Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Πίεσεις ΗΠΑ προς Πακιστάν για δράση εναντίον των ακραίων Ισλαμιστών



Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών «προειδοποίησε» το Πακιστάν ότι πρέπει να αναληφθεί άμεσα δράση εναντίον των Ισλαμιστών στις παραμεθόριες, ημιαυτόνομες περιοχές των φυλών, μετά την αποτυχημένη απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στην Τάιμς Σκουέαρ στη Νέα Υόρκη, έγραψε χθες Σάββατο η εφημερίδα New York Times στην έκδοσή της στο Διαδίκτυο.

Επικαλούμενη αξιωματούχους των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και του Πακιστάν η εφημερίδα ανέφερε ότι ο στρατηγός Στάνλεϊ ΜακΚρίσταλ, ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, συναντήθηκε με τον επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας του Πακιστάν, Άσφακ Περβέζ Καγιάνι, και κάλεσε το Πακιστάν να επιταχύνει την έναρξη των επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας εναντίον των Ταλιμπάν και της αλ Κάιντα στο Βόρειο Ουαζιριστάν.


Αξιωματούχοι που είναι ενήμεροι για όσα διαμείφθηκαν στη συνάντηση είπαν υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας τους ότι η πίεση που ασκεί πλέον η Ουάσινγκτον έχει κλιμακωθεί πολύ σε σύγκριση με την «συγκρατημένη ενθάρρυνση» της κυβέρνησης Ομπάμα για την έναρξη των επιχειρήσεων.

«Σας λέμε ότι πρέπει να πάτε στο Βόρειο Ουαζιριστάν», φέρεται να είπε ο ΜακΚρίσταλ, κατά τις πηγές των Τάιμς. Άλλος αξιωματούχος, που συνόδευε το στρατηγό, φέρεται να είπε στον Καγιάνι «σας λέμε ότι 'λυπούμαστε, αλλά αν υπάρξει επιτυχημένη επίθεση, θα πρέπει να δράσουμε' [εντός του εδάφους του Πακιστάν]».

Σύμφωνα με έναν Πακιστανό αξιωματούχο, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο Πακιστάν Αν Πάτερσον συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με τον Πακιστανό πρόεδρο Άσιφ Άλι Ζαρντάρι και του ζήτησε σε πολύ «έντονο» τόνο να κινηθεί εναντίον των εξτρεμιστών και να κάνει σαφή την ανάγκη να γίνει αυτό στην κοινωνία, κατά τους Τάιμς.

Το δημοσίευμα σημειώνει επίσης ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να αυξήσουν την παρουσία ανδρών των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στην περιοχή σε ρόλο έστω και «εκπαιδευτών», αλλά η κυβέρνηση του Πακιστάν προβάλλει αντιρρήσεις.

kathimerini.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.