Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Wikileaks: «Εγκαλεί» τις ΗΠΑ για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ο ιδρυτής του Wikileaks Τζούλιαν Εσέιντζ κάλεσε τις ΗΠΑ να εξετάσουν λεπτομερώς τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και να σταματήσουν «την επιθετική τους έρευνα» κατά του ιστότοπου.

Ο Εσέιντζ δήλωσε ότι ο Wikileaks θα δώσει στη δημοσιότητα χιλιάδες έγγραφα φέτος που θα αφορούν όχι μόνο τις ΗΠΑ, αλλά και άλλες χώρες, μεταξύ αυτών η Ρωσία και ο Λίβανος.

Μέχρι στιγμής ο ιστότοπος έχει δημοσιοποιήσει περίπου 500.000 απόρρητα έγγραφα των ΗΠΑ σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, προκαλώντας τα πυρά του Πενταγώνου. Κάποια από τα έγγραφα περιέχουν περιγραφές βασανιστηρίων ιρακινών κρατούμενων από τις ιρακινές αρχές, αναφέρονται όμως και στην αποτυχία του αμερικανικού στρατού να ερευνήσει αυτά τα περιστατικά.


«Έχει έρθει η ώρα για τις ΗΠΑ να ανοιχθούν αντί να κρύβονται», δήλωσε ο Εσέιντζ σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη την προηγουμένη μίας εξέτασης από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ των πεπραγμένων των ΗΠΑ.

«Οι ΗΠΑ κινδυνεύουν άμεσα να χάσουν το δρόμο τους», δήλωσε ο Αυστραλός που μετακινείται από χώρα σε χώρα.

Η αποστολή των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι είναι ανοιχτή στις δίκαιες κρίσεις σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων φυλετικών διακρίσεων και των αντιτρομοκρατικών πολιτικών, κατά τη διάρκεια της αυριανής συζήτηση, οπότε οι μουσουλμανικές χώρες αναμένεται να εκφράσουν την ανησυχία τους για την κακοποίηση κρατουμένων.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι ο στρατός δεν έχει συστηματικά αγνοήσει περιπτώσεις βασανιστηρίων και κακοποίησης ιρακινών κρατουμένων από τις ιρακινές αρχές.

Η κυβέρνηση του Ομπάμα δεν έχει ανακοινώσει καμία έρευνα για τις κακοποιήσεις -κάποιες από τις οποίες συνέβησαν κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους διακυβέρνησής του νυν αμερικανού προέδρου- σε αντίθεση με τη Βρετανία και τη Δανία που έχουν ξεκινήσει έρευνες για τη συμπεριφορά των δικών τους στρατευμάτων, σύμφωνα με τον Εσέιντζ.

«Η μόνη έρευνα που έχει ανακοινωθεί, απ' σο ξέρω, από τις ΗΠΑ είναι για εμάς, για πιθανές πηγές μέσα στον αμερικανικό στρατό», πρόσθεσε ο Εσέιντζ.

«Η μοναδική δράση που έχει αναληφθεί μέχρι στιγμής είναι να απειλήσουν αυτή την οργάνωση, να βάλουν τον φερόμενο πληροφοριοδότη Μπράντλεϊ Μάνινγκ στη φυλακή, όπου βρίσκεται τώρα στο Κουάντικο και αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως 52 χρόνια», υπογράμμισε ο Εσέιντζ.

Η αμερικανική έρευνα για την πηγή των εγγράφων που έχουν διαρρεύσει έχει επικεντρωθεί στο Μάνινγκ, που εργαζόταν ως αναλυτής πληροφοριών του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ. Αυτή τη στιγμή τελεί υπό κράτηση και του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για τη διαρροή ενός απόρρητου βίντεο που δείχνει μία επίθεση με ελικόπτερο το 2007 κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι στο Ιράκ, μεταξύ τους και δύο δημοσιογράφοι του Ρόιτερ.

Ο Wikileaks έχει παραδεχθεί ότι έχει στην κατοχή του περίπου 15.000 ακόμα έγγραφα για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, τα οποία απειλεί ότι θα δημοσιοποιήσει μαζί με ένα βίντεο από το Αφγανιστάν.

«Θα συνεχίσουμε να δημοσιοποιούμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε», υπογράμμισε ο Εσέιντζ. Η διαρροή απόρρητων εγγράφων από το Wikileaks είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία του αμερικανικού στρατού.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (4/11/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.