Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Ομπάμα: «Παγκόσμια δύναμη» η Ινδία

Ο Μπαράκ Ομπάμα χαιρετίζει τη σύμπραξη με την Ινδία, «παγκόσμια δύναμη» .

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαιρέτισε σήμερα την ανάπτυξη στενότερων σχέσεων με την Ινδία, την οποία θεωρεί «παγκόσμια δύναμη» και φυσικό σύμμαχο της Ουάσινγκτον στη διεθνή σκηνή, αποφεύγοντας με προσοχή να θίξει το ακανθώδες θέμα του Κασμίρ, το οποίο φέρνει αντιμέτωπα το Νέο Δελχί και το Ισλαμαμπάντ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα βρίσκεται στο Νέο Δελχί, τελευταίο σταθμό της επίσκεψής του στην Ινδία, η οποία ξεκίνησε το Σάββατο από τη Βομβάη, όπου δήλωσε ότι οι δύο χώρες είναι ενωμένες κατά της τρομοκρατίας και όπου ανακοίνωσε την υπογραφή εμπορικών συμφωνιών ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Ινδία, που θα σημάνουν τη δημιουργία 10.000 θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος δήλωσε ότι οι αρχές της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αγνοούνται συχνά στον κόσμο, οδηγώντας σε διενέξεις και διαφορές μεταξύ των κρατών.

«Για τις δύο χώρες μας, η συνεργασία για την προώθηση των αρχών αυτών στα διεθνή φόρα μπορεί να γίνει πολύ ισχυρή και σημαντική», δήλωσε από την πλευρά του ο Ινδός πρωθυπουργός Μανμοχάν Σινγκ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Λίγο νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει τη συνεργασία με την Ινδία «μία σύμπραξη από τις σημαντικότερες του 21ου αιώνα», ενώ έκανε λόγο για την από κοινού προώθηση «της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας, όχι μόνο για τις δύο χώρες μας, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο» .

Η Ινδία δεν είναι απλώς μία αναδυόμενη δύναμη, αλλά είναι τώρα μία παγκόσμια δύναμη», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αμερικανός πρόεδρος αφού επιθεώρησε το τιμητικό άγημα κατά τη διάρκεια τελετής στο προεδρικό μέγαρο.

Ο Μανμοχάν Σινγκ, ο οποίος διατηρεί φιλική σχέση με τον πρόεδρο Ομπάμα, δήλωσε από την πλευρά του ότι οι δύο χώρες θα εργασθούν μαζί ως «ισότιμοι εταίροι» για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στον κόσμο, τονίζοντας ότι η Ινδία «δεν κλέβει» αμερικανικές θέσεις εργασίας κατά τη μεταφορά των δραστηριοτήτων επιχειρήσεων προς την Ινδία.

Ειδικοί σε θέματα εξωτερικής πολιτικής θεωρούν ότι η Ουάσινγκτον υποστηρίζει την Ινδία στον οικονομικό και διπλωματικό τομέα σε αντίβαρο προς την Κίνα, της οποίας η επιρροή βαίνει αυξανόμενη.

Οι αμερικανικοί έπαινοι οφείλονται επίσης στο γεγονός ότι η ανάπτυξη της ινδικής οικονομίας πραγματοποιείται σε μία συγκυρία όπου η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει πλήξει σφοδρά τις δυτικές χώρες.

Οι σχέσεις ανάμεσα στο Νέο Δελχί και την Ουάσινγκτον, που χαρακτηρίζονταν από καχυποψία και κάποτε εχθρικότητα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, άρχισαν να εξομαλύνονται επί της προεδρίας του Μπιλ Κλίντον κατά τη δεκαετία του '90 και στην συνέχεια εδραιώθηκαν κατά την προεδρία του Τζορτζ Μπους.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι θα αναφερθεί αργότερα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο κοινοβούλιο, στο αίτημα της Ινδίας, στο πλαίσιο της νέας αυτής στρατηγικής σύμπραξης, για την κατάληψη μίας μόνιμης θέσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αναπόφευκτα, και δεδομένης της υποστήριξης της Ουάσινγκτον προς το Πακιστάν στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, ο Μπαράκ Ομπάμα εκλήθη να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με την περιοχή του Κασμίρ, η οποία είναι χωρισμένη ανάμεσα στο Πακιστάν και την Ινδία και την οποία διεκδικούν και οι δύο χώρες.

«Πιστεύω ότι το Πακιστάν και η Ινδία έχουν συμφέρον να μειώσουν τη μεταξύ τους ένταση. Όμως, οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επιβάλουν μία λύση στα προβλήματα αυτά», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Το Κασμίρ, το ινδικό τμήμα του οποίου αποτελεί θέατρο ισλαμιστικής εξέγερσης από το 1989, έχει προκαλέσει τις δύο από τις τρεις ινδοπακιστανικές συρράξεις από την ανεξαρτησία του το 1947. Ωστόσο, το Νέο Δελχί είναι κατηγορηματικά αντίθετο σε κάθε εξωτερική επέμβαση στο θέμα του Κασμίρ.

Οι δηλώσεις του Μπάρακ Ομπάμα στην Ινδία αναμένεται να αναλυθούν διεξοδικά στην Ασία, και ιδιαίτερα στην Κίνα, η οποία θα εξετάσει τις γεωπολιτικές συνέπειες της αμερικανο-ινδικής σύμπραξης πριν από τις συνομιλίες ανάμεσα στον Μπαράκ Ομπάμα και τον Χου Τζιντάο στη Σεούλ αυτήν την εβδομάδα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (8/11/2010)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.