Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Προβληματισμός ΙΑΕΑ για τα πυρηνικά στη Β. Κορέα

Το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας εξακολουθεί να αποτελεί πηγή «μεγάλης ανησυχίας», όπως και η άρνησή της να δεχτεί επιθεωρητές στο έδαφος της, υπογράμμισε σήμερα ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), ο Ιάπωνας Γιουκίγια Αμάνο. Ο κ. Αμάνο δήλωσε εξάλλου ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι το σύνολο του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν είναι ειρηνικό.

«Το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας εξακολουθεί να αποτελεί πηγή μεγάλης ανησυχίας. Η Υπηρεσία δεν διαθέτει επιθεωρητές στη χώρα από τον Απρίλιο του περασμένου έτους», υπογράμμισε ο κ. Αμάνο ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Η Βόρεια Κορέα «δεν επέτρεψε στην Υπηρεσία να εφαρμόσει εγγυήσεις στη χώρα από τον Δεκέμβριο του 2002», πρόσθεσε. Ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ «κάλεσε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να καταβάλουν συντονισμένες προσπάθειες για μια επανάληψη των εξαμερών συνομιλιών σε εύθετο χρόνο».

Οι συνομιλίες αυτές στις οποίες εμπλέκονται η Κίνα, τα δυο κράτη της Κορέας, η Ιαπωνία, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ως στόχο να κάνουν το καθεστώς της κομμουνιστικής Βόρειας Κορέας να παραιτηθεί από τις πυρηνικές του φιλοδοξίες με αντάλλαγμα μια σημαντική βοήθεια στον τομέα της ενέργειας.

Η Πιονγιάνγκ πραγματοποίησε πυρηνική δοκιμή τον Οκτώβριο του 2006 και μια δεύτερη τον Μάιο του 2009, ένα μήνα αφότου η χώρα αποχώρησε από τις εξαμερείς συνομιλίες για την πυρηνική ενέργεια.

Όσον αφορά το Ιράν, η χώρα αυτή «δεν έχει προσφέρει την απαραίτητη συνεργασία για να μπορέσει η Υπηρεσία να επιβεβαιώσει ότι όλα τα πυρηνικά υλικά στο Ιράν είναι για ειρηνικές δραστηριότητες».

«Η απαιτούμενη συνεργασία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την πλήρη εφαρμογή των ψηφισμάτων του Διοικητικού Συμβουλίου της ΙΑΕΑ και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (8/11/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.