Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Εκλογές στην Παλαιστινιακή Αρχή για την αντικατάσταση του Αμπάς ζητά ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Άβιγκντορ Λίμπερμαν ζήτησε να διεξαχθούν εκλογές στην Παλαιστινιακή Αρχή, για να αντικατασταθεί ο πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, λέγοντας ότι ο παλαιστίνιος ηγέτης, υπονομεύει τις προσπάθειες για την εκ νέου έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών.
Η τοποθέτηση έγινε σε επιστολή που έστειλε ο Λίμπερμαν τη Δευτέρα, στην υπουργό Εξωτερικών της ΕΕ, Κάθριν Άστον, και επιβεβαιώθηκε την Τετάρτη από τον εκπρόσωπο του ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών.
«Ήρθε η ώρα να εξεταστεί μια δημιουργική λύση, να σκέφτονται “έξω από το κουτί”, με στόχο την ενίσχυση της παλαιστινιακής ηγεσίας» έγραψε ο Λίμπερμαν στην επιστολή, η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Χααρέτζ.
«Θα πρέπει να πραγματοποιηθούν γενικές εκλογές στην Παλαιστινιακή Αρχή και να εκλεγεί μια νέα, νόμιμη, και ελπίζουμε ρεαλιστική παλαιστινιακή ηγεσία », αναφέρει στην επιστολή του ο Λίμπερμαν.
Ο εκπρόσωπος του Αμπάς που χαρακτήρισε την επιστολή «προτροπή στη βία και σε θανάτους», σε δήλωση που δημοσιεύθηκε από το επίσημο παλαιστινιακό ειδήσεων, WAFA, κάλεσε τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να λάβει σαφή θέση σχετικά με τις παρατηρήσεις του Λίμπερμαν.
Ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος, στο πρωθυπουργικό γραφείο του Νετανιάχου, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι η επιστολή του Λίμπερμαν δεν «αντικατοπτρίζει την θέση του πρωθυπουργού, ή της κυβέρνησης στο σύνολό της».
Στην Ουάσινγκτον, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νιούλαντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν «καλή σχέση συνεργασίας» με τον Αμπάς και έτσι ελπίζουν να συνεχίσουν.
Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, έχουν σταματήσει για σχεδόν δύο χρόνια. Οι συνομιλίες τον Ιανουάριο στην Ιορδανία δεν κατάφεραν να κινήσουν εκ νέου τη διαδικασία.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.