Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

«Πόλεμος» τoυ εβραϊκού λόμπι κατά του πανεπιστημίου UC Irvine


AP

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ. Εβραϊκές οργανώσεις στις ΗΠΑ κινητοποιούνται για να περικόψουν τη χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου UC Irvine, όπου 11 φοιτητές διέκοψαν την περασμένη εβδομάδα ομιλία του Ισραηλινού πρέσβη. Οι 11 φοιτητές αντιμετωπίζουν ποινές που μπορεί να φθάσουν ώς την αποβολή από το πανεπιστήμιο.

Στις 9 Φεβρουαρίου, ο πρέσβης του Ισραήλ στις ΗΠΑ, Μάικλ Ορεν, διακόπηκε 11 φορές στη διάρκεια ομιλίας του στο πανεπιστήμιο, που αποτελεί παρακλάδι του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας και βρίσκεται στα περίχωρα του Λος Αντζελες. Κάθε φορά που ο Όρεν ξεκινούσε να μιλήσει, κάποιο μέλος του ακροατηρίου σηκωνόταν, φώναζε εναντίον της πολιτικής του Ισραήλ και έφευγε από την αίθουσα με τη συνοδεία αστυνομικών. Αφού αυτό συνέβη 11 φορές, μερικές δεκάδες μέλη του ακροατηρίου που χειροκροτούσαν σε κάθε διακοπή σηκώθηκαν ομαδικά και συνέχισαν τη διαμαρτυρία τους έξω από την αίθουσα. Ο Όρεν ολοκλήρωσε την ομιλία του, αλλά δεν μπόρεσε να δεχθεί ερωτήσεις.

Το περιστατικό έχει πυροδοτήσει έντονη διαμάχη ανάμεσα στην Ένωση Μουσουλμάνων Φοιτητών του UC Irvine και σε εβραϊκές οργανώσεις. «Καλούμε όλους τους ηθικούς ανθρώπους, Εβραίους και μη, να σταματήσουν να ενισχύουν με τα χρήματά τους και με τις εγγραφές τους ένα πανεπιστήμιο που είναι συνένοχο στην προώθηση της μισαλλοδοξίας», ανέφερε η ανακοίνωση της Σιωνιστικής Οργάνωσης της Αμερικής. Στο στόχαστρο βρίσκεται ο πρύτανης του πανεπιστημίου, Μάικλ Ντρέικ, ο οποίος, σύμφωνα με την ανακοίνωση, όφειλε να χειριστεί ο ίδιος το θέμα των φοιτητών και όχι να τους παραπέμψει στο γραφείο φοιτητικών υποθέσεων.


Τι είπαν οι μουσουλμάνοι

Ο Ντρέικ δέχεται πυρά και από τη Μουσουλμανική Ένωση Φοιτητών. «Φιμώνοντας αυτούς τους φοιτητές μέσω απειλών περί διαγραφής από το πανεπιστήμιο και σύλληψης ώστε να απαγορεύεται στους ίδιους και σε μελλοντικούς φοιτητές να εκφράζουν την άποψή τους για την Παλαιστίνη είναι σαν να τους λέει κανείς να μην είναι Αμερικανοί. Οι ενέργειες των μουσουλμάνων φοιτητών είναι παράδειγμα απάντησης στις ανισότητες μέσω της ειρηνικής άσκησης της ελευθερίας του λόγου, κάτι που αποτελεί σπουδαία αμερικανική παράδοση», έγραψε ο επικεφαλής του Μουσουλμανικού Συμβουλίου Δημοσίων Σχέσεων των ΗΠΑ. Το 2005, η Σιωνιστική Οργάνωση των ΗΠΑ είχε καταγγείλει το πανεπιστήμιο UC Irvine στις ομοσπονδιακές αρχές για αντισημιτισμό. Η έρευνα που ακολούθησε κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, ενώ κάποιες από τις δραστηριότητες των μουσουλμάνων φοιτητών μπορεί να θεωρούνταν προσβλητικές για τους Εβραίους φοιτητές, οι διαμαρτυρίες τους εξέφραζαν αντίθεση στην πολιτική του κράτους του Ισραήλ και όχι στη θρησκευτική και εθνική ταυτότητα των Εβραίων φοιτητών.

Πέρυσι η σιωνιστική οργάνωση προσέφυγε εκ νέου εναντίον του ίδιου πανεπιστημίου, διαμαρτυρόμενη για την οργάνωση ομιλίας του πρώην Βρετανού βουλευτή Τζορτζ Γκάλογουεϊ, στην οποία έγινε έρανος για την αποστολή Viva Palestina που μετέβη τα Χριστούγεννα στη Γάζα.

Στον πόλεμο των πανεπιστημίων περιλαμβάνονται περιστατικά παρενόχλησης Εβραίων ομιλητών στα πανεπιστήμια Σικάγου και UCLA, αλλά και η εκδίωξη, κατόπιν πιέσεων του εβραϊκού λόμπι, του επικριτή του Ισραήλ, καθηγητή Νόρμαν Φίνκελστιν, από το Πανεπιστήμιο Ντε Πολ.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.