Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Κινεζικές απειλές κατά των ΗΠΑ




Πιθανή επιβολή αντιποίνων σε εταιρείες που εμπλέκονται στην πώληση όπλων στην Ταϊβάν

BBC, Reuters


ΠΕΚΙΝΟ. Για «αλαζονεία» και «δύο μέτρα και σταθμά» κατηγόρησε χθες ο κινεζικός Τύπος την Ουάσιγκτον, για την απόφαση της κυβέρνησης Ομπάμα να ολοκληρώσει μεγάλη οπλική συμφωνία με την Ταϊβάν και απείλησε τις αμερικανικές εταιρείες που εμπλέκονται στη συμφωνία με αντίποινα.

Την αντιπαράθεση προκάλεσε το Πεντάγωνο, με την απόφασή του την περασμένη εβδομάδα να προωθήσει την πώληση οπλικών συστημάτων, αξίας 6,4 δισ. δολ., στην Ταϊβάν. Μεταξύ των οπλικών συστημάτων περιλαμβάνονται συστοιχίες του αντιπυραυλικού συστήματος «Πάτριοτ», ελικόπτερα «Μπλάκχοκ», ναρκαλιευτικά πολεμικά πλοία και άλλα όπλα.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα μάλλον δεν ήταν ειλικρινής, όταν δεσμευόταν να μην προχωρήσει σε ανάσχεση της κινεζικής επιρροής. Η αμερικανική κίνηση αποκαλύπτει τα δύο μέτρα και σταθμά που διέπουν την αμερικανική πολιτική σε ό, τι αφορά την Κίνα. Η αλαζονεία της Ουάσιγκτον αποκαλύπτει τη ζοφερή πραγματικότητα και την ικανότητα των ΗΠΑ να καταπατούν τα εθνικά συμφέροντα μιας χώρας, όπως της Κίνας», έγραφε στο χθεσινό της φύλλο η εφημερίδα China Daily.


Σε χθεσινή δήλωσή του, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Πεκίνου ανέφερε ότι η διένεξη θα πλήξει τη συνεργασία με τις ΗΠΑ σε άλλα, καίρια διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, υπονοώντας τη συνεχιζόμενη άρνηση του Πεκίνου να αποδεχθεί πιο σκληρές κυρώσεις εναντίον του Ιράν, αλλά και κατά της Βόρειας Κορέας για τα πυρηνικά τους προγράμματα.Η Ουάσιγκτον αποτελεί τον σημαντικότερο εξαγωγέα αμυντικού υλικού στην Ταϊβάν, παρότι οι ΗΠΑ αναγνώρισαν διπλωματικά το 1979 την Κίνα. Το Πεκίνο ανακοίνωσε το Σάββατο ότι διακόπτει τις αμυντικές του σχέσεις με την Ουάσιγκτον εξαιτίας της οπλικής συμφωνίας με την Ταϊβάν, την οποία θεωρεί αποσχισθείσα επαρχία της. Το τελευταίο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ταϊπέι, που είχε ανακοινώσει ο προκάτοχος του προέδρου Ομπάμα, Τζορτζ Μπους, περιελάμβανε και αυτό ελικόπτερα «Μπλάκχοκ» και άλλα οπλικά συστήματα, ενώ η συμφωνία αυτή είχε προκαλέσει τον Οκτώβριο του 2008 άλλη μία διακοπή στρατιωτικών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών.

Αυτήν τη φορά, όμως, το Πεκίνο προειδοποίησε ότι οι επιπτώσεις της συμφωνίας θα είναι πολύ πιο εκτεταμένες. «Το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές: Αν οι ΗΠΑ δεν σεβαστούν τα θεμελιώδη δικαιώματα της Κίνας, ας μην περιμένουν τη συνεργασία μας», έγραφε η China Daily. «Το Πεκίνο εποφθαλμιά πολύ συγκεκριμένα οφέλη από τη διπλωματική προσέγγιση με τη Δύση για τη Βόρεια Κορέα.

Για το λόγο αυτόν, η Κίνα προωθεί παρασκηνιακά την επίλυση της κρίσης στην κορεατική χερσόνησο και θα αποφύγει να σηκώσει τους τόνους», λέει ο Μπράιαν Μπρίτζες, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Λινιάν του Χονγκ Κονγκ.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.