Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Νέα κόντρα ΗΠΑ - Κίνας για το γουάν


Μπ. Ομπάμα: Το νόμισμα πρέπει να ανατιμηθεί
Χου Ζιντάο: Δεν δεχόμαστε εξωτερικές πιέσεις

Reuters, Bloomberg


Η Κίνα θα «χαράξει τη δική της πορεία» σε ό, τι αφορά την ισοτιμία του γουάν, με γνώμονα τις ανάγκες της εγχώριας οικονομίας και όχι τις εξωτερικές πιέσεις, δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Κίνας, Χου Ζιντάο. Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, αναφέρθηκε στην ανάγκη ανατίμησης του γουάν, αλλά δεν επεκτάθηκε επί του θέματος καθώς προτεραιότητα του Λευκού Οίκου ήταν η συναίνεση της Κίνας στην καταπολέμηση της διάδοσης πυρηνικών όπλων και ειδικότερα σε ψήφισμα του ΟΗΕ για την επιβολή διεθνών κυρώσεων εις βάρος του Ιράν.

Tο γεγονός ότι ο Κινέζος πρόεδρος μετέβη στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια, αποτελεί σημαντικό βήμα στις πολιτικοοικονομικές σχέσεις των δύο χωρών. Αξιοσημείωτη ήταν, επίσης, κοινή δήλωση των δύο ηγετών ότι θα καταβληθούν προσπάθειες για την επίτευξη βιώσιμης και ισορροπημένης ανάπτυξης στην παγκόσμια οικονομία. Ο κ. Χου Ζιντάο, μάλιστα, τόνισε ότι οι επαφές μεταξύ των δύο κυβερνήσεων ήταν πολύ ικανοποιητικές και πως θα συνεχιστούν με απώτερο στόχο να επιλυθούν οι οικονομικές και εμπορικές διενέξεις των δύο χωρών.


Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ παρενέβη για την καθυστέρηση δημοσιοποίησης έκθεσης, που ήταν δρομολογημένη για τις 15 Απριλίου, όπου πολιτικοί αξιωματούχοι κατηγορούν την Κίνα για σκόπιμη χειραγώγηση του γουάν. Η ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος είναι συνδεδεμένη με το αμερικανικό δολάριο, γεγονός που προσδίδει στις εξαγωγές της χώρας «τεχνητό» πλεονέκτημα. Από τον Ιούλιο του 2005 έως τον Ιούλιο του 2008, η κυβέρνηση της Κίνας επέτρεψε την ανατίμηση του γουάν κατά 21% ως προς το δολάριο. Λόγω της παγκόσμιας ύφεσης, όμως, αναχαίτισε την άνοδο έως τα 6,81 γουάν ως προς το δολάριο, προκειμένου να στηρίξει την ανάπτυξη της οικονομίας, που ξεπερνά αντίστοιχους ρυθμούς ΗΠΑ και Ευρώπης.

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ με την Κίνα τον Φεβρουάριο στο χαμηλότερο επίπεδο, σχεδόν, του τελευταίου έτους, δηλαδή στα 16,5 δισ. δολάρια, αποτελεί επιχείρημα για καθυστέρηση της ανατίμησης του γουάν από το Πεκίνο. Επιπροσθέτως, προβλέπεται ότι οποιαδήποτε κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση θα συντελεστεί μετά το πρώτο ήμισυ του έτους, δηλαδή μέχρι να ενισχυθεί περαιτέρω η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα. Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε, επίσης, μικρότερη αύξηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων το πρώτο τρίμηνο του έτους, δηλαδή κατά 47,9 δισ. δολάρια έναντι των 126,5 δισ. δολαρίων του τελευταίου τριμήνου του 2009, επιδεικνύοντας μειωμένο ενδιαφέρον για συγκράτηση της τρέχουσας ισοτιμίας με τη συσσώρευση ξένων νομισμάτων. Συνολικά, πάντως, τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας διαμορφώθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2010 στα 2,44 τρισ. δολάρια.

Προβλέψεις οικονομολόγων

Ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης θα σημειώσουν οι εισαγωγές στην Κίνα τα επόμενα έτη, σύμφωνα με τον Σενγκ Γκαντζού, επικεφαλής της Γενικής Υπηρεσίας Δασμών της Κίνας, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας International Business Daily. To υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ισχυρίζεται ότι η ελκυστική ισοτιμία του γουάν δεν παίζει κυρίαρχο ρόλο στις εμπορικές συναλλαγές της χώρας, μετά την ανακοίνωση εμπορικού ελλείμματος τον Μάρτιο της τάξεως των 7,2 δισ. δολαρίων, το πρώτο μετά την πάροδο εξαετίας. Μερίδα αναλυτών υποστηρίζει ότι το εν λόγω έλλειμμα θα αποτελέσει επιχείρημα για καθυστέρηση της ανατίμησης του γουάν.

Οικονομολόγοι του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg εκτιμούν, από την άλλη πλευρά, ότι η Κίνα θα προχωρήσει έως τα τέλη Ιουνίου σε ανατίμηση. Ηδη προεξοφλείται άνοδος 3,1% μέχρι τα τέλη του έτους στα 6,63 γουάν ως προς το δολάριο. Το εμπορικό έλλειμμα τον Μάρτιο αποδόθηκε στην άνοδο των τιμών των εισαγωγών κατά 17%, δημιουργώντας φόβους για υπερθέρμανση των πληθωριστικών πιέσεων και τη δημιουργία υπεραξιών.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.