Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Η Τσάουλντρι ήθελε να πεθάνει ως μάρτυρας

The Guardian

Η χαρισματική φοιτήτρια, που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης μετά την απόπειρά της να δολοφονήσει τον Βρετανό βουλευτή Στίβεν Τιμς, δήλωσε στην αστυνομία ότι ένιωσε επιθυμία να πεθάνει ως μάρτυρας αφού παρακολούθησε μαγνητοσκοπημένα κηρύγματα του εξτρεμιστή κληρικού Ανουάρ αλ Αουλάκι, που βρήκε στο Ιντερνετ.


Ο Guardian έχει στη διάθεσή του έγγραφα αστυνομίας από την ανάκριση της Ροσονάρα Τσάουλντρι, Βρετανής μουσουλμάνας με καταγωγή από το Μπανγκλαντές, η οποία συνελήφθη αφού μαχαίρωσε δύο φορές τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης των Εργατικών, στο Λονδίνο, τον περασμένο Μάιο. Τα έγγραφα παρουσιάζουν μοναδική εικόνα για το πώς μια νέα και μορφωμένη Βρετανή μπορεί να πειστεί μέσω υλικού Διαδικτύου ότι αξίζει να πετάξει στα σκουπίδια το λαμπρό της μέλλον. «Είχατε την πρόθεση να σκοτώσετε για πολιτικούς λόγους και να πλήξετε τους κυβερνώντες πράττοντάς το. Το επιχειρήσατε, παίρνοντας την απόφαση αυθαίρετα, αφού ακούσατε εκείνους τους μουσουλμάνους οι οποίοι ενθαρρύνουν τέτοιες πράξεις μέσω Ιντερνετ», απεφάνθη ο δικαστής, κ. Κουκ. Κατά την ανάκριση, η φοιτήτρια ομολόγησε ότι προσπάθησε να σκοτώσει τον βουλευτή, τιμωρώντας τον για την υποστήριξή του στον πόλεμο του Ιράκ. «Είχα ακούσει τις διαλέξεις του Ανουάρ αλ Αουλάκι... είναι διανοούμενος του Ισλάμ. Κατοικεί στην Υεμένη», δήλωσε στην αστυνομία η Τσάουλντρι, 21 ετών. Ο Αουλάκι, πνευματικός ηγέτης της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο, ενδέχεται να είναι ο εγκέφαλος της συνωμοσίας κατά αμερικανικών αεροσκαφών, που αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα, αλλά και άλλων δολοφονικών σχεδίων.

Η επιρροή των κηρυγμάτων του ήταν τόσο ισχυρή, που παρότι η Τσάουλντρι δεν τον είχε συναντήσει ποτέ, επέλεξε να απομακρυνθεί από τους φίλους της και να τερματίσει τις σπουδές της στο King’s College του Λονδίνου στις 27 Απριλίου, λίγες ημέρες πριν από την απόπειρα.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_05/11/2010_421259
(5/11/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.