Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Απαγχονίστηκε Ιρανός για κατασκοπεία υπέρ της Μοσάντ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Στον απαγχονισμό Ιρανού που είχε κριθεί ένοχος για κατασκοπεία υπέρ των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, προχώρησε το καθεστώς του Ιράν.

Ο Αλί Ακμπάρ Σιαντάτ εκτελέστηκε χθες το πρωί διά απαγχονισμού στη φυλακή Εβίν της Τεχεράνης, όπως μετέδωσε το κρατικό ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna, το οποίο μετέδωσε και ότι ένας ακόμη Ιρανός, ο Αλί Σαραμί, εκτελέστηκε διά απαγχονισμού επειδή ανήκε σε οργάνωση εξόριστων αντιφρονούντων.

Ο Σαραμί είχε συλληφθεί πολλές φορές από το 1982 αλλά συνέχιζε τη δράση του. Την ίδια στιγμή, οι ιρανικές αρχές έδωσαν την άδεια σε δύο Γερμανούς δημοσιογράφους που κρατούνται στο Ιράν να επισκεφθούν τις οικογένειές τους στην Ταυρίδα. Οι Γερμανοί δημοσιογράφοι κρατούνται επί τρίμηνο, επειδή πήραν συνέντευξη από τον γιο και τον δικηγόρο της 43χρονης Σακινέχ Αστιανί, η οποία έχει καταδικαστεί σε θάνατο διά λιθοβολισμού, επειδή διέπραξε μοιχεία,

Ο Αλί Ακμπάρ Σιαντάτ κατηγορούνταν ότι αποκάλυπτε στο Ισραήλ, τον υπ’ αριθμόν ένα εχθρό του Ιράν, απόρρητες στρατιωτικές πληροφορίες και ότι βρισκόταν σε επαφή με τη Μοσάντ, τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ, επί έξι χρόνια. Οι Αρχές του Ισραήλ δεν προέβησαν σε δηλώσεις επί του γεγονότος. Ο Σιαντάτ συνελήφθη το 2008 ενώ επιχειρούσε να διαφύγει από το Ιράν, μαζί με τη σύζυγό του. Δεν έγινε γνωστό αν ο Σιαντάτ εργαζόταν για την ιρανική κυβέρνηση και με ποιον τρόπο ελάμβανε τις απόρρητες πληροφορίες. Σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές, ο Σιαντάτ «ομολόγησε ότι έδωσε πληροφορίες για τις στρατιωτικές βάσεις της χώρας στον εχθρό» και ότι έλαβε ως ανταμοιβή 60.000 δολάρια ενώ αμειβόταν επιπλέον με 7.000 δολάρια κάθε φορά που συναντούσε τους Ισραηλινούς πράκτορες.

Ο Σιαντάτ είχε επαφές με τους Ισραηλινούς κατά τη διάρκεια ταξιδιών στην Τουρκία, την Ταϊλάνδη και την Ολλανδία. Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι, όταν συνελήφθη, ο Σιαντάτ έφερε μαζί του 29 σελίδες απόρρητων εγγράφων.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_29/12/2010_427038

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.