Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Ο Κάμερον ζήτησε πολιτικές αλλαγές στην Κίνα

A.P., AFP, Reuters

ΠΕΚΙΝΟ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, κάλεσε χθες την Κίνα να συνοδεύσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις με πολιτικές αλλαγές, ούτως ώστε να ενισχύσει έτσι την κοινωνική σταθερότητα και την ευημερία των πολιτών της. Σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, ο κ. Κάμερον, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι η χώρα εγκατέλειψε «τη μαρξιστική οικονομία» και εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα «θα γίνει και το επόμενο βήμα, αυτό του πολιτικού ανοίγματος».

Τα σχόλια του κ. Κάμερον προκάλεσαν τις αντιδράσεις ορισμένων φοιτητών στο ακροατήριο, οι οποίοι χαρακτήρισαν «δασκαλίστικο» το ύφος του. Εκείνος απάντησε ότι η «εκδήλωση είναι ομιλία και όχι διάλεξη και ελπίζει να εκληφθεί ως τέτοια». Παράλληλα, απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, κάτι που, όπως διέρρεε από το Φόρεϊν Οφις, έγινε στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχε με τον Κινέζο πρόεδρο Χου Ζιντάο και τον πρωθυπουργό της χώρας, Γουέν Τζιαμπάο.

Η παπαρούνα στο πέτο

Επιπλέον, τις προηγούμενες ώρες είχε προηγηθεί περιορισμένης έκτασης «διπλωματική παρεξήγηση», καθώς Βρετανός αξιωματούχος ανέφερε στα ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι «η κινεζική πλευρά ζήτησε από τη βρετανική αποστολή να μη φοράει παπαρούνες στο πέτο», όπως συνηθίζεται κάθε Νοέμβριο στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τους πεσόντες πολέμου. Ως αιτιολογία αναφέρθηκε ότι η παπαρούνα παραπέμπει στους «πολέμους του Οπίου» του 19ου αιώνα, όταν η βρετανική αυτοκρατορία είχε κηρύξει τον πόλεμο στην Κίνα επειδή ο αυτοκράτοράς της είχε απαγορεύσει την καταστροφική για τους πολίτες κατανάλωση οπίου.

Ο κ. Κάμερον αρνήθηκε να βγάλει την παπαρούνα. Σημειώνεται ότι το επεισόδιο αυτό δεν επιβεβαιώνεται από την κινεζική πλευρά. Ενα ακόμη σημείο τριβής ήταν ο «λεγόμενος πόλεμος των νομισμάτων», με τον κ. Κάμερον να καλεί την Κίνα «να μην κρατάει τεχνητά υποτιμημένο το γουάν». Πρόκειται για ένα αίτημα που έχει διατυπωθεί επανειλημμένως από δυτικές χώρες και ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, το Πεκίνο έχει καταστήσει σαφές σε όλους τους τόνους ότι δεν προτίθεται να επιτρέψει μια απότομη άνοδο της ισοτιμίας του γουάν, καθώς κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο την κοινωνική σταθερότητα στη χώρα.

Τα προαναφερθέντα περιστατικά καταδεικνύουν ότι, παρά τις κινήσεις προσέγγισης και από τις δύο πλευρές, δεν λείπουν τα ακανθώδη προβλήματα στις σχέσεις της Κίνας με τη Δύση, τα οποία αναμένεται να απασχολήσουν και τη σύνοδο του G20. Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης σχολίαζαν ότι ο κ. Κάμερον προσπάθησε να ισορροπήσει μπροστά στις πιέσεις που δέχεται στο εσωτερικό της χώρας του να αναδείξει θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην ανάγκη για ενίσχυση της δοκιμαζόμενης βρετανικής οικονομίας με κινεζικές επενδύσεις και εμπορικές συμφωνίες. Είναι, εξάλλου, χαρακτηριστικό ότι επισκέφθηκε τη χώρα συνοδεία τεσσάρων υπουργών και πενήντα επιφανών επιχειρηματιών. «Πώς όμως μπορείς να ικετεύεις την Κίνα για λεφτά και ταυτόχρονα να κρατάς τη μύτη σου ψηλά;», διερωτάτο σε σχετικό του άρθρο ο γνωστός σχολιαστής της έγκυρης εφημερίδας Guardian, Σάιμον Τζέκινς.

Σε ό,τι αφορά το επιχειρηματικό σκέλος της επίσκεψης, πάντως, εξελίχθηκε με λιγότερα απρόοπτα απ’ ό,τι το διπλωματικό. Οι δύο πλευρές υπέγραψαν μεγάλες εμπορικές συμφωνίες, με χαρακτηριστικότερη εκείνη για την παραγγελία κινητήρων Ρολς Ρόις για τα αεροπλάνα Airbus των αερογραμμών Ανατολικής Κίνας (China Eastern), αξίας 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και συμφώνησαν να διπλασιάσουν τον όγκο των εμπορικών τους συναλλαγών.

Διαδηλώσεις για τα δίδακτρα

Την ώρα που ο Ντ. Κάμερον βρισκόταν στην Κίνα, δεκάδες χιλιάδες φοιτητές διαδήλωναν στο Λονδίνο και στις άλλες μεγάλες πόλεις της Βρετανίας, διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια της κυβέρνησης να τριπλασιάσει τα δίδακτρα στα πανεπιστήμια της χώρας, ορίζοντάς τα στις 9.000 λίρες τον χρόνο.

Σύμφωνα με τους διαδηλωτές, οι οποίοι μάλιστα κατέλαβαν με τη βία και τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος στο Λονδίνο, η δραματική αυτή αύξηση θα καταστήσει την πανεπιστημιακή εκπαίδευση προσβάσιμη μόνο στα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα, από το 2012, όταν και θα τεθεί σε ισχύ.

Οι Συντηρητικοί όμως, καθώς και οι κυβερνητικοί τους εταίροι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, αντιτείνουν ότι μόνον έτσι θα μπορέσουν τα πανεπιστήμια να επιβιώσουν μετά τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για τον περιορισμό του ελλείμματος.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_11/11/2010_421969
(11/11/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.