Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

H Δούμα υπαναχωρεί για τη START


Του ανταποκριτή στη Μοσχα Aχιλλεα Πατσουκα


Η επιτροπή Διεθνών Υποθέσεων της ρωσικής Δούμα ανακάλεσε την απόφαση που είχε λάβει πριν από λίγο καιρό, με την οποία θα επικύρωνε την προσφάτως υπογεγραμμένη, από τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ και τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα, νέα συνθήκη START για τη μείωση των στρατηγικών πυρηνικών όπλων, με την αιτιολογία πως η αμερικανική Γερουσία προχώρησε σε τριάντα τροποποιήσεις στο τελικό κείμενο.

Μεταξύ αυτών των αλλαγών, υπάρχουν άρθρα που ορίζουν ότι η συνθήκη δεν καλύπτει την ανάπτυξη του αμερικανικού αμυντικού πυραυλικού συστήματος ή των βαλλιστικών πυραύλων με συμβατικές κεφαλές. Με δηλώσεις του, ο επικεφαλής Διεθνών Θεμάτων της Δούμα, Κονσταντίν Κοζατσόφ, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα θεμέλια της συμφωνίας. Οπως τόνισε, ενώ οι δύο πρόεδροι έθεσαν την ανάγκη συγχρονισμού όλων των διαδικασιών που αφορούν τη νέα STARΤ, εντούτοις πλέον δεν πρέπει να γίνεται λόγος «μόνο» για την ανάγκη συγχρονισμού στην τήρηση των προθεσμιών, αλλά και για συγχρονισμό των περιεχομένων διατάξεών της.

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και των ΗΠΑ υπέγραψαν τη συνθήκη τον περασμένο Απρίλιο στην Πράγα. Η νέα συνθήκη, που έρχεται να αντικαταστήσει τη START1, προβλέπει, μεταξύ άλλων, πως οι δύο υπερδυνάμεις υποχρεούνται να μειώσουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο κατά 1/3.

Ο Μιχαήλ Μαργκέλοφ, επικεφαλής της επιτροπής Διεθνών Θεμάτων του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με δηλώσεις του στη ρωσική τηλεόραση εξέφρασε την ελπίδα πως η «επανέναρξη» των σχέσεων των δύο χωρών δεν θα επηρεαστεί από τις τελευταίες εξελίξεις.

Αν και η νίκη των Ρεπουμπλικανών στις εκλογές για το Κογκρέσο έκανε αρκετούς Ρώσους διπλωμάτες να φοβούνται επιστροφή στις κακές διμερείς σχέσεις των ημερών του Τζορτζ Μπους, ο Μαργκέλοφ προς το παρόν δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες, καθώς όπως υποστήριξε δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στις σχέσεις της Ρωσίας με το κόμμα των Ρεπουμπλικανών. Εξήγησε, δε, πως η κριτική των Ρεπουμπλικανών κατά της νέας STARΤ δεν είχε στόχο τις ρωσικές θέσεις, αλλά έβαλλε εναντίον της κυβέρνησης των Δημοκρατικών και του Ομπάμα στη διάρκεια των διαβουλεύσεων.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_05/11/2010_421264
(5/11/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.