Επιστημονικό-ενημερωτικό ιστολόγιο με βαρύτητα σε θέματα γεωπολιτικής,εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. geopoliticsgr@gmail.com
Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010
Απόσυρση τουρκικού στρατού από την Κύπρο ζητά το Ευρωκοινοβούλιο
« Την άμεση απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων» από την Κύπρο και « την επιστροφή της Αμμοχώστου», ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για πρώτη φορά από την Τουρκία, με ψήφισμα που ενέκρινε σήμερα. Το σχετικό ψήφισμα « για την πρόοδο της Τουρκίας» εισηγήθηκε η χριστιανοδημοκράτης Ολλανδή ευρωβουλευτής κα Ria Oomen- Ruijten, εκ μέρους της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, και εγκρίθηκε από την Ολομέλεια με ανάταση χειρός.
Με το συγκεκριμένο κείμενο, το ΕΚ «καλεί την Τουρκία να διευκολύνει τη δημιουργία πρόσφορου κλίματος για τις διαπραγματεύσεις αρχίζοντας αμέσως την απόσυρση των στρατιωτικών της δυνάμεων από την Κύπρο, αντιμετωπίζοντας το ζήτημα του εποικισμού της νήσου με Τούρκους πολίτες και επιτρέποντας να επιστραφεί το αποκλεισμένο τμήμα της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους του, σύμφωνα με την απόφαση 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ».
Παράλληλα, το ΕΚ σημειώνει την περιορισμένη πρόοδο που έχει επιτευχθεί ως προς τη βελτίωση των διμερών σχέσεων Τουρκίας- Ελλάδας και καλεί τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας να αποσύρει την απειλή « casus belli » και αναμένει από την τουρκική κυβέρνηση να τερματίσει τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.
Το ΕΚ καλεί επίσης την Τουρκική κυβέρνηση να πάψει να παρεμποδίζει τα μη στρατιωτικά πλοία που κάνουν έρευνες για πετρέλαιο για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ζητά την άμεση και πλήρη εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου στη συμφωνία σύνδεσης ΕΚ-Τουρκίας και υπενθυμίζει ότι η μη εφαρμογή του μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.
Επιδοκιμάζει την επανενεργοποίηση της Επιτροπής Αγνοουμένων και επαινεί τις διπλωματικές προσπάθειες για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Αρμενία.
Σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία των μειονοτήτων:
- Το ΕΚ επαναλαμβάνει την ανησυχία του για τα εμπόδια που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως προς το νομικό καθεστώς του, ζητεί την άμεση επαναλειτουργία της ελληνορθόδοξης Σχολής της Χάλκης και εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι οι θρησκευτικές κοινότητες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ιδιοκτησίας.
- Αποδοκιμάζει επίσης τα προβλήματα που συναντούν Αλεβίτες και Συροχριστιανοί και σημειώνει ότι δεν έχει σημειωθεί καμία ενθαρρυντική εξέλιξη για τον ελληνικό πληθυσμό των νήσων Ίμβρου και Τενέδου.
Οι ευρωβουλευτές καλούν επίσης την τουρκική κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι η αντιτρομοκρατική νομοθεσία δεν χρησιμοποιείται καταχρηστικά για τον περιορισμό των θεμελιωδών ελευθεριών, ιδίως της ελευθερίας της έκφρασης και να καταργήσει το σύστημα των φρουρών στα χωριά του ανατολικού τμήματος της Τουρκίας.
Προτρέπουν τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση να κατοχυρώσει ότι η βουλευτική ασυλία θα καλύπτει την έκφραση πολιτικών πεποιθήσεων για όλα ανεξαιρέτως τα μέλη του κοινοβουλίου. Παράλληλα, καταδικάζουν τις συνεχιζόμενες πράξεις βίας του ΠΚΚ και άλλων ομάδων στο τουρκικό έδαφος και καλούν το ΠΚΚ να καταθέσει τα όπλα κηρύσσοντας τον τερματισμό της βίας.
Παρεμβάσεις ευρωβουλευτών
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε των ψηφοφοριών για την ΠΓΔΜ και την Τουρκία πολλοί ευρωβουλευτές είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις θέσεις τους με παρεμβάσεις τους στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.
Ο ελληνικής καταγωγής γερμανός ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης (Φιλελεύθερος) που είναι πρόεδρος της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας για τις σχέσεις ανάμεσα στο ΕΚ και την ΠΓΔΜ, συνεχάρει τον εισηγητή του ψηφίσματος για την ΠΓΔΜ κ. Θάλερ, για την «ισορροπημένη» έκθεσή του. Τα Σκόπια, είπε, έκαναν μεταρρυθμίσεις, και βρίσκονται καθ' οδόν προς την ΕΕ, πράγμα που χαιρετίζουμε με ικανοποίηση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πριν από 4 χρόνια είχε ήδη δοθεί το καθεστώς της υποψήφιας «προς ένταξη χώρας» και από τότε διερωτόμαστε πότε θα δοθεί η ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων, πρόσθεσε.
Ο κ. Χατζημαρκάκης απηύθυνε «έκκληση προς όλα τα εμπλεκόμενα μέλη» λέγοντας ότι «πρέπει να ξεπερασθεί το πρόβλημα της ονομασίας». Τόνισε ότι «τα κίνητρα και η κινητοποίηση που υπήρξε με την απόφαση του Συμβουλίου τον Δεκέμβριο και με τη νέα κυβέρνηση από την Ελλάδα, αυτά τα κίνητρα πρέπει να τα εκμεταλλευθούμε, διαφορετικά δεν θα υπάρξει συνέχεια και προώθηση».
Με δική της παρέμβαση η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Κοππά, η οποία είναι μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, αναφέρθηκε στην έκθεση Θάλερ, θεωρώντας ότι στέλνει «ένα θετικό μήνυμα στην ΠΓΔΜ». «Από την ελληνική πλευρά», πρόσθεσε, «καλούμε την ηγεσία της ΠΓΔΜ να έρθει με καλή πίστη στο διάλογο ώστε, στα πλαίσια του ΟΗΕ να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση. Η Ελληνική Κυβέρνηση γνωρίζει ότι απαιτείται μια νέα δυναμική στη διαδικασία και έχει γνήσια θέληση να δοθεί λύση στο ζήτημα. Αναμένουμε μια εξίσου ειλικρινή στάση από την άλλη πλευρά».
Για την Τουρκία η κ. Κοππά υπογράμμισε ότι «η ένταξη είναι και πρέπει να είναι ο τελικός στόχος. Όμως δεν μπορεί να υπάρχει ένταξη ala carte, στα μέτρα της Τουρκίας». Ζήτησε μεταξύ άλλων τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ουσιαστική συμβολή της για την επίλυση του Kυπριακού, αλλά και την άρση του casus belli εναντίον κράτους μέλους της ΕΕ.
Με δική της παρέμβαση η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρυσούλα Παλιαδέλη αναφέρθηκε στη σημασία που έχει για την Ελλάδα το θέμα του ονόματος. «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω», είπε, «ότι οι Έλληνες δεν είναι ούτε εθνικιστές ούτε επεκτατικοί. Το μόνο που κάνουν είναι να αντιστέκονται στη χρήση ενός ονόματος, που είναι μέρος της αρχαίας ιστορικής (και αρχαιολογικής) τους παράδοσης. Καταλαβαίνω ότι η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ως νέο, ανεξάρτητο κράτος, διέρχεται μια καθυστερημένη (για τα λοιπά Βαλκάνια) φάση εθνογένεσης. Πρέπει, όμως να επισημάνω ότι οι σοβαροί ακαδημαϊκοί στα Σκόπια δεν υποστηρίζουν τις εθνικιστικές τάσεις των ηγετών τους. Προτιμούν να παραμείνουν σιωπηλοί, παρά να εκτεθούν ενάντια σε απόψεις, που η έκθεση Τάλερ σωστά χαρακτηρίζει ως ικανές να αυξήσουν τις εντάσεις».
Η κ. Παλιαδέλη κατέληξε λέγοντας: «Κάνω έκκληση στα μέλη αυτού του Κοινοβουλίου και στην καινούργια Επιτροπή, να συμβάλουν θετικά στην επίλυση του ζητήματος που αφορά στο όνομα, όχι υποδαυλίζοντας τις εθνικιστικές τάσεις των ηγετών της γείτονος χώρας, αλλά υποστηρίζοντας τις ελληνικές θέσεις που μάχονται για έναν ευγενή και βιώσιμο συμβιβασμό».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.