Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Μπούργκα τέλος στη Γαλλία;




Η κυβέρνηση έτοιμη να ψηφίσει νομοσχέδιο για απαγόρευση σε δημόσιους χώρους


ΠΑΡΙΣΙ. Νομοσχέδιο για τη γενικευμένη απαγόρευση της μπούργκας -του ισλαμικού ενδύματος που καλύπτει το πρόσωπο και το σώμα των γυναικών- στους δημόσιους χώρους στη Γαλλία, ετοιμάζεται να ψηφίσει η γαλλική κυβέρνηση παρά τις προειδοποιήσεις νομικών ότι η απαγόρευση μπορεί να θεωρηθεί αντισυνταγματική και να προκαλέσει αντιδράσεις στη μουσουλμανική κοινότητα. Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Λικ Σατέλ, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί στους υπουργούς στις 12 του ερχόμενου Μαΐου. «Νομοθετούμε για το μέλλον. Η μπούργκα είναι ενδεικτική μιας κοινότητας που κλείνεται στον εαυτό της και η οποία απορρίπτει τις αξίες μας», τόνισε ο Σατέλ, εξερχόμενος του υπουργικού συμβουλίου. Σύμφωνα πάντα με τον Σατέλ, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί φέρεται ειπών στο υπουργικό συμβούλιο ότι η μπούργκα συνιστά «επίθεση στην αξιοπρέπεια των γυναικών».



Εν τω μεταξύ, στο γειτονικό της Γαλλίας Βέλγιο, η κυβέρνηση ετοιμάζει επίσης ανάλογο νομοσχέδιο, του οποίου η συζήτηση στο Κοινοβούλιο αναμένεται να αρχίσει σήμερα. Αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί, το Βέλγιο θα γίνει η πρώτη χώρα στην Ευρώπη, η οποία θα έχει απαγορεύσει την μπούργκα σε όλους τους δημόσιους χώρους.

Τον περασμένο μήνα, το γαλλικό Συμβούλιο της Επικρατείας εξέφρασε την άποψή του επί του ζητήματος στον πρόεδρο Σαρκοζί, προτείνοντας, αντί της γενικευμένης απαγόρευσης της μπούργκας σε όλους τους δημόσιους χώρους, να επιβάλλεται στις μουσουλμάνες να μην καλύπτουν το πρόσωπό τους όταν πρέπει να υποβληθούν σε έλεγχο ταυτότητας ή όταν εργάζονται στον δημόσιο τομέα. Στην εισήγησή τους, οι νομικοί του Συμβουλίου της Επικρατείας επισημαίνουν ότι η γενικευμένη απαγόρευση της μπούργκας στερείται νομικής βάσης.

Ωστόσο, δεδομένου ότι υπέρ της γενικευμένης απαγόρευσης τάσσεται η πλειοψηφία των Γάλλων βουλευτών στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, η κυβέρνηση Φιγιόν είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην ψήφιση του νόμου, ο οποίος θα πλήττει μόνον περί τις 2.000 μουσουλμάνες Γαλλίδες, οι οποίες επιμένουν να φορούν το συγκεκριμένο ένδυμα.

Τη στήριξή τους στο νομοσχέδιο δίνουν βουλευτές όλων των γαλλικών κομμάτων, μεταξύ των οποίων και αρκετοί από τους αντιπολιτευόμενους Σοσιαλιστές αλλά και κομμουνιστές. «Ημουν πάντα πεπεισμένος ότι έχουμε τη δυνατότητα να απαγορεύσουμε στις συγκεκριμένες γυναίκες να καλύπτουν τα πρόσωπά τους στους δημόσιους χώρους», είπε ο κομμουνιστής βουλευτής Αντρέ Γκερέν, ο οποίος χαιρέτισε την πρωτοβουλία της γαλλικής κυβέρνησης ως απόφαση που θα συμβάλει στην «έναρξη διαλόγου με όλους τους μουσουλμάνους στη Γαλλία». Υπέρ της απαγόρευσης έχει ταχθεί, σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις, και η πλειοψηφία της γαλλικής κοινής γνώμης.

Εκτός Γαλλίας, πάντως, η πρωτοβουλία της γαλλικής κυβέρνησης δεν αναμένεται να βρει υποστηρικτές. Τουναντίον, ακτιβιστές βορειοαφρικανικών χωρών, οι οποίοι φέρονται να έχουν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, έχουν ήδη απειλήσει με επιθέσεις σε περίπτωση που ψηφιστεί το νομοσχέδιο.

Σημειωτέον ότι οι περισσότερες μουσουλμάνες στη Γαλλία -όπου το 10% του πληθυσμού εκ των 62 εκατομμυρίων κατοίκων είναι μουσουλμάνοι- και αλλού, φορούν το νικάμπ, σκούρο ένδυμα το οποίο καλύπτει όλο το πρόσωπο εκτός από τα μάτια. Το νικάμπ φορούν οι γυναίκες στην Αραβική Χερσόνησο και τα κράτη του Περσικού Κόλπου. Η μπούργκα, το ένδυμα που φορούν κυρίως στο Αφγανιστάν και σε περιοχές του Πακιστάν, καλύπτει το κεφάλι, το πρόσωπο και όλο το σώμα των γυναικών και θεωρείται η αυστηρότερη εκδοχή της ισλαμικής μαντίλας.

http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.