Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Χωρίς πνοή η αντιπολίτευση στο Ιράν

Χαμηλό το ηθικό των μεταρρυθμιστών μετά τη μαζική καταστολή από τις κυβερνητικές δυνάμεις

Reuters, AP, AFP


ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Διαδηλώσεις για την πρώτη επέτειο των αμφιβόλου νομιμότητας προεδρικών εκλογών, στις 12 Ιουνίου, εξήγγειλε χθες η ιρανική αντιπολίτευση. Aναλυτές παρατηρούν ότι το ηθικό της μεταρρυθμιστικής αντιπολίτευσης βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, μετά τη μαζική και θανατηφόρα καταστολή που υπέστησαν οι οπαδοί της από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Ταυτόχρονα όμως, η ιρανική κυβέρνηση, παρότι διατηρεί τον έλεγχο, δεν διαθέτει την αυτοπεποίθηση που θα της χάριζε η πλατιά λαϊκή υποστήριξη. «Η ιρανική κοινωνία είναι πυριτιδαποθήκη οικονομικής δυσπραγίας, πολιτικής οργής και κοινωνικής δυσαρέσκειας», δήλωσε ο Καρίμ Σαντζανπούρ του Ιδρύματος Κάρνεγκι για τη Διεθνή Ειρήνη.


Οι δύο ηττημένοι των περυσινών προεδρικών εκλογών, Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί και Μεχντί Καρουμπί, κάλεσαν χθες την αντιπολίτευση να βγει ξανά στους δρόμους στις 12 Ιουνίου. «Καλούν οργανώσεις, ομάδες και κόμματα της αντιπολίτευσης να αποστείλουν αιτήσεις για διαδήλωση στο υπουργείο Εσωτερικών», ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών.

Ομως, όπως επισημαίνει ανάλυση του πρακτορείου Ρόιτερς, οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης μοιάζουν αποπροσανατολισμένες και ανίκανες να συγκαλέσουν τις μαζικές διαδηλώσεις που απέσπασαν την παγκόσμια προσοχή μετά τις περυσινές προεδρικές εκλογές. Η τελευταία έκκληση για μαζική διαδήλωση ήταν στις 11 Φεβρουαρίου, στην επέτειο της ισλαμικής επανάστασης. Την ημέρα εκείνη, τα φιλοκυβερνητικά πλήθη ήταν σαφώς πολυπληθέστερα, ενώ οι διαδηλωτές της αντιπολίτευσης διασκορπίστηκαν με δακρυγόνα πριν καν συγκεντρωθούν. «Συνέχεια φοβάμαι ότι θα με συλλάβουν», δήλωσε δημοσιογράφος που υποστηρίζει το μεταρρυθμιστικό στρατόπεδο, τηρώντας, για ευνόητους λόγους, την ανωνυμία του.

Οι Αρχές, που ισχυρίζονται ότι οι εκλογές ήταν δίκαιες, δεν έχουν συλλάβει τον Μουσαβί ή τον Καρουμπί, αλλά έχουν φυλακίσει πολλούς στενούς συνεργάτες τους, έχουν κλείσει πάνω από δέκα έντυπα που πρόσκεινται στους μεταρρυθμιστές και έχουν απαγορεύσει δύο μεταρρυθμιστικά κόμματα.

Ο αναλυτής Σαντζανπούρ τόνισε ότι οι υποστηρικτές της κυβέρνησης είναι πολύ πιο προετοιμασμένοι «να σκοτώσουν και να σκοτωθούν για τα πιστεύω τους», παράγοντας πιο αποφασιστικός από την αριθμητική ισχύ της αντιπολίτευσης, την οποία η κυβέρνηση αναγνωρίζει απαγορεύοντας τις ελεύθερες συναθροίσεις. «Η προτεραιότητά τους δεν είναι να τους αγαπούν αλλά να τους φοβούνται, και ως προς αυτό έχουν πετύχει», προσέθεσε. Από τον περασμένο Ιούνιο, έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 80 διαδηλωτές, εκατοντάδες βρίσκονται στη φυλακή, ενώ δύο έχουν καταδικαστεί σε θάνατο και έχουν εκτελεστεί.Χωρίς πνοή η αντιπολίτευση στο Ιράν
Χαμηλό το ηθικό των μεταρρυθμιστών μετά τη μαζική καταστολή από τις κυβερνητικές δυνάμεις

http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.