Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

O Oμπάμα καθησυχάζει το Κρεμλίνο



Η ανανεωμένη συνθήκη START θα έχει εδάφιο για την αντιπυραυλική άμυνα

AFP, Reuters


ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τη Μόσχα προσπάθησε χθες να εξευμενίσει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, που δήλωσε ότι η διαφωνία με τη Ρωσία γύρω από την ανάπτυξη αντιπυραυλικής ασπίδας σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης δεν πρόκειται να καθυστερήσει την υπογραφή της σημαντικής συμφωνίας START για περιορισμό των πυρηνικών όπλων. Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχάρη τη Μόσχα για τη «μακρόπνοη προσέγγισή της» στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, αντιδιαστέλλοντάς τη με την αμφιταλαντευόμενη στάση του Πεκίνου στο ζήτημα αυτό.

Την Τρίτη, όμως, ο επικεφαλής των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων, στρατηγός Νικολάι Μακάροφ, είχε προκαλέσει την ανησυχία της Ουάσιγκτον δηλώνοντας ότι οι συνομιλίες για τη συνθήκη START έχουν διακοπεί εξαιτίας του θέματος της αντιπυραυλικής ασπίδας. «Η ανάπτυξη αντιπυραυλικού συστήματος απειλεί τη Ρωσική Ομοσπονδία και υποσκάπτει την πυρηνική μας ικανότητα», είπε ο στρατηγός Μακάροφ.


Χθες το απόγευμα, όμως, ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Μόσχα Τζον Μπέιρλ, έγραψε στο προσωπικό του μπλογκ ότι οι πρόεδροι Ομπάμα και Μεντβέντεφ συμφώνησαν ότι η ανανεωμένη συνθήκη START θα περιέχει εδάφιο για την αντιπυραυλική άμυνα, σηματοδοτώντας έτσι σημαντική στροφή της Ουάσιγκτον, που μέχρι στιγμής αρνούνταν τη διασύνδεση επιθετικών και αμυντικών πυραυλικών συστημάτων στη συνθήκη.

Το Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση Ομπάμα ακύρωσε τα σχέδια των Ρεπουμπλικανών προκατόχων της για ανάπτυξη αντιπυραυλικής ασπίδας σε Πολωνία και Τσεχίας. Αν και η Μόσχα καλωσόρισε αρχικά την ανακοίνωση αυτή, η απόφαση των Ρουμανίας, Πολωνίας και Τσεχίας να φιλοξενήσουν συστοιχίες πυραύλων αναχαίτισης μέσου βεληνεκούς στα εδάφη τους, προκάλεσε τις νέες έντονες αντιδράσεις του Κρεμλίνου. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς αρνήθηκε χθες επίμονα πως η ανανεωμένη αντιπυραυλική ασπίδα πάνω από την Ευρώπη στοχεύει τη Ρωσία.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στο ΝΑΤΟ Ντμίτρι Ραγκαζίν έγραψε χθες στην προσωπική του σελίδα twitter ότι η Ρωσία θα νικήσει κατά κράτος τις ΗΠΑ εάν η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της προσπαθήσουν να εγκλωβίσουν τη Ρωσία στην αντιπυραυλική τους ασπίδα. «Οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους θέλουν για μία ακόμη φορά να περικυκλώσουν τη σπηλιά της ρωσικής αρκούδας. Πόσες φορές πρέπει να τους θυμίσω πόσο επικίνδυνο είναι αυτό; Η αρκούδα θα βγει από τη φωλιά της και θα κλωτσήσει τους πισινούς αυτών των θλιβερών κυνηγών», έγραψε ο πρέσβης Ραγκαζίν στα ρωσικά. Στην αγγλική μετάφραση των μηνυμάτων του, όμως, η χυδαία έκφραση περί κλωτσιάς στον πισινό αντικαταστάθηκε με την πιο ευγενή φράση «θα δείρει τους θλιβερούς κυνηγούς».

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.