Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Βρετανικές εκλογές: Στο προσκήνιο η οικονομία, στο περιθώριο το περιβάλλον


Η σωτηρία του πλανήτη και τα περιβαλλοντικά ζητήματα δίνουν τη θέση τους στην ανασυγκρότηση της βρετανικής οικονομίας στη συνείδηση των Βρετανών ψηφοφόρων ενόψει των εθνικών εκλογών του Μαΐου.

Ο 23χρονος ιδιοκτήτης καταστήματος, Τόμας Τζένκινς, κατατάσσει τα «πράσινα» θέματα αρκετά χαμηλότερα στη λίστα προτεραιοτήτων του πριν τις εκλογές τις 6ης Μαΐου και θεωρεί ότι οι φίλοι, η οικογένεια και οι πελάτες του θα συμφωνήσουν. «Η οικονομία είναι πολύ πιο σημαντική», δήλωσε από το μανάβικο που διατηρεί σε πόλη της Ουαλίας. «Συνήθως ψηφίζω Εργατικούς, έχω όμως την αίσθηση ότι βρίσκονται σε άρνηση για την οικονομία και οι Συντηρητικοί είναι μόνο μεγάλα λόγια».


Αν και ακόμη και οι οικολόγοι θεωρούν ότι τα περιβαλλοντικά θέματα δεν απασχολούν ιδιαίτερα τους ψηφοφόρους αυτή την περίοδο, τα κόμματα αγωνίζονται σκληρά για να τονίσουν την περιβαλλοντικής τους στάση, θεωρώντας ότι θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τις επόμενες δεκαετίες. Η βιομηχανία περιμένει ανυπόμονα να ακούσει τα μέτρα του νικητή των εκλογών για την πράσινη φορολογία, την νομοθεσία και τις επενδύσεις σε ένα τομέα του οποίου η αξία, σύμφωνα με τον νυν Βρετανό πρωθυπουργό, Γκόρντον Μπράουν, θα φτάσει τα 4,3 τρισεκατομμύρια λίρες μέχρι το 2015.

Τόσο το κυβερνών κόμμα των Εργατικών όσο και η αντιπολίτευση των Συντηρητικών, που προηγούνται στις δημοσκοπήσεις, συμφωνούν ότι η «πράσινη ανάπτυξη» μπορεί να ωφελήσει περιβάλλον και οικονομία ταυτόχρονα. «Οι επιχειρήσεις περιμένουν από την κυβέρνηση να πραγματοποιήσει γενναίες κινήσεις στην κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Γκλέντχιλ, συνεργάτης της PricewaterhouseCoopers.

Με το έλλειμμα σε επίπεδο ρεκόρ και τη διστακτικότητα κάποιων εταιρειών να επενδύσουν μέχρι να συμφωνηθούν μακροχρόνιες πολιτικές, δεν είναι ξεκάθαρο τελικά ποια κυβέρνηση θα επωμισθεί την κατάρτιση νέας νομοθεσίας για περιβαλλοντικές υποδομές. Ο Μπράουν αποκάλυψε σχέδια επενδύσεων τον περασμένο Μάρτιο, που οι υπουργοί του χαρακτήρισαν «προϋπολογισμό πράσινων δουλειών και ανάπτυξης». Περιελάμβανε επενδύσεις ενός δισεκατομμυρίου λιρών για τη σύσταση μιας νέας Πράσινης Τράπεζας Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα.

Αναλυτές ωστόσο προσθέτουν ακόμη μία διάσταση στο ζήτημα, που έχει να κάνει με την ανησυχία των ψηφοφόρων μήπως ζητηθούν να πληρώσουν περισσότερα χρήματα. Ο Γκόρντον Μπράουν, που επιδίωξε να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στις συζητήσεις για το περιβάλλον στην Κοπεγχάγη, σπεύδει να θυμίσει στους επικριτές ότι η Βρετανία ήταν η πρώτη που έθεσε νομικά δεσμευτικούς στόχους εκπομπών αεριών.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον παραδέχεται ότι Εργατικοί και Συντηρητικοί έχουν το ίδιο όραμα μιας Βρετανίας χαμηλών εκπομπών, θωρεί ωστόσο ότι οι πολιτικές του Μπράουν δεν θα μειώσουν τις εκπομπές όσο γρήγορα χρειάζεται. Από την άλλη, κάποιοι πιστεύουν ότι ο Κάμερον έχει εγκαταλείψει τα περιβαλλοντικά θέματα της ατζέντας του, πιθανόν εξαιτίας των πιέσεων από τους σκεπτικιστές της κλιματικής αλλαγής, στο εσωτερικό του κόμματος.

www.kathimerini.gr
με πληροφορίες από Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.