Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Κατάπαυση πυρός για 4 ημέρες στη Χομς

ΑΠΕ, AFP
Ξεκίνησε την Παρασκευή η απομάκρυνση πολιτών που παρέμεναν επί ενάμιση και πλέον χρόνο εγκλωβισμένοι στις πολιορκημένες συνοικίες της πόλης Χομς, στην κεντρική Συρία.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Συρία
Ξεκίνησε την Παρασκευή η απομάκρυνση πολιτών που παρέμεναν επί ενάμιση και πλέον χρόνο εγκλωβισμένοι στις πολιορκημένες συνοικίες της πόλης Χομς, στην κεντρική Συρία. Προχθές το πρωί, ένα πρώτο λεωφορείο μετέφερε κατοίκους, σύμφωνα με τη μαρτυρία δημοσιογράφου του Γαλλικού Πρακτορείου. Ο ίδιος ανέφερε ότι είδε πάνω από δέκα πολίτες να επιβαίνουν σε ένα λεωφορείο, συνοδευόμενοι από Σύρους στρατιωτικούς. Σύμφωνα με μια συριακή ΜΚΟ, περίπου «είκοσι πολίτες, κυρίως ηλικιωμένοι, εγκατέλειψαν την παλιά πόλη με ένα λεωφορείο». Ακολούθησαν και άλλα λεωφορεία και ασθενοφόρα της Συριακής Αραβικής Ερυθράς Ημισελήνου.

Η Συριακή Αραβική Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι άρχισε τη μεταφορά τραυματιών από την παλαιά πόλη σε νοσηλευτήρια και τόνισε ότι υπολογίζει να απομακρύνει περίπου 200 από εκεί, σύμφωνα με μια ανακοίνωση της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ). Η Συριακή Αραβική Ερυθρά Ημισέληνος «σταθμεύει ασθενοφόρα στα σημεία άφιξης των προσώπων τα οποία απομακρύνονται για να προσφέρει ιατρικές φροντίδες σε αυτούς που τις χρειάζονται. Ενας ασθενής ο οποίος χρειαζόταν κατεπειγόντως νοσηλεία μεταφέρθηκε ήδη σε μια κλινική», είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο Γιούαν Ουάτσον, εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ.

Σύμφωνα με ακτιβιστές της αντιπολίτευσης στη Χομς, εστία της εξέγερσης εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, τέθηκε σε ισχύ μια κατάπαυση του πυρός που θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες για την απομάκρυνση των αμάχων από την πολιορκημένη πόλη και τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας. Δεν υπήρξαν ανταλλαγές πυρών μετά τα μεσάνυχτα στην πόλη αυτή.

Στο μεταξύ, τα στρατεύματα του καθεστώτος ανακατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής φυλακής στο Χαλέπι, σύμφωνα με μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση η οποία έκανε λόγο για 46 νεκρούς στις μάχες. «Οι μάχες ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και στους πολεμιστές της Αχραρ αλ Σαμ και του Μετώπου αλ Νούσρα επαναλήφθηκαν σε ένα τμήμα της φυλακής στο Χαλέπι και στην περίμετρό της», ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.