Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Να φύγει, καλεί η συμμαχία τον Καντάφι


Σε αναδίπλωση υποχρεώθηκαν οι δυνάμεις των ανταρτών στη Λιβύη

Reuters, A.P., AFP


ΡΑΣ ΛΑΝΟΥΦ. Eκκληση να παραιτηθεί από την εξουσία απηύθυνε η διεθνής συμμαχία χθες στον Μουαμάρ Καντάφι, προκειμένου να δοθεί τέλος στην αιματοχυσία των τελευταίων εβδομάδων. Κι ενώ ΗΠΑ, Βρετανία και Κατάρ δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να επιτραπεί στον Λίβυο ηγέτη και στην οικογένειά του να εγκαταλείψουν τη χώρα, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν μέχρις ότου ο Καντάφι συμμορφωθεί με την απόφαση του ΟΗΕ περί προστασίας των αμάχων. Ωστόσο, οι ανταρτικές δυνάμεις στη Λιβύη υποχρεώθηκαν χθες σε ταχεία αναδίπλωση μετά την αντεπίθεση των δυνάμεων του Καντάφι, που τους υποχρέωσαν να επιστρέψουν στις πόλεις Μπιν Τζαουάντ και Ρας Λανούφ. Εν τω μεταξύ, στο Λονδίνο οι υπουργοί Εξωτερικών 35 χωρών, εκ των οποίων οι επτά μουσουλμανικές, αποφάσισαν τη σύσταση ομάδας επαφής για τη διαχείριση της κρίσης στη Λιβύη.

Στη διάσκεψη του Λονδίνου διερευνήθηκε το πόσο ευρεία ή πόσο περιορισμένη πρέπει να είναι η διεθνής στήριξη προς τους αντάρτες και αν η αντιπαράθεση της διεθνούς κοινότητας με τον ίδιο τον Καντάφι πρέπει να είναι ευθεία ή όχι, δεδομένου ότι το ψήφισμα 1973 του ΟΗΕ προβλέπει την «προστασία των αμάχων» αλλά όχι τις στρατιωτικές επιχειρήσεις καθεστωτικής αλλαγής.

Ως χθες το απόγευμα δεν είχε ανακοινωθεί ποιες χώρες θα απαρτίσουν τη διεθνή ομάδα επαφής, της οποίας η πρώτη συνεδρίαση θα διεξαχθεί στο Κατάρ. Οι διπλωμάτες συμφώνησαν επίσης στην επιβολή νέων κυρώσεων προς τη Λιβύη, αλλά εμφανίστηκαν διχασμένοι σχετικά με το ποια πρέπει να είναι η κατάληξη του καθεστώτος Καντάφι.

Η κυβέρνηση του Μουαμάρ Καντάφι απηύθυνε επιστολή προς τη διάσκεψη του Λονδίνου, κατακεραυνώνοντας τη συνάντηση. «Η Λιβύη είναι ανεξάρτητη χώρα», ανέφερε η επιστολή.

Ενώ μετά τη λήξη της διάσκεψης ο Βρετανός ΥΠΕΞ Γουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε ότι δεν συζητήθηκε ο εξοπλισμός των ανταρτών, η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εξοπλίσουν ευθέως οι ΗΠΑ τις δυνάμεις των ανταρτών. Παράλληλα, ο Αμερικανός ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη καθώς και στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη (SACEUR), δήλωσε σε κατάθεσή του στην αμερικανική γερουσία ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν εξονυχιστικά τη σύσταση της λιβυκής αντιπολίτευσης. Ο ελληνικής καταγωγής Αμερικανός ναύαρχος είπε ότι μεταξύ των ανταρτών ενδεχομένως βρίσκονται και «ψήγματα της Αλ Κάιντα». «Δεν έχω επαρκείς λεπτομέρειες ώστε να μιλήσω για σημαντική παρουσία της Αλ Κάιντα», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η λιβυκή αντιπολίτευση αποτελείται από «εχέφρονες άνδρες και γυναίκες». Ο Σταυρίδης δήλωσε επίσης ότι θεωρεί «παραπάνω από πιθανό» να αποχωρήσει ο Καντάφι αν δεχθεί «την πλήρη γκάμα των πιέσεων που μπορούμε να του ασκήσουμε» και εκτίμησε ότι το μέχρι στιγμής κόστος των επιχειρήσεων στη Λιβύη για τις ΗΠΑ κυμαίνεται στα 550 εκατ. δολάρια.

Παρά τις αισιόδοξες δηλώσεις, πάντως, στο έδαφος οι αντάρτες έζησαν χθες μια επανάληψη της υποχώρησης στην οποία είχαν υποχρεωθεί και προ τριών εβδομάδων. Μετά δύο ημέρες προέλασης και ενώ είχαν φθάσει προ των πυλών της στρατηγικής σημασίας πόλης Σύρτης, γενέτειρας του Καντάφι, η αντεπίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων τους υποχρέωσε σε ταχύτατη αναδίπλωση.

Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, η διεθνής δύναμη φέρεται ότι εξαπέλυσε τουλάχιστον εννέα πλήγματα στην Τρίπολη, εκ των οποίων δύο στον στρατώνα του Μουαμάρ Καντάφι και τουλάχιστον πέντε σε εγκαταστάσεις ραντάρ στη συνοικία Τατζούρα. Πηγές του ΝΑΤΟ ανέφεραν ότι ολοκληρώθηκε ομαλά η μεταβίβαση του ελέγχου των επιχειρήσεων από τις ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.