Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Ο Αχμεντινετζάντ ποντάρει στο ουράνιο



Σε επετειακή συγκέντρωση ο πρόεδρος του Ιράν χαιρέτισε τον εμπλουτισμό κατά 20% ως εθνική επιτυχία


Με τις διθυραμβικές διακηρύξεις του προέδρου Αχμεντινετζάντ περί της έναρξης της νέας πυρηνικής εποχής στο Ιράν, με ογκώδη φιλοκυβερνητική συγκέντρωση στο κέντρο της Τεχεράνης, με αντιδιαδήλωση της αντιπολίτευσης σε παρακείμενη πλατεία, με συγκρούσεις και επιθέσεις εναντίον ηγετών της αντιπολίτευσης, εορτάσθηκε χθες στο Ιράν η 31η επέτειος της ισλαμικής επανάστασης του αγιατολάχ Ρουολάχ Χομεϊνί. Την ίδια ώρα στα μεγάλα κέντρα αποφάσεων της Δύσης, με πρώτη την Ουάσιγκτον, συνεχιζόταν η αναζήτηση χρυσής τομής στην αντιμετώπιση των φιλόδοξων πυρηνικών οραμάτων της ιρανικής ηγεσίας.

Μιλώντας σε εκατοντάδες χιλιάδες υποστηρικτές του ιρανικού καθεστώτος στην πλατεία της Ελευθερίας, ο πρόεδρος Αχμεντινετζάντ χαιρέτισε ως εθνική επιτυχία, «που συντελέστηκε με τη θεία χάρη», την παραγωγή της πρώτης ποσότητας εμπλουτισμένου κατά 20% ουρανίου, που ετέθη στη διάθεση των επιστημόνων. Ενώ το πλήθος ζητωκραύγαζε κρατώντας λάβαρα και φωτογραφίες του πνευματικού ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, ο κ. Αχμεντινετζάντ πληροφόρησε τη Δύση ότι «το ιρανικό έθνος είναι αρκετά γενναίο ώστε όταν μια μέρα θελήσει να κατασκευάσει πυρηνικές βόμβες, θα το ανακοινώσει δημοσίως, χωρίς να φοβάται».


Στο κλίμα αυτό εθνικής έξαρσης, οι δυνάμεις ασφαλείας επέδραμαν κατά της αντιπολίτευσης με επιθέσεις εναντίον της ηγεσίας της, με πυροβολισμούς, δακρυγόνα και αθρόες συλλήψεις. Σύμφωνα με τις ιστοσελίδες «Πράσινη Φωνή», Norooz και Jaras, αναφέρθηκαν 30 συλλήψεις στην Τεχεράνη, 100 στο Μασχάντ και 20 στο Σιράζ. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Rahesabz, αλλά και με αυτόπτες μάρτυρες, επίθεση αστυνομικών δυνάμεων δέχθηκαν τα αυτοκίνητα του ηγέτη της αντιπολίτευσης Μεχντί Καρουμπί και του μετριοπαθούς μεταρρυθμιστή πρώην προέδρου Μοχάμεντ Χαταμί. Ο Μοχάμεντ Ρεζά, αδελφός του κ. Χαταμί, και η σύζυγός του Ζάρα Εσραγί, εγγονή του αγιατολάχ Χομεϊνί, συνελήφθησαν και κρατήθηκαν για λίγο. Σε δηλώσεις του προς το Γαλλικό Πρακτορείο, ο γιος του κ. Καρουμπί, Χουσεΐν, είπε ότι ο πατέρας του δεν τραυματίστηκε, αλλά τραυματίστηκαν οι σωματοφύλακές του, ενώ συνελήφθη ο αδελφός του Αλί. Τέλος, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Kaleme, θύμα ξυλοδαρμού έπεσε η Ζάρα Ραναβάρντ, σύζυγος του Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί, κατεξοχήν φορέα της αντιπολίτευσης.

Η άμεση καταστολή, οι προσωπικές επιθέσεις κατά της ηγεσίας της αντιπολίτευσης και η ογκώδης φιλοκαθεστωτική διαδήλωση εμπόδισαν τη δυναμικότερη παρουσία των αντικαθεστωτικών. Δεν εμπόδισαν ωστόσο τη λειτουργία ραδιοφωνικού σταθμού, που λειτούργησε στο Διαδίκτυο, σε μια προσπάθεια να παρακαμφθεί το κρατικό εμπάργκο κατά των εγχώριων και διεθνών μέσων ενημέρωσης, «που διασπείρουν ψεύδη».

Απειλητικός ο πρόεδρος του ιρανικού Κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί, μιλώντας επ’ ευκαιρία της επετείου στην ιερή πόλη Κομ, έκανε λόγο για «επιτάχυνση της ανάπτυξης της ιρανικής τεχνολογίας, σε περίπτωση κατά την οποία ο πρόεδρος Ομπάμα απειλήσει ξανά το Ιράν». Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος διεμήνυσε στην Τεχεράνη ότι η Δύση οδεύει ολοταχώς προς τις κυρώσεις, μετά τη μάλλον αιφνιδιαστική απόφαση του Ιράν να προχωρήσει την Τρίτη για πρώτη φορά στον εμπλουτισμό ουρανίου σε ποσοστό 20%, γεγονός που θεωρείται προάγγελος για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας.

Σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ο πρόεδρος Ομπάμα εξετάζει την επιβολή «επιλεκτικά στοχευμένων κυρώσεων», αφού προηγουμένως εξασφαλίσει διεθνή συναίνεση, μεταπείσει την Κίνα και κατορθώσει να αποτρέψει ισραηλινή επίθεση ανάλογη της αεροπορικής επιδρομής του 2007 εναντίον του υπό κατασκευήν πυρηνικού αντιδραστήρα στη Συρία.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.