Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Ο πραγματικός κίνδυνος των βομβών



Tου David Ignatius - Aρθρογράφου της Washington Post

Η βομβιστική απόπειρα στην Τάιμς Σκουέαρ της Νέας Υόρκης προσφέρει εικόνα του μέλλοντος, υποστηρίζουν Αμερικανοί ειδικοί στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Τη συνωμοσία εξύφαναν μέλη της νέας γενιάς τρομοκρατών, που απέτυχαν χάρη στον συνδυασμό συστημάτων παρακολούθησης υψηλής τεχνολογίας και παρατηρητικών πολιτών. Σε έναν τέτοιο κόσμο θα ζούμε για μερικά χρόνια ακόμη, ενώ το μόνο στο οποίο μπορούμε να ελπίζουμε είναι ότι και άλλοι Αμερικανοί θα είναι εξίσου προσεκτικοί όσο και οι πωλητές χοτ-ντογκ της Νέας Υόρκης.

Για πρώτη φορά οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι εμφανίζονται εξίσου ψύχραιμοι όσο και οι απλοί πολίτες. Αντί να υποκύψει στις σειρήνες του πανικού, όπως είχε γίνει μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υιοθέτησε μετρημένη στάση: «Δεν πρόκειται να τρομοκρατηθούμε. Δεν θα σκύψουμε το κεφάλι με φόβο. Δεν θα πέσουμε θύματα εκφοβισμού». Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ είχε δίκιο όταν επέμενε: δεν θα ανεχθούμε τη μισαλλοδοξία, ούτε και οποιαδήποτε αρνητική επίπτωση για τους Πακιστανούς ή τους μουσουλμάνους κατοίκους της πόλης μας».


Αναλυτές του ινστιτούτου National Counterterrorism Center προειδοποιούν την αμερικανική κυβέρνηση εδώ και χρόνια για ριζική μεταβολή της τρομοκρατικής απειλής, εν μέρει εξαιτίας της επιτυχίας των αμερικανικών υπηρεσιών να εξοντώσουν την ανώτατη ηγεσία της Αλ Κάιντα. Η οργάνωση αυτή διαθέτει αυστηρό και συγκεντρωτικό σύστημα ελέγχου και διαχείρισης, καθώς και ιδιαίτερα προσεκτικές επιχειρησιακές διαδικασίες επιλογής στόχων. Η νέα γενιά, όμως, είναι λιγότερο προσεκτική και πιο αμελής, ενώ οι επιχειρήσεις της διακρίνονται για την έλλειψη προσεκτικού σχεδιασμού και τα λίγα θύματα που προκαλούν. Οι τρομοκράτες αυτοί εντοπίζονται, όμως, δυσκολότερα και τα σχέδιά τους μπορούν εύκολα να αντιγραφούν από ιδεολογικούς μιμητές τους.

«Παρατηρούμε διαδικασία “εξατομίκευσης” της οργάνωσης. Το παλιό πρότυπο κεντρικής διοίκησης και ελέγχου δεν λειτουργεί πια όπως γνωρίζαμε. Η Αλ Κάιντα γέννησε ανεξάρτητα “παραρτήματα”, που μπορεί να δραστηριοποιούνται ανεξάρτητα από την Αλ Κάιντα στο Πακιστάν, ενώ τα παραρτήματα αυτά απέδειξαν ήδη την ικανότητά τους να πραγματοποιούν αποτελεσματικές και πολύ αιματηρές επιχειρήσεις στις χώρες ή τις περιοχές τους. Σε μερικές περιπτώσεις, όμως, η αποτελεσματικότητά τους υπήρξε πολύ περιορισμένη όταν θέλησαν να δραστηριοποιηθούν πέρα από τα στενά τους γεωγραφικά όρια», μου είπε Αμερικανός αξιωματούχος των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών.

Το σχέδιο των βομβιστών της Τάιμς Σκουέαρ ήταν ερασιτεχνικό: ο συλληφθείς ύποπτος Φαϊζάλ Σαζάντ, χρησιμοποίησε πυροτεχνήματα για να επιτύχει την πυροδότηση του περίπλοκου συστήματος αποτελούμενου από φιάλες προπανίου, βενζίνης και λιπασμάτων. Για χρονοδιακόπτες χρησιμοποίησε φθηνά ξυπνητήρια του εμπορίου. Αφαίρεσε τις πινακίδες κυκλοφορίας και τον αριθμό σειράς στο καντράν του Nissan Pathfinder, αλλά ξέχασε να κάνει το ίδιο με τους αριθμούς πλαισίου και κινητήρα.

Η απειρία του επίδοξου βομβιστή δεν πρέπει, όμως, να μας καθησυχάζει. Οι μαχητές του ιερού πολέμου (τζιχάντ) διδάσκονται από τα λάθη των συντρόφων τους. Οι τρομοκράτες αυτοί θα αναλύσουν κάθε σφάλμα του Σαζάντ στην επιχείρηση της Νέας Υόρκης, αλλά και κάθε επιτυχημένη τακτική των αμερικανικών διωκτικών υπηρεσιών.

Οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας της Νέας Υόρκης πέτυχαν να απενεργοποιήσουν γρήγορα τον μηχανισμό στο σταθμευμένο όχημα, εδραιώνοντας τη φήμη τους ως μία από τις καλύτερες αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες στον κόσμο. Καλά λειτούργησαν, όμως, και οι υπηρεσίες ηλεκτρονικής ασφάλειας, που αναγνώρισαν και εντόπισαν τον Σαζάντ πριν αυτός εγκαταλείψει τη χώρα. Η υπηρεσία μετανάστευσης είχε εξετάσει προφορικά τον Σαζάντ, όταν αυτός επέστρεφε από το τελευταίο του ταξίδι στο Πακιστάν. Παρότι ο Σαζάντ χρησιμοποίησε καρτοκινητό τηλέφωνο, το FBI κατάφερε να συνδέσει τον αριθμό του με την αγορά του τζιπ Pathfinder. Ανάλυση των κλήσεων από το κινητό τηλέφωνο του φερόμενου ως βομβιστή, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων προς το Πακιστάν, τους οδήγησε στον Σαζάντ. Την τελευταία στιγμή, ο ύποπτος συνελήφθη μέσα στο αεροσκάφος που θα τον οδηγούσε στο Ντουμπάι. Ετσι πρέπει να λειτουργούν οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες, παρότι τα στοιχεία δεν είναι πάντα τόσο άφθονα και σαφή.

Η τσιμπίδα του νόμου θα μετακινηθεί τώρα στο Πακιστάν, καθώς ο Σαζάντ ομολόγησε ότι εκπαιδεύθηκε στο Βαζιριστάν στην κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών. Οι πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν ήδη συλλάβει ορισμένους από τους συνδέσμους του Σαζάντ στην άνομη αυτή περιοχή, ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι μού είπαν την Τρίτη ότι η CIA «αξιοποιεί κάθε πιθανή επαφή της σε χώρες του εξωτερικού».

Αυτή η συνωμοσία απέτυχε, αλλά οι ΗΠΑ δεν θα είναι πάντα τόσο τυχερές. Η Αλ Κάιντα και οι παραφυάδες της εργάζονται σκληρά στην προσπάθειά τους να στρατολογήσουν μαχητές, ικανούς να δράσουν εντός του αμερικανικού εδάφους, ενώ αργά ή γρήγορα ένας από αυτούς θα επιτύχει τον στόχο του. Το τεστ για την ασφάλεια μιας χώρας δεν αφορά τις αποτυχημένες τρομοκρατικές ενέργειες και τα συγχαρητήρια που ακολουθούν την εξάρθρωση ενός αποτυχημένου τρομοκρατικού δικτύου, η πραγματική δοκιμασία θα έλθει όταν εκραγούν οι βόμβες.

http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.