Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Ρώσοι κομάντος ελευθέρωσαν τάνκερ



Το δεξαμενόπλοιο ρωσικών συμφερόντων είχαν καταλάβει Σομαλοί πειρατές ανοιχτά της Υεμένης

Reuters, A.P., AFP


ΜΟΣΧΑ. Με μια μυθιστορηματική επιχείρηση από αέρος και θαλάσσης, Ρώσοι κομάντος απελευθέρωσαν το βράδυ της Τετάρτης δεξαμενόπλοιο που είχε καταληφθεί από Σομαλούς πειρατές, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός πειρατή. Το πλήρωμα του δεξαμενοπλοίου είχε σπεύσει να κλειδωθεί σε ειδικό δωμάτιο, στερώντας από τους πειρατές τη δυνατότητα να πάρουν στα χέρια τους ομήρους και διευκολύνοντας την επιχείρηση ανακατάληψης.

Το δεξαμενόπλοιο «Πανεπιστήμιο της Μόσχας», λιβεριανής σημαίας αλλά ρωσικών συμφερόντων, που μετέφερε πετρέλαιο αξίας 52 εκατ. δολαρίων, έπεσε στα χέρια πειρατών το πρωί της Τετάρτης, 350 μίλια ανοιχτά των ακτών της Υεμένης. Μόλις αντελήφθησαν την επίθεση, τα 23 μέλη του πληρώματος έσπευσαν να οχυρωθούν στην αίθουσα των ραντάρ. Παράλληλα, πέτυχαν να επικοινωνήσουν με το ρωσικό πολεμικό σκάφος «Στρατάρχης Σαπόσνικοφ», που περιπολούσε στα ανοιχτά της Σομαλίας έτοιμο να επέμβει για την αντιμετώπιση πειρατικών επιθέσεων.


Έτσι, ενώ εκπρόσωπος των πειρατών δήλωνε τηλεφωνικά ότι δεν πρέπει να γίνει επιχείρηση διάσωσης γιατί θα κινδυνεύσει το πλήρωμα και διαβεβαίωνε ότι το πλοίο κατευθύνεται προς το πειρατικό λιμάνι Γκαρατσάντ της Σομαλίας, στην πραγματικότητα, το πλήρωμα ήταν προστατευμένο και επιπλέον είχε ακινητοποιήσει τις μηχανές.

Είκοσι ώρες μετά το πειρατικό ρεσάλτο, άρχισε η επιχείρηση ανακατάληψης του δεξαμενοπλοίου, με ελικόπτερα και ταχύπλοα. Ένας από τους πειρατές έπεσε νεκρός από τα πυρά των Ρώσων, κάποιοι μεταξύ των υπολοίπων 10 τραυματίστηκαν. Εν συνεχεία, οι στρατιώτες απελευθέρωσαν το πλήρωμα, που ήταν σώο. Σύμφωνα με ρωσική ανακοίνωση, οι πειρατές που συνελήφθησαν θα μεταφερθούν στη Ρωσία για να δικαστούν. Σημειώνεται ότι η επιχείρηση έγινε σε διεθνή ύδατα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Μεντβέντεφ συνεχάρη από τηλεοράσεως τον υπουργό Άμυνας Ανατόλι Σερντιούκοφ και ανακοίνωσε ότι όλοι οι άνδρες που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση ανακατάληψης θα παρασημοφορηθούν. «Εγινε με ακρίβεια, επαγγελματισμό και ταχύτητα», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Το ερώτημα σχετικά με το πού πρέπει να δικάζονται οι πειρατές, δεδομένης της αδυναμίας του δικαστικού συστήματος της Σομαλίας, χώρας βυθισμένης στην ακυβερνησία, δεν έχει ακόμη λάβει ικανοποιητική απάντηση. Με βάση την αρχή της οικουμενικής δικαιοδοσίας, δεκάδες πειρατές έχουν παραδοθεί από τις διεθνείς ναυτικές δυνάμεις στις Αρχές της Κένυας και των Σεϋχελλών και έχουν δικαστεί εκεί. Ομως, και οι δύο χώρες έχουν δηλώσει ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε μεγάλους αριθμούς πειρατών. Τον περασμένο μήνα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρότεινε τη δημιουργία ειδικών δικαστηρίων για το έγκλημα της πειρατείας, ώστε να κλείσει το νομικό κενό που περιβάλλει τις υποθέσεις αυτής.

Δεκάδες χώρες έχουν αποστείλει πολεμικά πλοία προκειμένου να αποτρέψουν την εκδήλωση πειρατικών επιθέσεων στον Κόλπο του Αντεν. Ενώ οι αριθμοί των επιθέσεων έχουν μειωθεί, κάποιοι πειρατές έχουν προσαρμοστεί εξαπολύοντας επιθέσεις σε όλο και μεγαλύτερες αποστάσεις από τις σομαλικές ακτές. Μετά τη σύντομη περιπέτεια, το δεξαμενόπλοιο «Πανεπιστήμιο της Μόσχας» επρόκειτο να συνεχίσει το ταξίδι του προς την Κίνα.

http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.