Επιστημονικό-ενημερωτικό ιστολόγιο με βαρύτητα σε θέματα γεωπολιτικής,εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. geopoliticsgr@gmail.com
Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010
Το Ιράν άρχισε τον εμπλουτισμό ουρανίου στο 20%
Οι ΗΠΑ ζήτησαν την επιβολή νέου γύρου κυρώσεων από το Σ. Α. του ΟΗΕ
AFP, A.P., Reuters
Το Ιράν ανακοίνωσε χθες ότι ξεκίνησε τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου σε ποσοστό 20%, παρά τις αντιδράσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες ζήτησαν την επιβολή νέου γύρου κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, εντός των προσεχών εβδομάδων. Μέχρι σήμερα, το Ιράν εμπλούτιζε ουράνιο σε ποσοστό 3,5%, το οποίο όμως δεν επαρκεί για χρήση είτε σε πυρηνικούς αντιδραστήρες είτε για την παρασκευή πυρηνικών όπλων. Oπως δήλωσε όμως ο επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος της χώρας, Αλί Ακμπάρ Σαλέχι, «οι εγκαταστάσεις στη Νατάνζ άρχισαν να εμπλουτίζουν ουράνιο στο 20%, για χρήση στον αντιδραστήρα ιατρικών ισοτόπων. Για τη διαδικασία αυτή διατέθηκαν 164 συσκευές φυγοκέντρισης, με δυνατότητα παραγωγής 5 έως 6 κιλών καυσίμου τον μήνα, ποσότητα υπερδιπλάσια από αυτήν που απαιτείται για τη λειτουργία του αντιδραστήρα». Επίσης, ο κ. Σαλέχι πρόσθεσε ότι την προσεχή άνοιξη θα τεθεί σε λειτουργία και ο ρωσικής κατασκευής πυρηνικός αντιδραστήρας παραγωγής ενέργειας στο Μπουσέρ.
Η Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ (ΙΑΕΑ) εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επιβεβαιώνει ότι οι επιθεωρητές της βρίσκονται στη Νατάνζ και εποπτεύουν τη σχετική διαδικασία. Στη διεθνή κοινότητα επικρατεί προβληματισμός για τις συνέπειες της κίνησης του Ιράν, μολονότι ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης της Τεχεράνης επέμεναν ότι ο επιπλέον εμπλουτισμός δεν επηρεάζει σε τίποτα τις προοπτικές της συμβιβαστικής πρότασης που έχει καταθέσει η ΙΑΕΑ. Η εν λόγω πρόταση προβλέπει την αποστολή ακατέργαστου ουρανίου από το Ιράν στο εξωτερικό -και συγκεκριμένα στη Γαλλία- όπου θα εμπλουτίζεται ειδικά για χρήση σε εργοστάσια παραγωγής ενέργειας. Αν και η Τεχεράνη δηλώνει επί της αρχής θετική σε αυτήν την πρόταση, έχει προτείνει αλλεπάλληλες τροποποιήσεις, γεγονός που η Δύση ερμηνεύει ως παρελκυστική τακτική. Χαρακτηριστική άλλωστε ήταν η χθεσινή τοποθέτηση του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, ο οποίος ζήτησε την άμεση επιβολή νέου γύρου κυρώσεων. Οπως φαίνεται, οι σχετικές διαπραγματεύσεις έχουν ήδη ξεκινήσει μεταξύ των κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, με την Κίνα να είναι η μοναδική χώρα που διατηρεί ακόμη σοβαρές επιφυλάξεις και ενδέχεται να προβάλει βέτο σε μια τέτοια απόφαση.
Διαμεσολαβητικό ρόλο προσφέρθηκε να αναλάβει χθες και η Τουρκία, διά μέσου του υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος προγραμμάτιζε εσπευσμένη επίσκεψη στην Τεχεράνη, για συνομιλίες με τον Ιρανό πρόεδρο, Μαχμούτ Αχμεντινετζάντ και τον υπουργό Εξωτερικών, Μανουσέρ Μοτακί. Αμερική και Ευρώπη πάντως εμφανίζονται δύσπιστες, καθώς τα επανειλημμένα ανοίγματα προς το Ιράν δεν έχουν μέχρι στιγμής βρει ανταπόκριση. Ορισμένοι ειδικοί, μάλιστα, έκρουσαν χθες τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας ότι η διαδικασία που απαιτείται για εμπλουτισμό έως 20% είναι ακριβώς η ίδια με εκείνη που χρειάζεται για εμπλουτισμό στο 80%, ο οποίος θεωρείται επαρκής για τη γόμωση πυρηνικού όπλου.
Από την άλλη πλευρά, η Τεχεράνη επιμένει ότι στόχος του πυρηνικού της προγράμματος είναι η επιστημονική έρευνα και η παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που θεωρείται απολύτως νόμιμο και συμβατό με το διεθνές δίκαιο. Εν τούτοις, ελάχιστοι έχουν πειστεί με τις διαβεβαιώσεις αυτές. Ακόμη και ο επικεφαλής του ρωσικού συμβουλίου εθνικής ασφάλειας δήλωσε χθες ότι πλέον «αμφιβάλλει για τις προθέσεις της Τεχεράνης». Εξάλλου, η μετατροπή εμπλουτισμένου ουρανίου σε ράβδους, που θα χρησιμοποιηθούν για καύσιμο σε πυρηνικούς αντιδραστήρες, απαιτεί τεχνογνωσία, την οποία το Ιράν δεν διαθέτει μέχρι στιγμής. Υπό αυτήν την έννοια, η προσφορά της ΙΑΕΑ να στέλνεται το ακατέργαστο ουράνιο στο εξωτερικό για επεξεργασία και μετατροπή σε καύσιμο θα εξυπηρετούσε τον σκοπό της παραγωγής ενέργειας.
Πηγή: http://news.kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.