Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Αμερικανική πυρηνική διαφάνεια




Ιστορική ανακοίνωση ότι, έως τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι ΗΠΑ διέθεταν 5.113 πυρηνικές κεφαλές

AFP, Reuters


ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Για πρώτη φορά στην Ιστορία οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν επισήμως πόσες πυρηνικές κεφαλές διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους, σε μια συμβολική κίνηση η οποία εκτιμάται ότι ενδεχομένως να λειτουργήσει υποβοηθητικά στις προσπάθειες της κυβέρνησης Ομπάμα για την επιβολή νέου γύρου κυρώσεων στο Ιράν. Οπως διευκρίνισαν επιτελείς του Πενταγώνου, η Αμερική είχε έως τον περασμένο Σεπτέμβριο 5.113 πυρηνικές κεφαλές. Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει τόσο τις κεφαλές που βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα όσο και εκείνες που βρίσκονται αποθηκευμένες. Ωστόσο, στην καταμέτρηση δεν περιλαμβάνονται πολλές χιλιάδες ακόμη παροπλισμένες κεφαλές, οι οποίες βρίσκονται ή αναμένεται να βρεθούν σύντομα στο στάδιο της αποσυναρμολόγησης. Επίσης, έγινε γνωστό ότι το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ έχει μειωθεί κατά 84% σε σχέση με το 1967, όταν είχε φτάσει στον ανώτατο αριθμό των 31.255 κεφαλών. Σημαντική μείωση (75%) παρουσιάζεται και σε σχέση με το 1989, όταν η Αμερική είχε σε επιχειρησιακή ετοιμότητα 22.217 κεφαλές. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι από το 1994 έως και πέρυσι έχουν αποσυναρμολογηθεί 8.748 πυρηνικές κεφαλές.




Επτασφράγιστο μυστικό


Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέγεθος του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου παρέμενε έως σήμερα επτασφράγιστο κρατικό μυστικό. Οπως δήλωσε όμως η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Χίλαρι Κλίντον, η άρση του απορρήτου αποδεικνύει ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να ενισχύσουν τη διαφάνεια γύρω από το θέμα και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των συνομιλητών τους στις διαπραγματεύσεις για τον πυρηνικό αφοπλισμό, οι οποίες ξεκίνησαν χθες στη Νέα Υόρκη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Εξάλλου, προσέθεσε η κ. Κλίντον, οι εκτιμήσεις των ειδικών για τον αριθμό των αμερικανικών πυρηνικών κεφαλών βρίσκονταν ούτως ή άλλως πολύ κοντά στην πραγματικότητα, ενώ η διατήρηση της μυστικότητας δεν είχε νόημα, από τη στιγμή που ο Ψυχρός Πόλεμος αποτελεί πια μακρινό παρελθόν. Κάλεσε επίσης και τις υπόλοιπες πυρηνικές δυνάμεις να μιμηθούν την Αμερική.


Ενστάσεις στο εσωτερικό

Πάντως, η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ παραδέχθηκε εμμέσως ότι η απόφαση του κ. Ομπάμα συνάντησε ενστάσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Επιπλέον, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η κίνηση του Λευκού Οίκου μπορεί να αποφέρει ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκει, καθώς πολλές χώρες (συμπεριλαμβανομένων και των πυρηνικών δυνάμεων) θα επιβεβαιώσουν την πεποίθησή τους ότι το αμερικανικό πυρηνικό οπλοστάσιο παραμένει τεράστιο και δεν έχει προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα του μεταψυχροπολεμικού κόσμου. «Το εντυπωσιακό δεν είναι πόσο έχει μειώσει τις πυρηνικές της κεφαλές η Αμερική, αλλά το πόσο πολλές παραμένουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ερευνητής του Ινστιτούτου Carnegie στο πρακτορείο Reuters. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση Ομπάμα ελπίζει ότι οι διπλωματικές πρωτοβουλίες που έχει λάβει εσχάτως, αλλά και η αποκάλυψη του αριθμού των πυρηνικών της κεφαλών, θα συσπειρώσουν τη διεθνή κοινότητα κατά της διασποράς όπλων μαζικής καταστροφής.

http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.