Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Προς «μετέωρη» Βουλή στη Βρετανία


Αδυναμία των Τόρις να εξασφαλίσουν την αυτοδυναμία καταγράφουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

A.P., Reuters


ΛΟΝΔΙΝΟ. Αδυναμία των Συντηρητικών του Ντέιβιντ Κάμερον να εξασφαλίσουν την αυτοδυναμία καταγράφουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στη Βρετανία, δύο εικοσιτετράωρα πριν από τις κρίσιμες κοινοβουλευτικές εκλογές. Εφόσον επαληθευτούν οι προβλέψεις που εμφανίζουν τους Συντηρητικούς να επικρατούν με διαφορά μικρότερη των έξι ποσοστιαίων μονάδων, τότε το πρωί της Παρασκευής κανένα κόμμα δεν θα διαθέτει την απαιτούμενη αυτοδυναμία προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση. Δεδομένου, μάλιστα, του πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος της χώρας, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ανάδειξης του τρίτου σε ποσοστό επί της επικράτειας κόμματος σε μεγαλύτερο του Κοινοβουλίου.

Τα επικρατέστερα σενάρια, σε περίπτωση που προκύψει η πρώτη «μετέωρη», όπως την αποκαλούν οι Βρετανοί, Βουλή από το 1974, θέλουν είτε τους Φιλελεύθερους Δημοκρατικούς να σχηματίζουν κυβερνητικό συνασπισμό μ’ ένα από τα δύο παραδοσιακά μεγάλα κόμματα είτε την ισχυρότερη παράταξη του Κοινοβουλίου να σχηματίζει κυβέρνηση μειοψηφίας.


Μολονότι ο αρχηγός τους, Ντέιβιντ Κάμερον, κέρδισε τις εντυπώσεις στο τρίτο και τελευταίο τηλεοπτικό ντιμπέιτ την περασμένη Πέμπτη, οι Συντηρητικοί φέρονται να μην εξασφαλίζουν διαφορά ασφαλείας από τους Εργατικούς του πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν και τους Φιλελεύθερους Δημοκρατικούς του Νικ Κλεγκ. Δημοσκόπηση της εταιρείας ICM για λογαριασμό της εφημερίδας The Guardian εμφανίζει τους Συντηρητικούς να προηγούνται με 33%, πέντε ποσοστιαίες μονάδες μπροστά τόσο από τους Φιλελεύθερους Δημοκρατικούς όσο και από τους Εργατικούς. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov στην εφημερίδα The Sun, οι Συντηρητικοί φέρονται να συγκεντρώνουν το 34% της ψήφου έναντι 29% των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών και 28% των Εργατικών.

Μιλώντας από το Μπλάκπουλ, ο κ. Κάμερον αναγνώρισε ότι η μάχη της Πέμπτης προμηνύεται αμφίρροπη, εξέφρασε ωστόσο αισιοδοξία όσον αφορά την τελική της έκβαση. «Αντιλαμβάνομαι ότι πολλοί ψηφοφόροι παραμένουν αναποφάσιστοι και συνεπώς ο αγώνας συνεχίζεται, αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να κερδίσουμε τις εκλογές», τόνισε ο ηγέτης των Συντηρητικών. Ο κ. Κάμερον απέφυγε, πάντως, να αποκαλύψει ποιες θα είναι οι κινήσεις του σε περίπτωση που οι Συντηρητικοί δεν αναδειχθούν αυτοδύναμοι. Σύμφωνα, ωστόσο, με την εφημερίδα The Independent, η οποία επικαλείται ανώτατους αξιωματούχους των Συντηρητικών, ο κ. Κάμερον προτίθεται να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας σε περίπτωση που το κόμμα του αναδειχθεί στο μεγαλύτερο του Κοινοβουλίου. Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι για την προώθηση «κρίσιμων σχεδίων νόμου» οι Συντηρητικοί θα στηρίζονται στους βουλευτές των Ενωτικών της Βόρειας Ιρλανδίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Κλεγκ έκανε χθες λόγο για μια «μοναδική και ιστορική ευκαιρία». Mιλώντας από το Μπέρνλεϊ, το οποίο θεωρείται προπύργιο των Εργατικών, ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών κάλεσε τους υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος να τον στηρίξουν. «Δεν πρέπει να αισθάνεστε ότι προδίδετε τους Εργατικούς», τόνισε ο κ. Κλεγκ. «Στην πραγματικότητα εκείνοι σας πρόδωσαν», συνέχισε ο ίδιος.

Ο κ. Μπράουν, τέλος, κατέστησε σαφές ότι δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τη μάχη παρά τις δυσοίωνες για τους Εργατικούς προβλέψεις. «Μάχομαι για την ίδια μου τη ζωή διότι μάχομαι για το μέλλον της Βρετανίας», δήλωσε από το δυτικό Λονδίνο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.