Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

H Εργκενεκόν επεμβαίνει στις ψευδοεκλογές


ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΠΕΤΡΟΥ*
Εδώ και μήνες διεξάγεται στην Τουρκία ένας λυσσαλέος πόλεμος επικράτησης μεταξύ των νόμιμων Αρχών της κυβέρνησης του Ερντογάν και του παράνομου αόρατου βραχίονα του βαθέος κράτους, της οργάνωσης Εργκενεκόν, που στελεχώνεται από εν ενεργεία και εν αποστρατεία αξιωματικούς όλων των κλάδων και όλων των όπλων, από πολιτικούς, από δικαστικούς και από δημοσιογράφους.

Τη μια μέρα κατηγορούνται και συλλαμβάνονται εν ενεργεία και εν αποστρατεία αξιωματικοί και τους προσάπτονται σοβαρές κατηγορίες, την άλλη μέρα φίλοι προσκείμενοι στο βαθύ Κράτος, Εισαγγελείς τους αφήνουν ελεύθερους. Ο Ερντογάν με τα απανωτά κτυπήματα στην παράνομη παραστρατιωτική οργάνωση επιδιώκει να εκθέσει στην κοινή γνώμη το βαθύ Κράτος, και στοχεύει στην τελική επικράτηση και στο ξερίζωμα του βαθέος Κράτους, στη διάβρωση της ιεραρχίας του στρατεύματος για να τοποθετήσει δικούς του, πράγμα που προς το παρόν θεωρείται δύσκολο εγχείρημα. Στο παρόν στάδιο το βαθύ κράτος με τα όργανά του, που είναι οι στρατηγοί και οι δικαστικοί, αμύνονται σθεναρά και στηρίζουν τις δήθεν αρχές του Ατατουρκισμού και πιστεύουν ότι εάν διαβρωθούν αυτές οι αρχές θα διαλυθεί η Τουρκία.


Βάσει των αρχών αυτών εμποδίζεται η αλλαγή του συντάγματος της Τουρκίας και η εναρμόνιση του τουρκικού Συντάγματος με αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι όρος της Ε.Ε. για τη συνέχιση της ενταξιακής της πορείας. Ο Ερντογάν, παρόλο που έχει τα δύο τρίτα της Βουλής, δεν μπορεί να περάσει τις αλλαγές του Συντάγματος.

Αγώνας επικράτησης

Όπως καταγγέλλουν Τ/κ πολιτικοί και δημοσιογράφοι, τους τελευταίους μήνες αυτός ο αδυσώπητος πόλεμος που διεξάγεται στην Τουρκία έχει μεταφερθεί στα κατεχόμενα, ενόψει των ψευδοεκλογών της 18ης Απριλίου. Αυτήν τη στιγμή στα κατεχόμενα διεξάγεται ένας αγώνας επικράτησης ως επίσης και επίδειξης δυνάμεως, με τον Ερντογάν να στηρίζει τον Tαλάτ και το βαθύ Κράτος, με την Εργκενεκόν να στηρίζει τον Έρογλου. Ο Tαλάτ στις 9 Ιανουαρίου, στην εφημερίδα «Zaman», κατηγόρησε ανοικτά την Εργκενεκόν ότι δραστηριοποιείται στα κατεχόμενα με στόχο την εκλογή του Έρογλου. Όπως αναφέρει ο Ταλάτ, η Εργκενεκόν ελέγχει οργανώσεις και οργανωμένα σύνολα και ζητά από τον εισαγγελέα που όρισε η Τουρκική Κυβέρνηση για τις διασυνδέσεις της Εργκενεκόν στα κατεχόμενα να επεκτείνει τις έρευνές του και σε πολιτικούς κύκλους, υπονοώντας τον Ντενκτάς και τον Έρογλου. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις του Σογέρ.

Οι βομβιστικές επιθέσεις
Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Taraf», ο Senol Gurkan, επισημαίνει ότι η Eργκενεκόν ξεκίνησε τις παράνομες δραστηριότητές της στην Κύπρο τη δεκαετία του 1950, ιδρύοντας παράνομη οργάνωση ΤΜΤ, που το τμήμα ειδικού πολέμου και Εργκενεκόν είναι το ίδιο και αυτό. Οι βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στα κατεχόμενα το 2004 είναι έργο της Εργκενεκόν.

Η Εργκενεκόν, όργανο του βαθέος Κράτους, επιδίωξε να τρομοκρατήσει τους Τ/κ ενόψει του δημοψηφίσματος, που είχε αντίθετη άποψη με την Τουρκική Κυβέρνηση, που αντιμαχόταν με τον Ντενκτάς, που είναι γνωστό μέλος της Εργκενεκόν. Ο Ντενκτάς είχε φιλικές σχέσεις με έναν από τους συλληφθέντες της οργάνωσης Εργκενεκόν, το λοχαγό Muzafer Tekin, που εκτός από την τ/κυπριακή «υπηκοότητα» τού έδωσε και μετάλλιο ανδρείας. Τ/κυπριακή «υπηκοότητα» είχαν άλλοι δύο συλληφθέντες - ο Akin Birdal, που κατηγορείται και για δολοφονία, και ο Semih Tufan Gulaltay.

Άλλο μέλος της Εργκενεκόν, ο απόστρατος υπξ/κός Musa Cakmak, πέρασε από την Κύπρο και, μάλιστα, στις 19 Δεκ. του 2006, σε επεισόδιο σε καζίνο στη Λάπηθο, σκότωσε τον Xazaz Oz και τον Kurt Ahmet. Από έρευνες που έγιναν, οι βομβιστικές επιθέσεις, που έγιναν πριν και μετά τις 24 Απρ. 2004, διεφάνη ότι ήταν έργα της Εργκενεκόν. Αυτές έγιναν στις 18 Φεβρουαρίου του 2004 εναντίον της κατοικίας του Ταλάτ και της εφημερίδας «Κίπρις». Στις 11 Μαΐου 2004, σε ύποπτο αυτοκίνητο στο Κιόνελι έγινε έρευνα και βρέθηκαν εκρηκτικές ύλες C-4. Την ίδια νύκτα προηγουμένως έγινε βομβιστική επίθεση με C-4 στη εφημερίδα «Αφρίκα». Το αυτοκίνητο ανήκε σε μόνιμο υπαξιωματικό. Την 1η προς 2 του Σεπτεμβρίου του 2004 έγινε προβοκατόρικη επίθεση στη εκκλησία του Αγ. Μάμαντος στη Μόρφου πριν φθάσουν Ε/κ για λειτουργία. Συνεχίζοντας ο δημοσιογράφος Senol Gurmak, αναφέρει ότι η βομβιστική επίθεση εναντίον του δημοσιογράφου της «Αφρίκα», Ali Osman Tabak, είναι έργον της Εργκενεκόν.

Η οργάνωση σκότωσε τον Kutlu Adali Ο Τ/κ δημοσιογράφος Kutlu Adali, στις αρχές, ήταν φίλος του Ντενκτάς, μετά διαφώνησε μαζί του και έγραφε άρθρα στην εφημερίδα του άκρως επικριτικά εναντίον του. Στις 6 Ιουλίου 1996 δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι του. Σε κάλυκα που βρέθηκε στον τόπο της δολοφονίας, εντοπίστηκαν δακτυλικά αποτυπώματα. Ένας από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση Susurluk του Aptullah Catli, ο επικεφαλής της ομάδας που ανέλαβε τη διερεύνηση του φόνου, ο τότε βουλευτής Ozkan Murat, δήλωσε τότε ότι αποσύρεται από την ομάδα διερεύνησης, διότι η έρευνά του εμποδίζεται. Η σύζυγος του Kutlu Adali, Ilkay Adali, δήλωσε ότι αιτία της δολοφονίας του συζύγου της ήταν ένα άρθρο που έγραψε στην εφημερίδα του για πράξεις και ενέργειες που έκαναν στην περιοχή της εκκλησίας του Απόστολου Βαρνάβα εναντίον Ε/κυπρίων δύο Τούρκοι αξιωματικοί κατά τη διάρκεια της εισβολής του 1974. Οι δύο Τούρκοι αξιωματικοί είναι ο Muzafer Tekin που, όπως έχει αναφερθεί, πήρε τ/κ «υπηκοότητα» και τιμήθηκε από τον Ντενκτάς με μετάλλιο ανδρείας, και ο άλλος είναι ο Galip Mendi.

Οι δύο Τούρκοι αξιωματικοί, μετά από χρόνια και όταν είχαν αποστρατευθεί, επισκέφθηκαν ξανά την περιοχή του Απόστολου Βαρνάβα με στρατιωτικό όχημα που τους παραχωρήθηκε. Και αφού έσκαψαν σε συγκεκριμένο σημείο, αποχώρησαν. Η Ilkay Adali, αυτά τα στοιχεία, που ήταν η αιτία της δολοφονίας του συζύγου της, τα κατέθεσε στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι δύο εν αποστρατεία αξιωματικοί είναι από τους συλληφθέντες της παράνομης οργάνωσης Εργκενεκόν και, μάλιστα, ο Galip Mendi, που αποστρατεύθηκε με το βαθμό του υποστράτηγου, είναι φίλος του νυν αρχηγού των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων, Ilker Basbug.

* Ταγματάρχης ε.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.