Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, δεύτερο στην ιεραρχία της Αλ Κάιντα, ο οποίος είναι επίσης γιατρός. Οι πράκτορες της CIA μάλιστα ταξίδεψαν από την Καμπούλ στη βάση Τσάπμαν ειδικά για να ακούσουν τι είχε να τους πει ο Μοχάμεντ, ένδειξη ότι τον εμπιστεύονταν ιδιαιτέρως.

Ο πρώην ανώτερος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι το γεγονός ότι η Αλ Κάιντα κατάφερε να πραγματοποιήσει τρομοκρατική επίθεση χρησιμοποιώντας διπλό πράκτορα πιστοποιεί την ισχύ της οργάνωσης, παρά τους συνεχείς βομβαρδισμούς των καταφυγίων της στο Πακιστάν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. «Οι επιχειρήσεις με διπλούς πράκτορες είναι ιδιαίτερα περίπλοκες» μας λέει και προσθέτει: «Αφού το κατάφεραν, σημαίνει ότι δεν βρίσκονται σε πανικό. Έχουν τη δυνατότητα να σκεφτούν και να σχεδιάσουν με ψυχραιμία τόσο δύσκολα πράγματα».

Μένουν εκτεθειμένοι
Στελέχη των ιορδανικών μυστικών υπηρεσιών ένιωσαν μεγάλη ντροπή για την εξέλιξη την οποία είχε η επιχείρηση εισχώρησης στην Αλ Κάιντα που διοργάνωσαν και την αποτυχία τους να εντοπίσουν ότι ο Μοχάμεντ ήταν διπλός πράκτορας. Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, ο Μοχάμεντ δεν υποβλήθηκε σε σωματικό έλεγχο όταν εισήλθε στη βάση εν μέρει λόγω της πολύ καλής σχέσης που έχει η CIA με τους Ιορδανούς.

Ο Τζάρετ Μπράντσμαν, συγγραφέας του βιβλίου «Παγκόσμια Τζιχάντ: Θεωρία και Πράξη» και σύμβουλος της αμερικανικής κυβέρνησης επί θεμάτων τρομοκρατίας μας ενημέρωσε ότι ο Μοχάμεντ χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Αμπού Ντουγιάναν Αλ Κορασάνι στο Διαδίκτυο και οι αναρτήσεις του ήταν πολύ δημοφιλείς στις ιστοσελίδες που χρησιμοποιούν οι φανατικοί ισλαμιστές. «Ήταν μία από τις πιο αξιοσέβαστες φωνές στα φόρουμ των εξτρεμιστών», υπογραμμίζει ο κ. Μπράντσμαν.
«Πολεμιστής του Θεού»

Η γλώσσα που χρησιμοποιούσε ο Μοχάμεντ σε αυτές τις αναρτήσεις ήταν ιδιαίτερα περίπλοκη και είχε συχνές αναφορές στο Κοράνι, με τις οποίες δικαιολογούσε τη βίαιη σύγκρουση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Όταν ένας πολεμιστής του Θεού σκοτώνει έναν Αμερικανό στρατιώτη, οι υποστηρικτές της τζιχάντ είναι σαν να έχουν σκοτώσει χιλιάδες Αμερικανούς μέσω της σύνδεσης που έχουν με την αντίσταση», έγραφε σε μία ανάρτηση ο Μοχάμεντ. Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τον κ. Μπράντσμαν, το επίσημο ηλεκτρονικό περιοδικό της Αλ Κάιντα είχε δημοσιεύσει και συνέντευξη με τον Αμπού Ντουγιάναν Αλ Κορασάνι. Το πρώτο τηλεοπτικό δίκτυο που μετέδωσε την ταυτότητα του Μοχάμεντ ήταν το Al Jazeera.

Βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ο Ιορδανός γνωστός και ως «βομβιστής της CIA», μαζί με τον σημερινό ηγέτη των Πακιστανών Ταλιμπάν, μετέδωσε στην ιστοσελίδα της η πακιστανική εξτρεμιστική οργάνωση. Στο μαγνητοσκοπημένο μήνυμα, ο Ιορδανός διπλός πράκτορας, που πυροδότησε τα εκρηκτικά του προκαλώντας τον θάνατο επτά πρακτόρων της CIA στο Αν. Αφγανιστάν, εμφανίζεται να μιλάει αραβικά, λέγοντας: «Δεν θα ξεχάσουμε τη θυσία του Μπαϊτουλάχ Μεχσούντ (ηγέτη των Ταλιμπάν, που σκοτώθηκε τον Αύγουστο από αμερικανικό πύραυλο) και θα ζητάμε πάντα εκδίκηση. Η εκδίκησή μας θα εκδηλωθεί μέσα κι έξω από την Αμερική».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.