Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Κίνδυνος υπερθέρμανσης των κατοικημένων περιοχών της Γης έως το 2300



Εχθρικός για τον άνθρωπο μπορεί να γίνει ο πλανήτης, μέσα στους επόμενους αιώνες, καθώς μεγάλα τμήματα της Γης ενδέχεται να γίνουν τόσο θερμά, ώστε να μην μπορούν πλέον να είναι κατοικήσιμα.

Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία και του πανεπιστημίου Περντού στις ΗΠΑ, η άνοδος σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη έως το 2300 θα είναι τόσο μεγάλη, ώστε οι άνθρωποι δεν θα μπορέσουν να προσαρμοστούν ή να επιβιώσουν σε αυτές.

«Το πρόβλημα θα εμφανιστεί όταν η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας φτάσει του 7 βαθμούς Κελσίου, θέτοντας σε κίνδυνο τη δυνατότητα διαβίωσης σε ορισμένες περιοχές της Γης» επισημαίνουν οι επιστήμονες στην έρευνά τους. «Με μία αύξηση θερμοκρασίας της τάξεως των 11-12 βαθμών, θα οδηγήσουν τον τους κατοίκους να μεταναστεύσουν και θα οδηγήσει σε γενικότερη μετατόπιση και ανακατανομή του παγκόσμιου πληθυσμού».


Ο ερευνητής καθηγητής, Στίβεν Σέργουντ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει περίπτωση η θερμοκρασία της Γης να ανέβει κατά 7 βαθμούς Κελσίου μέσα σε αυτό τον αιώνα, ωστόσο υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εάν συνεχίσουμε να καίμε στέρεα καύσιμα να αποκτήσουμε ένα σημαντικό πρόβλημα έως το 2300.

«Μακροπρόθεσμα οι πιθανότητες είναι 50/50» σημειώνει ο κ. Σέργουντ.

Στην έρευνα οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη τους στοιχεία από μία πολύ μεγάλη χρονική περίοδο, δίνοντας έμφαση στο «θερμικό στρες» που συνδύαζε τις επιπτώσεις από την άνοδο της θερμοκρασίας και της υγρασίας.

Ο κ. Σέργουντ επεσήμανε ότι οι μέχρι σήμερα έρευνες για τις κλιματικές αλλαγές βασίζοντας σε πρόσφατα ή βραχυπρόθεσμα στοιχεία και δεν κοιτούσαν για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου.

«Πρέπει να δούμε ποιες είναι οι αυτές οι επιπτώσεις. Δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα για τις επόμενες δύο δεκαετίες, μπορούμε όμως να κάνουμε πολλά για το πιο μακρινό μέλλον», δήλωσε ο ερευνητής.

Σε συνεντεύξεις του σε επιστημονικά περιοδικά ο καθηγητής Τόνι ΜακΜάικλ ανέφερε ότι οι κλιματικές αλλαγές δεν θα σταματήσουν το 2100 και δήλωσε: «Σύμφωνα με ένα ρεαλιστικό σενάριο για το 2300, ίσως έρθουμε αντιμέτωποι με αύξηση της θερμοκρασίας κατά 12 βαθμούς Κελσίου ή ακόμη και περισσότερο».

«Εάν αυτό συμβεί, τότε οι φόβοι που έχουμε σήμερα για άνοδο της στάθμης της θάλασσας, περιστασιακούς καύσωνες και πυρκαγιές, απώλεια της βιοποικιλότητας και προβλήματα στις καλλιέργειες θα ωχριούν μπροστά σε αυτή τη μεγάλη απειλή, καθώς ο μισός κατοικήσιμος σήμερα πλανήτης θα έχει θερμανθεί τόσο πολύ, ώστε να μην μπορούν να κατοικήσουν πλέον άνθρωποι».

www.kathmerini.gr με πληροφορίες από AFP


1 σχόλιο:

  1. Για κάθε 1 αρθογράφο που λέει ότι ψηνόμαστε υπάρχει 1 που λέει ότι παγώνουμε

    http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2010/05/blog-post_07.html

    Ως το 2300 θα έχουμε ψοφήσει από τον Γ ΠΠ ή από κανένα ιό ή μετωρίτη.

    Ένα είναι σίγουρο. Οι παραθαλάσσιες ιδιοκτησίες ΔΕΝ έχουν πέσει σε αξία, άρα η αγορά ΔΕΝ πιστεύει ότι θα ανέβει η στάθμη της θάλασσας.

    Η Καθημερινή είναι του Αλαφούζου. Ο Αλαφούζος, δεν ζει απο τον Τύπο, αλλά από μεταφορά πετρελαίου. Αν η Ελλάδα έβαζε κάρβουνο ή πυρηνικά, ο Αλαφούζος θα ήταν στο ταμείο ανεργίας. Για αυτό κλαίει για τον πλανήτη. Για να εισάγει πετρέλαιο στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.