Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Επαναβεβαίωση στενών σχέσεων από Συρία, Ιράν



A.P., Reuters

ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Αγνοώντας επιδεικτικά τις συστάσεις των Αμερικανών, η κυβέρνησης της Συρίας υπεραμύνθηκε των στενών της δεσμών με το θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης. Στο περιθώριο της χθεσινής επίσημης συνάντησης μεταξύ του Σύρου προέδρου, Μπασάρ Ασαντ και του Ιρανού ομολόγου του, Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ, ο πρώτος δεν δίστασε να ευχαριστήσει με εμφανώς ειρωνική διάθεση την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, για τις συμβουλές της, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η εξωτερική του πολιτική στηρίζεται αποκλειστικά στην προάσπιση και την προώθηση των συμφερόντων της χώρας. Σε πιο επιθετικό ύφος, ο κ. Αχμεντινετζάντ κάλεσε τους Αμερικανούς να αποχωρήσουν άμεσα από την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.


«Εχω εκπλαγεί από τη σύσταση των Αμερικανών να κρατήσουμε αποστάσεις από το Ιράν, ιδιαίτερα όταν επί σειρά ετών υπογραμμίζουν την ανάγκη για σταθερότητα και ειρήνη», τόνισε χθες ο κ. Ασαντ. «Ευχαριστούμε για τις συμβουλές, πλην όμως θεωρούμε ότι η ενίσχυση των διμερών σχέσεων αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της σταθερότητας», συνέχισε ο Σύρος ηγέτης. Ο κ. Ασαντ υπογράμμισε, ακόμα, ότι η στάση της Ουάσιγκτον έναντι του Ιράν ισοδυναμεί με αναβίωση της αποικιοκρατίας στη Μέση Ανατολή. «Η απαίτηση της Δύσης από ένα ανεξάρτητο κράτος να απεμπολήσει ένα κυριαρχικό του δικαίωμα, όπως αυτό του εμπλουτισμού ουρανίου, θυμίζει άλλες εποχές», κατέληξε. Από την πλευρά του, ο κ. Αχμεντινετζάντ ξεκαθάρισε ότι «ουδείς και τίποτα δεν μπορούν να χαλάσουν τις σχέσεις των δύο χωρών» και υποστήριξε ότι οι Αμερικανοί αντιδρούν διότι έχουν αντιληφθεί πως η Συρία και το Ιράν αποτελούν απροσπέλαστα εμπόδια στην προσπάθειά τους να κυριαρχήσουν στη Μέση Ανατολή. Επισημαίνεται ότι οι δύο ηγέτες επικύρωσαν χθες συμφωνία για την κατάργηση των περιορισμών στις μετακινήσεις μεταξύ των δύο κρατών.

Η στρατηγική σημασία της Συρίας για την Ουάσιγκτον, και όχι μόνο, υπογραμμίστηκε τις περασμένες εβδομάδες από τις διαδοχικές επισκέψεις στη Δαμασκό υψηλόβαθμων Δυτικών αξιωματούχων.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.