Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Πρόστιμο για μπούργκα στην Ιταλία



ΡΩΜΗ. Πρόστιμο ύψους 500 ευρώ επέβαλε η αστυνομία της ιταλικής πόλης Νοβάρα σε μουσουλμάνα η οποία φορούσε μπούργκα, την ισλαμική αμφίεση η οποία καλύπτει το πρόσωπο και το σώμα των γυναικών. Είναι η πρώτη φορά που τιμωρείται μουσουλμάνα επειδή φορά το συγκεκριμένο ένδυμα, ενώ η πρωτοβουλία αναμένεται να εντείνει την πολεμική που έχει ξεσπάσει αναφορικά με το εν λόγω ζήτημα σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα το βελγικό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της καθολικής απαγόρευσης της μπούργκας.



Συζήτηση στη Βουλή


Στη Γαλλία, εντός των ερχόμενων ημερών, η Εθνοσυνέλευση πρόκειται να συζητήσει επί της απαγόρευσης, υπέρ της οποίας έχει ταχθεί και ο δεξιός Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει την μπούργκα ανεπιθύμητη στη Γαλλία.

Κατά της απαγόρευσης της μπούργκας στο Βέλγιο και τη Γαλλία ετάχθη ο χριστιανοκοινωνιστής υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας ντε Μεζιέρ, ο οποίος τόνισε ότι ακόμη και ο διάλογος επί του ζητήματος είναι άκαιρος και περιττός. Ωστόσο, η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Σιλβάν Κοχ-Μέριν τάσσεται υπέρ της καθολικής απαγόρευσης της ισλαμικής μαντίλας σε όλη την Ευρώπη.

Η Νοβάρα στο Πεδεμόντιο της βορείου Ιταλίας θεωρείται προπύργιο της Λέγκας του Βορρά, του ξενοφοβικού κόμματος, εκ των κυβερνητικών εταίρων του δεξιού πρωθυπουργού της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. «Υπάρχει ζήτημα ασφαλείας. Σε μια πολιτισμένη κοινότητα, οι άνθρωποι δεν μπορούν να κυκλοφορούν καλυμμένοι από την κορυφή ώς τα νύχια. Πώς πιστεύουν ότι θα ενταχθούν στην κοινότητά μας όταν έχουν τέτοιες συνήθειες;», δήλωσε ο δήμαρχος της Νοβάρας, Μάσιμο Τζιορντάνο, στέλεχος της Λέγκας του Βορρά, στην εφημερίδα La Stampa.

Η 26χρονη μουσουλμάνα από την Τυνησία περπατούσε με τον σύζυγό της στη Νοβάρα, όταν αστυνομικοί που περιπολούσαν τους σταμάτησαν έξω από το ταχυδρομείο της πόλης και τους ζήτησαν τις ταυτότητές τους, τις οποίες και επέδειξε ο σύζυγος, ο οποίος όμως αρνήθηκε να υποχωρήσει στην απαίτηση των αστυνομικών που ζήτησαν από τη γυναίκα να αποκαλύψει το πρόσωπό της.

Το ζήτημα της μπούργκας έχει διχάσει την Ιταλία. Η Λέγκα του Βορρά ζητεί την καθολική απαγόρευση της μπούργκας διά νόμου και την επιβολή προστίμων ύψους έως και 2.000 ευρώ για όσες δεν συμμορφώνονται. Παρότι στην ιταλική νομοθεσία δεν υπάρχει νόμος περί μπούργκας, από το 1975 η κάλυψη του προσώπου στους δημόσιους χώρους θεωρείται αδίκημα. Η Λέγκα του Βορρά επικαλείται αυτή τη νομοθεσία για να απαγορεύσει την μπούργκα.

http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.