Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Πρόσκληση

Το Cyprus International Institute of Management (CIIM) Λεμεσού και το Κυπριακό Κέντρο Μελετών σας προσκαλoύν στην επιμορφωτική διάλεξη με τίτλο:

Η Τουρκική εξωτερική πολιτική και
οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Ομιλητές:
Μάριος Ευρυβιάδης, Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
Χρήστος Ιακώβου, Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014 7:30 μ.μ.
Cyprus International Institute of Management (CΙIM)
Χαϊδαρίου 3, (Έναντι Ξενοδοχείου ΑΛΑΣΙΑ)
Λεμεσός
Διαβάστε περισσότερα...

The Lessons of Late Ottoman Genocides for Contemporary Iraq and Syria

Διαβάστε περισσότερα...

Η επιστροφή τής γεωπολιτικής

Η εκδίκηση των ρεβιζιονιστικών δυνάμεων
Διαβάστε περισσότερα...

Defense Minister Ya'alon blasts Turkey, Erdogan as 'leaders of Muslim Brotherhood Axis'

In U.S. visit, Ya'alon says Hamas has moved 'terror headquarters' from Damascus to Istanbul.


Διαβάστε περισσότερα...

Islamic State foiled in attempt to kidnap Syrian rebel leader in Turkey


Attempted kidnap of top Syrian rebel commander inside Turkey suggests the Islamic State is operating inside this Nato country with relative impunity

A top Syrian rebel commander was shot and wounded in an apparent kidnapping attempt by the Islamic State in a Turkish city, raising questions about Ankara’s readiness to stop jihadists operating on its soil.
Abu Issa, the leader of Thuwar Raqqa, a Syrian rebel group who has been fighting the Islamic State of Iraq and the Levant (Isil) in the town of Kobane, was ambushed by Isil extremists in Urfa in neighbouring Turkey.
Ankara has adopted tighter national security measures in recent months in an attempt to stem the flow of foreign fighters who have used its long border with Syria as a conduit to jihad.
But the flagrant kidnapping attempt in the southeastern town of Urfa, shows how Isil can still operate inside this Nato country with relative impunity.
Διαβάστε περισσότερα...

Να γιατί «καίγεται» η Τουρκία για το κυπριακό «οικόπεδο 9»

Των Δρ. Γεωργίου Φίλη και Δρ. Ηλία Κονοφάγου
Πολύ μεγάλο είναι το κοίτασμα που βρίσκεται στο οικόπεδο 9 της Κύπρου όπως εκτιμάται από ειδικούς, οι οποίοι δηλώνουν την αισιοδοξία τους για τα αποτελέσματα των ερευνών της κοινοπραξίας ΕΝΙ-KOGAS στα θαλάσσια οικόπεδα 9, 2 και 3. Αυτή τη στιγμή, η κοινοπραξία Ιταλίας (ENI) – Νότιας Κορέας (KOGAS) έχει εστιάσει την προσοχή της στον στόχο «Ονασαγόρας» του θαλασσίου οικοπέδου 9.
Σύμφωνα με την κυπριακή κυβέρνηση, οι έρευνες στη συγκεκριμένη περιοχή αναμένεται να διαρκέσουν για 80 ημέρες, ενώ τα αρχικά αποτελέσματα των ερευνούν θα είναι σε θέση να εξαχθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες μετά τη λήξη των ερευνών.
Η κοινοπραξία πρόκειται να «τρυπήσει» και σε άλλα σημεία της περιοχής ευθύνης της, δηλαδή στα οικόπεδα 2,3 και 9. Συνολικά, η κοινοπραξία είναι συμβατικά υποχρεωμένηνα προχωρήσει σε έρευνες σε τέσσερεις το λιγότερο περιοχές, μέσα σε ένα χρονικό διάστημα 12 με 18 μηνών.
Τα ακριβή σημεία των περεταίρω ερευνών πρόκειται να καθοριστούν με βάση τα στοιχεία που έχουν εξαχθεί από τις πρώτες προσπάθειες, ενώ όπως έχει γίνει γνωστό ο στόχος «Ονασαγόρας» ΔΕΝ είναι η περιοχή με το μεγαλύτερο εκτιμώμενο κοίτασμα. Για την ακρίβεια η κοινοπραξία αρχίζει με τον «Ονασαγόρα» επειδή τα έως τώρα γεωλογικά στοιχεία της περιοχής επιτρέπουν πιο ξεκάθαρες και ακριβείς εκτιμήσεις.
Το ενδιαφέρον είναι πως βορείως του «Ονασαγόρα», σύμφωνα με αναλυτές, υπάρχει στόχος ο οποίος δύναται να φιλοξενεί κοίτασμα του οποίου το μέγεθος να είναι συγκρίσιμο με το Ισραηλινό Λεβιάθαν, δηλαδή της τάξεως των 19 τρισ. κυβικών ποδών. Η κοινοπραξία πρόκειται να τρυπήσει και στη συγκεκριμένη περιοχή της οποίας τα γεωλογικά στοιχεία μπορεί μεν να «μιλάνε» για τέτοια μεγέθη, η ακρίβεια όμως των εκτιμήσεων θα αποδειχθεί μέσω της ερευνητικής γεώτρησης.
Είναι προφανές πως εάν οι εκτιμήσεις των ειδικών επιβεβαιωθούν, το ενεργειακό δυναμικό της Κύπρου θα λάβει άλλες διαστάσεις και θα θέσει νέα δεδομένα στις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο. Με βάση όλα τα παραπάνω, οι κινήσεις της Άγκυρας στην περιοχή αποκτούν νέα δυναμική, αφού οι Τούρκοι δεν μπορεί παρά να γνωρίζουν το τεράστιο οικονομικό και γεωπολιτικό διακύβευμα.
Η τουρκική NAVTEX για την 20η Οκτωβρίου σε συνδυασμό με την ελληνική αντίδραση με τη μορφή της ενοποίησης των χώρων έρευνας και διάσωσης Ελλάδας και Κύπρου αλλά και η επικείμενη συνάντηση κορυφής Αθήνας-Λευκωσίας-Καΐρου δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα, ενώ την ίδια στιγμή δυνάμεις της Ρωσίας και του Ισραήλ θα ασκούνται στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή.
Το μήνυμα από την Αθήνα-Λευκωσία, το Κάιρο, τη Μόσχα και το Τελ-Αβίβ προς την Άγκυρα είναι σαφές. Είναι όμως προφανές, ότι εάν η Τουρκία δεν αντιδράσει και αυτή τη φορά δυναμικά -εάν δηλαδή δεχτεί τα τετελεσμένα όπως και στη περίπτωση του οικοπέδου 12- τότε ολόκληρο το «μοντέλο» εκβιασμού και καταναγκασμού μέσω του οποίου προσπαθεί να επιβάλλει τη θέλησή της στον Ελληνισμό θα καταρρεύσει.
Η παρούσα περίοδος με τις εξελίξεις των επόμενων ημερών, εβδομάδων και μηνών, φαίνεται πως θα καταγραφούν από τον ιστορικό του μέλλοντος ως μεγίστης-κομβικής σημασίας,διότι το δράμα του «Ανατολικού Ζητήματος» και ο ρόλος της μετακεμαλικής και νεοθωμανικής Τουρκίας σε αυτό, θα αναδειχθούν σε όλες τους τις διαστάσεις.
Η Άγκυρα με τις υπερφίαλες πολιτικές των τελευταίων δεκαετιών έχει εγκλωβίσει τον εαυτό της σε μία «γεωπολιτική μέγγενη» από την οποία δεν είναι σε θέση να ξεφύγει παρά μόνο, είτε με μια θεαματική μεταστροφή προς τη διεθνή νομιμότητα, κάτι εξαιρετικά αμφίβολο παρά τις ευεργετικές συνέπειες για την ασφάλεια της περιοχής, είτε με «φυγή προς τα εμπρός», επιχειρώντας δια της στρατιωτικής ισχύος να αναστρέψει τα δεδομένα οδηγώντας στη χειρότερη περίπτωση σε αδιέξοδο, απειλώντας όμως ευθέως σε εποχές «πονηρές» τη διεθνή ειρήνη και την περιφερειακή ισορροπία.
Διαβάστε περισσότερα...

Blackmail in the Buffer Zone


The U.S. needs Turkey to join the fight against the Islamic State. But Turkey won't do it without dragging the U.S. deeper into Syria's civil war.

Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ



Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ και το Κυπριακό Κέντρο Μελετών (ΚΥΚΕΜ) σας προσκαλούν στη δημόσια συζήτηση με θέμα

«Κυπριακό 1974 - 2014:
Επανεκτίμηση στρατηγικής και προτάσεις για το μέλλον»



Εισαγωγή

Βάσος Λυσσαρίδης
Επίτιμος πρόεδρος Κ.Σ. ΕΔΕΚ


Ομιλητές

Γιαννάκης Ομήρου
Πρόεδρος Βουλής και πρόεδρος Κ.Σ. ΕΔΕΚ


Χρήστος Ιακώβου
Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών



Συντονισμός - Σχόλια

Κωστής Ευσταθίου
Αντιπρόεδρος Κ.Σ. ΕΔΕΚ

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου και ώρα 7.30 μ.μ.
Ίδρυμα Λυσσαρίδη
Μιαούλη 1 (απέναντι από την εκκλησία των Αγίων Ομολογητών)
Λευκωσία

Πληροφορίες: Τηλ. 22476000, 22668848
Διαβάστε περισσότερα...

Erdogan’s Double Game

Our “ally” Turkey supports jihadists while joining the U.S.-led coalition against them. 
Διαβάστε περισσότερα...

Two-Faced Allies Complicate Obama's ISIS War

During the 1944 Warsaw uprising, Stalin ordered the advancing Red Army to stop at the outskirts of the city while the Nazis, for 63 days, annihilated the non-Communist Polish partisans. Only then did Stalin take Warsaw.
 
No one can match Stalin for merciless cynicism, but President Recep Tayyip Erdogan of Turkey is offering a determined echo by ordering Turkish tanks massed on the Syrian border, within sight of the besieged Syrian town of Kobane, to sit and do nothing.
 
For almost a month, Kobane Kurds have been trying to hold off Islamic State fighters. Outgunned, outmanned and surrounded on three sides, the defending Kurds have begged Turkey to allow weapons and reinforcements through the border. Erdogan has refused even that, let alone intervening directly. Infuriated Kurds have launched demonstrations throughout Turkey protesting Erdogan's deadly callousness. At least 21 demonstrators have been killed.
Urgent: Should Obamacare Be Repealed? Vote Here Now!
Διαβάστε περισσότερα...

Φονικές συγκρούσεις και ταραχές στην Τουρκία AFP, REUTERS


Καπνός αναδίδεται απο το Κομπανί μετά απο αμερικανικό βομβαρδισμό της συριακής πόλης.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Η πυρκαγιά από τις φονικές συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων και ισλαμιστών στη Συρία μεταφέρεται και στη γειτονική Τουρκία, η οποία από τη νύχτα της Τρίτης βιώνει τις χειρότερες εθνοτικές ταραχές από τη δεκαετία του 1990. Τουλάχιστον 19 άνθρωποι είχαν χάσει μέχρι χθες το βράδυ τη ζωή τους, ύστερα από την εξέγερση της κουρδικής μειονότητας σε τουλάχιστον 22 πόλεις. Την ανάφλεξη προκάλεσαν η ασφυκτική πολιορκία της κουρδικής πόλης Κομπανί στη Βόρεια Συρία, σε απόσταση μόλις ενός χλμ. από τα τουρκικά σύνορα, και η άρνηση της τουρκικής κυβέρνησης να αναλάβει οποιουδήποτε είδους δράση για την αποτροπή της επαπειλούμενης σφαγής.
Αριστερά:
Οι σφοδρότερες οδομαχίες εκδηλώθηκαν στις κουρδικές περιοχές της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, αν και οι ταραχές εξαπλώθηκαν και σε άλλα αστικά κέντρα, συμπεριλαμβανομένων της Κωνσταντινούπολης και της Αγκυρας. Κούρδοι διαδηλωτές επιτέθηκαν με πέτρες και εμπρηστικές βόμβες μολότοφ εναντίον αστυνομικών τμημάτων, οχημάτων και δημοσίων κτιρίων, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις γκρέμιζαν αγάλματα του Κεμάλ Ατατούρκ – ενέργεια, την οποία ο ηγέτης του νόμιμου φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, αποδοκίμασε ως «προβοκάτσια». Ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας απάντησαν με δακρυγόνα, κανόνια νερού και σφαίρες καουτσούκ. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κηρύξει στρατιωτικό νόμο σε πέντε επαρχίες, γεγονός που δεν είχε ξανασυμβεί εδώ και 20 χρόνια.
Δέκα από τα θύματα των ταραχών έχασαν τη ζωή τους στη μεγαλύτερη κουρδική πόλη, το Ντιγιαρμπακίρ, όπου εκδηλώθηκαν αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων ακτιβιστών, οπαδών του αριστερού αυτονομιστικού κόμματος ΡΚΚ και φανατικών ισλαμιστών, συμπαθούντων του «Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ» (ISIS). Παρά την ανάπτυξη δυνάμεων του στρατού σε αρκετές πόλεις, χιλιάδες διαδηλωτές αψήφησαν τις απαγορεύσεις και κατέβηκαν εκ νέου στους δρόμους, εγείροντας φόβους για συνέχιση των αιματηρών επεισοδίων.
Στο ίδιο το Κομπανί, οι μαχητές του κουρδικού κόμματος PYD κατάφεραν να απωθήσουν χθες το πρωί τους τζιχαντιστές έξω από τις πύλες τη πόλης, δημιουργώντας ελπίδες ότι θα αποτραπεί η άλωσή της από το ISIS. Είχαν προηγηθεί βομβαρδισμοί της αμερικανικής αεροπορίας, με τη συμμετοχή και αεροσκαφών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που αποδιοργάνωσαν τους επιτιθέμενους. «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποχώρηση των τζιχαντιστών από τότε που μπήκαν στην πόλη και πιστεύουμε ότι πρόκειται για την αρχή της αντίστροφης μέτρησης, που θα καταλήξει στην ολοκληρωτική τους απόσυρση από την περιοχή», δήλωσε τηλεφωνικά, από την πολιορκημένη πόλη, ο Ιντρίς Νασάν, «υφυπουργός» της αυτοδιοικούμενης κουρδικής περιοχής στη Βόρεια Συρία.
Το δράμα της πόλης Κομπανί έχει προκαλέσει έντονες τριβές στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ. Ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε, υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, στους New York Times ότι «υπάρχει αυξανόμενη ανυπομονησία (της Ουάσιγκτον) έναντι της Τουρκίας, η οποία αποφεύγει να αναλάβει δράση για να εμποδίσει μια σφαγή, λιγότερο ένα μίλι μακριά από τα σύνορά της. Δεν συμπεριφέρονται έτσι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ».
Η πυράκτωση της ατμόσφαιρας λόγω των εξελίξεων στη Συρία απειλεί να παρασύρει την ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ της κυβέρνησης Ερντογάν-Νταβούτογλου και του ΡΚΚ για την ειρηνική επίλυση του κουρδικού προβλήματος, η οποία βρισκόταν σε εξέλιξη προτού ξεσπάσει η κρίση με την προέλαση του ISIS. Ο φυλακισμένος ηγέτης του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν, με μήνυμα που μετέφερε ο αδελφός του, ο οποίος τον επισκέφθηκε στη φυλακή στο νησί Ιμραλί, έθεσε στην τουρκική κυβέρνηση προθεσμία μέχρι τις 15 Οκτωβρίου για την επίτευξη συμφωνίας, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η εκεχειρία θα τερματισθεί και τον λόγο θα έχουν και πάλι τα όπλα.
Η αναταραχή που συγκλονίζει την Τουρκία μεταφέρθηκε και σε άλλες χώρες, με συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων και φανατικών ισλαμιστών. Κυριότερο θέατρο ταραχών υπήρξε το Αμβούργο, όπου περίπου 400 Κούρδοι ενεπλάκησαν σε οδομαχίες με πρακτικά ισάριθμους σκληροπυρηνικούς σαλαφιστές, έξω από τζαμί της πόλης, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν 14 άνθρωποι και να συλληφθούν 22.
Αίσθηση προκάλεσαν εξάλλου οι καταγγελίες του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Με συνέντευξή του στην εφημερίδα Hurriyet, ο αρχηγός του κεμαλικού κόμματος CHP δηλώνει ότι «η κυβέρνηση εξακολουθεί να υποστηρίζει το ISIS», καταγγέλλοντας ότι περιθάλπει τραυματίες τζιχαντιστές και στη συνέχεια τους αφήνει να περάσουν και πάλι τα σύνορα με τη Συρία. Ο Τούρκος πολιτικός υποστηρίζει ότι έχει πληροφορίες περί μυστικής συμφωνίας ΗΠΑ - Ρωσίας για το μέλλον της Συρίας και αποδοκιμάζει την εμμονή του Ερντογάν για ανατροπή του Μπασάρ Ασαντ.
Διαβάστε περισσότερα...

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ερντογάν - Oμπάμα


MARK LANDLER, ANNE BARNARD, ERIC SCHMITT / THE NEW YORK TIMES
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
 Καθώς οι μαχητές του ISIS έσφιγγαν τον κλοιό στην πολιορκημένη συριακή πόλη Κομπανί, το σχέδιο του προέδρου Ομπάμα να πολεμήσει τους τζιχαντιστές χωρίς να εμπλακεί βαθύτερα στον συριακό εμφύλιο δεχόταν πλήγματα.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα αναμειχθεί ενεργώς στη σύγκρουση με το ISIS εκτός εάν οι HΠA συμφωνήσουν να ενισχύσουν αποφασιστικότερα τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες που προσπαθούν να ανατρέψουν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ. Αυτή η τοποθέτηση κλιμάκωσε την ένταση μεταξύ Ερντογάν και Ομπάμα, ο οποίος θα ήθελε να αναλάβει πιο ενεργό δράση η Τουρκία εναντίον του ISIS και να αφήσει στην άκρη τον αγώνα εναντίον του Ασαντ.
Καθώς κλιμάκωνε τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον των τζιχαντιστών, η αμερικανική κυβέρνηση εμφανιζόταν απογοητευμένη με τις τουρκικές δικαιολογίες για τη μη ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Αμερικανοί αξιωματούχοι σημείωναν ότι οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί έχουν ήδη δημιουργήσει μια ντε φάκτο ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Β. Συρία και ότι, επομένως, η σχετική απαίτηση του Ερντογάν στερείται πρακτικού νοήματος. «Ενώ για καιρό διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους για την ανθρωπιστική καταστροφή στη Συρία, τώρα που αυτή επαπειλείται λιγότερο από ένα μίλι μακριά από τα σύνορά τους, επινοούν κάθε λογής προσχήματα για να μην αναλάβουν δράση», δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος στην Ουάσιγκτον υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας.
Από τη σκοπιά του Ομπάμα, μια ρήξη με την Τουρκία θα έθετε σε κίνδυνο τις προσπάθειές του για συγκρότηση συνασπισμού σουνιτικών μουσουλμανικών κρατών εναντίον του ISIS. Ενώ η Τουρκία δεν είναι η μόνη χώρα που ενδεχομένως θεωρεί ότι προέχει η ανατροπή του Ασαντ, ο Λευκός Οίκος τονίζει ότι η άμεση απειλή είναι εκείνη των τζιχαντιστών.
Αμερικανοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι οι μαχητές του ISIS δεν θα εκδιωχθούν από τη Συρία χωρίς την εμπλοκή, σε κάποια φάση, χερσαίων δυνάμεων από τις γραμμές της συριακής αντιπολίτευσης. Ωστόσο η εκπαίδευση, ο εξοπλισμός και η ανάπτυξη στο πεδίο της μάχης αυτών των δυνάμεων απαιτούν χρόνο και μέχρι τότε η Τουρκία θα μπορούσε να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο. Ο Ερντογάν αποφάσισε να παίξει επικίνδυνο παιχνίδι, επιτρέποντας την καταστροφή των Κούρδων ακριβώς τη στιγμή που υπήρχαν ελπίδες για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του κουρδικού στοιχείου και της Τουρκίας. Οι Κούρδοι, στην Τουρκία και αλλού, δεν θα ξεχάσουν ποτέ αυτή την προδοσία. Παρά τους πρόσφατους αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον του ISIS στην περιοχή γύρω από την πόλη Κομπανί, οι Κούρδοι υπερασπιστές της αρχίζουν να αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε πυρομαχικά και, όπως δηλώνουν εκπρόσωποί τους, δεν θα καταφέρουν να επικρατήσουν χωρίς όπλα και ενισχύσεις από την Τουρκία. Το ίδιο υποστηρίζουν ανεξάρτητοι αναλυτές και ισχυρής επιρροής μέλη του Κογκρέσου, χαρακτηρίζοντας τις αμερικανικές επιδρομές με την έκφραση «πολύ λίγο, πολύ αργά».
Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, οι Κούρδοι που υπερασπίζονται το Κομπανί είναι όμηροι της πολιτικής του Ερντογάν, ο οποίος επιδιώκει να εκβιάσει τους όρους του όχι μόνο στην Ουάσιγκτον, αλλά και στους ηγέτες των Κούρδων. Στόχος του, να εξασθενίσει τη θέση του παράνομου κουρδικού κόμματος της Τουρκίας ΡΚΚ ενόψει των διαπραγματεύσεων για την ειρηνική επίλυση του κουρδικού προβλήματος. Επιπλέον, η Αγκυρα ζητεί από τους Κούρδους να έρθουν σε μετωπική σύγκρουση με τον Σύρο πρόεδρο Ασαντ και να ενταχθούν στην ένοπλη αντιπολίτευση που επιδιώκει την ανατροπή του. Ωστόσο οι μαχητές και οι τοπικοί πολιτικοί ηγέτες των Κούρδων της Συρίας ανέλαβαν την εξουσία στις περιοχές τους όταν αποσύρθηκε, για τις ανάγκες του εμφυλίου, ο κυβερνητικός στρατός. Προτεραιότητά τους, η αυτοδιοίκηση των περιοχών τους και όχι η ρήξη με τη Δαμασκό.
Διαβάστε περισσότερα...

Η Κομισιόν επικρίνει την Τουρκία


ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ετήσια έκθεση προόδου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, επισημαίνοντας τις προκλητικές ενέργειες της Αγκυρας με την αμφισβήτηση δικαιώματος της Λευκωσίας να εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της. Ιδιαίτερα επικριτική –σε σχέση με άλλες χρονιές– παρουσιάζεται εξάλλου η Κομισιόν για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ, καθώς τη χαρακτηρίζει «σε αδιέξοδο» και επισημαίνει ότι η χώρα έχει οπισθοδρομήσει σε διάφορους τομείς ελευθερίας της έκφρασης.
Ειδικότερα στις αναφορές της για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η Επιτροπή τονίζει ότι όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν κυριαρχικά δικαιώματα για την εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων, στη βάση του κεκτημένου και του διεθνούς δικαίου, όπως επίσης και την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών-μελών επί των χωρικών τους υδάτων. Η έκθεση επικρίνει την Αγκυρα γιατί, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, δεν έχει εξομαλύνει τις διμερείς σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία και επισημαίνει ότι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης παραμένει κλειστή από το 1971.
Συγχρόνως καλεί την Τουρκία, που έχει επικυρώσει τη συμφωνία επανεισδοχής παράνομων μεταναστών, να προχωρήσει στην υλοποίηση των υποχρεώσεών της. Υπογραμμίζει ακόμη τη σημασία συνεργασίας με ευρωπαϊκές γειτονικές χώρες για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, με ειδική αναφορά στο Αιγαίο. Τέλος, αναφέρει ότι η απειλή πολέμου εξακολουθεί να υφίσταται έναντι της Ελλάδας και επισημαίνει ότι το Συμβούλιο της Ε.Ε. έχει ζητήσει από την Τουρκία να δεσμευθεί ανεπιφύλακτα στη διατήρηση καλών γειτονικών σχέσεων και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Την καλεί να αποφύγει οποιαδήποτε απειλή κατά κράτους-μέλους και να αποφύγει πηγές εντάσεων που μπορούν να ζημιώσουν τις καλές γειτονικές σχέσεις, συμπεριλαμβανομένων των υπερπτήσεων στο Αιγαίο. Από την άλλη πλευρά, τονίζει τη σημασία της Τουρκίας ως γεωστρατηγικού εταίρου της Ε.Ε. και διαπιστώνει ως θετικά στοιχεία την «εφαρμογή ορισμένων μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων», όπως το πακέτο εκδημοκρατισμού 2013.
Για τα Σκόπια και το ζήτημα της ονομασίας, η Κομισιόν επισημαίνει ότι υπάρχει «επείγουσα ανάγκη» για εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης. Τονίζει ότι την τελευταία χρονιά υπάρχει οπισθοδρόμηση στους τομείς της ελευθερίας έκφρασης των ΜΜΕ, αλλά και στην αμεροληψία της Δικαιοσύνης και απαιτείται δράση για να αντιστραφεί αυτή η αρνητική πορεία. Ωστόσο, ο επίτροπος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, που παρουσίασε χθες την έκθεση και η θητεία του οποίου λήγει, επανέλαβε τη θετική του εισήγηση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την ΠΓΔΜ, κάνοντας μια αποτίμηση της συνολικής «καθοριστικής προόδου» που έχει σημειώσει η χώρα τα τελευταία έτη και όχι εστιάζοντας στην οπισθοδρόμηση της τελευταίας χρονιάς. Ο ίδιος καλεί την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της αυξημένης πολιτικοποίησης των θεσμών ώστε να μπορέσει η επιτροπή μελλοντικά να διατηρήσει τη θετική εισήγηση που ο ίδιος έχει δώσει μέχρι στιγμής.
Διαβάστε περισσότερα...

Παρουσίαση βιβλίου «Περί Ομφαλού της Γης»



Στις 26 Σεπτεμβρίου, το Κυπριακό Κέντρο Μελετών (ΚΥΚΕΜ) διοργάνωσε την παρουσίαση του βιβλίου του Χάρη Κυριακίδη, «Περί Ομφαλού της Γης». Η βιβλιοπαρουσίαση έγινε στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία με ομιλητές την πρώην Ευρωβουλευτή, Αντιγόνη Παπαδοπούλου, τη δημοσιογράφο – ερευνήτρια, Φανούλλα Αργυρού, και το διευθυντή του Κυπριακού Κέντρου Μελετών, Χρήστο Ιακώβου.

Απόσπασμα από το βιβλίο: «Δεν θα ήταν υπερβολικό, ίσως, να πούμε ότι ο Κυπριακός λαός, βρίσκεται ουσιαστικά εγκλωβισμένος, στα χέρια μιας ‘Εσωτερικής Αποικιοκρατίας’ η οποία τον αντιμετωπίζει, αφ’ υψηλού και από καθέδρας, χωρίς να αισθάνεται υπόλογη και υπεύθυνη απέναντι του, ως υπηρέτης του λαού, αλλά ως αφέντης και δυνάστης του. Και ο λαός ως υποτελής υποχρεούται να παρακολουθεί και να ακολουθεί και να υπηρετεί την ματαιοδοξία της, αλλά και να πληρώνει για, τα λάθη ή τα «λάθη» και για τις πράξεις και παραλήψεις της.»
Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Turkey, the Kurds and Iraq: The Prize and Peril of Kirkuk

Turkey, the Kurds and Iraq: The Prize and Peril of Kirkuk

Διαβάστε περισσότερα...

Turkey’s ISIS Crisis

ISTANBUL – Following the recent safe return of 46 Turkish hostages held by the Islamic State, hopes were raised in the United States that Turkey would finally commit to joining the US-led coalition now fighting the group. But Turkey’s willingness to contribute to the coalition remains constrained by the legacy of its ill-fated Syria policy, as well as by a fundamental strategic disconnect between President Recep Tayyip Erdoğan’s government and US President Barack Obama’s administration.

Since Syria’s civil war began three years ago, Turkey has provided logistical and financial support to virtually all elements of the Syrian opposition, while allowing them to use Turkish territory to regroup after launching military operations across the border. Committed to regime change in Syria, Turkey turned a blind eye to some of these groups’ brutal tactics, radical ideologies, and big ambitions. The fear now is that this benign neglect has allowed the Islamic State to embed itself in Turkey and build the capacity to conduct terrorist activities on Turkish soil – and thus to retaliate for Turkish participation in the US-led coalition.
But there is more behind Turkey’s reticent response to the coalition. Turkey fundamentally disagrees with the US in its interpretation of the threat that the Islamic State poses – and how to address it. Simply put, whereas the US is approaching the Islamic State as the Middle East’s most pressing problem, Turkey views the group as a symptom of deeper pathologies.
According to this view, any campaign that focuses exclusively on destroying the Islamic State will do nothing to prevent the emergence of similar threats in the near future. And, unlike the US, Middle Eastern countries and their neighbors cannot decide to “pivot” away from the region when the consequences of their poorly designed interventions become too unruly.
In this context, Turkey’s leaders believe that the international community’s response to the Islamic State should be far more ambitious, seeking to redress the underlying causes of the current disorder. Such a strategy would have to include efforts to compel Iraq’s new government to break with the sectarianism of former Prime Minister Nouri al-Maliki, while supporting the new leadership’s efforts to provide basic health, educational, and municipal services to all of Iraq’s citizens.
As for Syria, the only plausible route to normalcy begins with forcing President Bashar al-Assad to cede power. To this end, the US and its allies should consider striking Assad’s strongholds in Syria, while establishing safe havens for the moderate opposition under the protective cloak of a no-fly zone.
Here, Turkey, for which the establishment of safe havens is vital to accommodate Syrians who have been displaced by the conflict, could play a central role. Turkey is already bearing a heavy burden of Syrian refugees, having absorbed more than one million since the crisis began in 2011.
Following Islamic State attacks against Kurdish enclaves, more than 120,000 refugees crossed into Turkey in a single weekend. That is roughly the same number of Syrians allowed to seek refuge in the entire European Union since the crisis began in 2011.
An orchestrated military campaign against the Islamic State will undoubtedly displace even more Syrians. But, in Turkey’s view, they should not have to cross the border to be safe. Instead, Turkey wants to take the lead in building infrastructure that could serve the needs of Syria’s displaced people within the country’s borders. Such projects would make sense only within internationally guaranteed safe havens protected by a no-fly zone.
Given that the Islamic State poses a graver threat to Turkey than to any other Western country, Turkey has no choice other than to participate in the campaign against it. This means, first and foremost, adopting a zero-tolerance policy toward the Islamic State at home, aimed at preventing the group from fundraising and recruiting on Turkish soil. Continued improvement of border security and deeper cooperation with Western intelligence agencies on the issue of foreign fighters are also essential.
But Turkey’s imperative to fight the Islamic State does not trump – much less invalidate – Turkish leaders’ concerns about Obama’s long-term goals. If the US and Turkey are to work together to eradicate the Islamic State, they will first have to agree on a longer-term strategy for restoring some semblance of order to a crisis-ravaged region.
https://www.project-syndicate.org/commentary/turkey-and-coalition-against-isis-by-sinan-ulgen-2014-10

Read more at http://www.project-syndicate.org/commentary/turkey-and-coalition-against-isis-by-sinan-ulgen-2014-10#of6mvevw6Rovy51T.99
Διαβάστε περισσότερα...

Ινφογνώμων Πολιτικά: Το πραγματικό Ισλαμικό Κράτος είναι ο Ερντογάν!

Ινφογνώμων Πολιτικά: Το πραγματικό Ισλαμικό Κράτος είναι ο Ερντογάν!

Διαβάστε περισσότερα...

Who Lost Turkey?


Διαβάστε περισσότερα...

Περί δημιουργίας Ζώνης Ασφαλείας στη Συρία

Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014
 Στις 02-10-2014, η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση υπερψήφισε, με 298 ψήφους υπέρ και 98 ψήφους κατά, το σχετικό υπόμνημα προκειμένου να εξουσιοδοτηθεί η κυβέρνηση να αναθέσει στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις τη διεξαγωγή επιχειρήσεων πέραν των συνόρων εντός του ιρακινού και συριακού εδάφους. Σημειωτέον ότι το εθνικιστικό κόμμα ΜΗΡ στήριξε την κυβερνητική πρόταση, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, το ρεπουμπλικανικό CHP και το κουρδικό HPD, καταψήφισαν το υπόμνημα. Αναλυτικότερα, το κείμενο του εν λόγω υπομνήματος που έφερε την υπογραφή του πρωθυπουργού Νταβούτογλου ανέφερε τα εξής:
«Η Τουρκία: α. Θα λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο, στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου, για την εθνική της ασφάλεια έναντι τρομοκρατικών απειλών και κάθε είδους κινδύνου. β. Θα εξαλείψει όλες τις επιθέσεις εναντίον της, προερχόμενες από τρομοκρατικές οργανώσεις που βρίσκονται στο Ιράκ και στη Συρία. γ. Θα εξασφαλίσει τη διατήρηση της ασφαλείας της έναντι άλλων πιθανών κινδύνων, όπως τα μαζικά ρεύματα προσφύγων.....
Χρήστος Μηνάγιας

Διαβάστε περισσότερα...

Ο Χένρι Κίσινγκερ σχεδίαζε επιθέσεις στην Κούβα

Φωτογραφία του Αμερικανού προέδρου Τζέραλντ Φορντ με τον υπουργό Εξωτερικών, Χένρι Κίσινγκερ, στον Λευκό Οίκο στις 29 Απριλίου 1975.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
 Τον βομβαρδισμό της Αβάνας σχεδίασε με άκρα μυστικότητα πριν από σαράντα χρόνια ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ, όπως δείχνουν διπλωματικά έγγραφα που αποχαρακτηρίσθηκαν πρόσφατα.
Ο Κίσινγκερ είχε οργιστεί τόσο από τη στρατιωτική εμπλοκή της Κούβας στην Ανγκόλα το 1976, που συγκάλεσε μυστική σύσκεψη ανώτατων αξιωματούχων, με στόχο τον σχεδιασμό εκστρατείας αντιποίνων, σε περίπτωση ανάπτυξης κουβανικών δυνάμεων σε άλλες αφρικανικές χώρες.
Τα στοιχεία αυτά έρχονται στο φως χάρη στον αποχαρακτηρισμό εγγράφων της προεδρίας του Τζέραλντ Φορντ, που ζητήθηκε από το ερευνητικό ινστιτούτο National Security Archive. Στα επιτελικά τους σχέδια, οι σύμβουλοι του Κίσινγκερ συνέστησαν τον από αέρος βομβαρδισμό λιμανιών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων της Κούβας, καθώς και τη δραστική ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας στον ναύσταθμο του Γκουαντάναμο, με τάγματα πεζοναυτών. «Πιστεύω ότι αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί να τσακίσουμε τους Κουβανούς», είπε ο Κίσινγκερ σε σύσκεψή του με τον πρόεδρο Φορντ στο Οβάλ Γραφείο το 1976.
Ο Κίσινγκερ, ΥΠΕΞ μεταξύ 1973 και 1977, είχε ηγηθεί προσπάθειας διπλωματικής προσέγγισης με την Αβάνα. Το 1975, όμως, ο Φιντέλ Κάστρο έστειλε στρατό στην Ανγκόλα, για να στηρίξει το νεόκοπο κράτος να αποκρούσει επιθέσεις από τη Νότιο Αφρική και το δεξιό αντάρτικο.
Η κουβανική πρωτοβουλία εξόργισε τον Κίσινγκερ, που ένιωσε ταπεινωμένος από την άρνηση του Κάστρο να αποδεχθεί τον αμερικανικό κλάδο ελαίας. Τα αμερικανικά επιτελικά σχέδια αποκαλύπτουν ότι ο Κίσινγκερ σκόπευε να περιμένει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 1976 στις ΗΠΑ, για να προτείνει στον πρόεδρο μία επίθεση εναντίον της Κούβας. Τα πολεμικά σχέδια του Κίσινγκερ, όμως, ναυάγησαν λόγω της εκλογής του Τζίμι Κάρτερ στην προεδρία.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι αν και ο Κίσινγκερ συνειδητοποιούσε ότι ο ναυτικός αποκλεισμός τη Κούβας, που πρότεινε, θα έφερνε τις ΗΠΑ σε ευθεία αντιπαράθεση με την ΕΣΣΔ, επέλεξε να συστήσει αυτή τη ριψοκίνδυνη πορεία.
Εκπληξη η «επιθετικότητα»
Τα έγγραφα δείχνουν επίσης ότι ο τότε υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, που ανέλαβε το ίδιο πόστο στην προεδρία Μπους του νεότερου, παρίστατο στην επίμαχη σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών.
Ιστορικοί, ειδικευμένοι στις αμερικανοκουβανικές σχέσεις, εξέφρασαν την έκπληξή τους για το πολεμοχαρές περιεχόμενο των εγγράφων της βιβλιοθήκης Φορντ, καθώς οι μνήμες του πολέμου στο Βιετνάμ στα μέσα της δεκαετίας του 1970 ήταν ακόμη νωπές στην αμερικανική κοινωνία και πολιτική σκηνή.
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Ερυθρός Σταυρός επιβεβαίωσε ότι σκοτώθηκε Ελβετός στο βομβαρδισμό του Ντονέτσκ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Ένας εργαζόμενος στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού σκοτώθηκε από μία οβίδα που έπεσε κοντά στα γραφεία του διεθνούς οργανισμού στο Ντονέτσκ, την πόλη της ανατολικής Ουκρανίας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών, ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος Τύπου του Ερυθρού Σταυρού. Ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς είδε το πτώμα ενός άνδρα μέσης ηλικίας να κείτεται στην είσοδο του κτιρίου.
 «Είμαστε βαθύτατα συντετριμμένοι από αυτήν την απώλεια» δήλωσε ο Γιούαν Ουάτσον, εκπρόσωπος Τύπου της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, στο Ρόιτερς. Τα γραφεία του ΔΕΕΣ βρίσκονται σε ένα τριώροφο κτίριο σε απόσταση μικρότερη του 1 χιλιομέτρου από το αρχηγείο των υπηρεσιών ασφαλείας, που έχουν καταλάβει οι αυτονομιστές μαζί με άλλα σημεία στρατηγικής σημασίας στην πόλη από τον Απρίλιο.
 Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Πάβελ Κλίμκιν κατηγόρησε τους αυτονομιστές για την επίθεση αυτή. «Έχω μόνο μια ερώτηση να απευθύνω: άραγε οι τρομοκράτες έχουν καμία ιδέα τι σημαίνει ανθρωπιά όταν βομβαρδίζουν το γραφείο στο Ντονέτσκ του ΔΕΕΣ, που μόνο σκοπό έχει να βοηθά τους πολίτες;» διερωτήθηκε.
Βομβαρδίστηκε σήμερα το κέντρο της πόλης του Ντονέτσκ, με βλήματα να πλήττουν κυρίως ένα εμπορικό κέντρο, ανακοίνωσε η δημαρχία της πόλης της ανατολικής Ουκρανίας που βρίσκεται στα χέρια των φιλορώσων αυτονομιστών. Είναι η πρώτη φορά που το κέντρο της πόλης πλήττεται τόσο σφοδρά μετά την υπογραφή, την 5η Σεπτεμβρίου στο Μινσκ, της συμφωνίας εκεχειρίας. Το σημερινό περιστατικό σημειώθηκε μία ημέρα μετά τον βομβαρδισμό που προκάλεσε τον θάνατο 10 πολιτών σε προάστια του Ντονέτσκ, κοντά στο –ελεγχόμενο από τον ουκρανικό στρατό– αεροδρόμιο της πόλης, όπου μαίνονται μάχες.
Σε ανακοίνωσή της η δημαρχία διευκρίνισε ότι πολλές οβίδες έπεσαν στο κέντρο της πόλης λίγο πριν από τις 18:00, μία από τις οποίες σε ένα εμπορικό κέντρο και μία ακόμη σε έναν χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων.
Εξάλλου η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε την «ανησυχία της για την εντατικοποίηση, παρά την εκεχειρία, των πυρών και των βομβαρδισμών στην ανατολική Ουκρανία», όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον. Οι μάχες αυτές «προκάλεσαν χθες τον τραγικό θάνατο πολλών πολιτών κοντά σε ένα σχολείο του Ντονέτσκ», κατήγγειλε η ΕΕ, υπενθυμίζοντας ότι «πολλοί ουκρανοί στρατιώτες έχουν επίσης σκοτωθεί στις μάχες τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως εξαιτίας του συνεχούς βομβαρδισμού του αεροδρομίου του Ντονέτσκ».
Επιχείρηση των φιλορώσων για την ανακατάληψη του αεροδρομίου
Παράλληλα, οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία ξεκίνησαν σήμερα νέα μαζική επίθεση για την ανακατάληψη του αεροδρομίου του Ντονέτσκ που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ουκρανικού στρατού.
Πυκνός καπνός υψωνόταν από το αεροδρόμιο και κάλυπτε μεγάλο μέρος του Ντονέτσκ, προπυργίου των αυτονομιστών, ενώ ακούγονταν συχνά πυρά από βαριά όπλα και ο ήχος των αυτόματων όπλων, σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.
«Χθες (Τετάρτη) τα στρατεύματα (των ανταρτών) εισέβαλαν σε έναν από τους τερματικούς σταθμούς του αεροδρομίου, όμως δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι βρίσκονται ακόμη στο εσωτερικό του ή αν έχουν φύγει», δήλωσε σήμερα μια εκπρόσωπος των αυτονομιστών.
Σύμφωνα με τον Βλάντισλαβ Σελεζνιόφ, εκπρόσωπο του ουκρανικού στρατού, οι αντάρτες επιτέθηκαν με άρματα μάχης και βομβάρδισαν τις θέσεις των κυβερνητικών δυνάμεων που ελέγχουν το κεντρικό αεροδρόμιο του Ντονέτσκ. «Η κατάσταση στο αεροδρόμιο είναι τεταμένη, εξαπέλυσαν δεύτερη επίθεση το πρωί», πρόσθεσε.
Νωρίς το απόγευμα οι μάχες, από τις οποίες υπάρχουν «τραυματίες», συνεχίζονται, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας της Ουκρανίας Αντρίι Λισένκο.
Παρά τις δύο συμφωνίες για εκεχειρία που υπέγραψαν το Κίεβο και οι αυτονομιστές αντάρτες στο Μινσκ στις 5 και στις 20 Σεπτεμβρίου, τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες από μάχες σε συνοικία του Ντονέτσκ που βρίσκεται περίπου 4 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο, ενώ ρουκέτες έπληξαν μια στάση λεωφορείου και ένα σχολείο, την ημέρα που άνοιγαν τα σχολεία στις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες.
Οι αυτονομιστές κατηγορούν τον ουκρανικό στρατό ότι ευθύνεται για τα πλήγματα αυτά.
Η Διεθνής Αμνηστία επανέλαβε την κατηγορία αυτή, εκτιμώντας παράλληλα ότι οι αντάρτες που «τοποθετούν στρατιωτικούς στόχους σε κατοικημένες περιοχές θα πρέπει «να μοιράζονται την ευθύνη».
Εξάλλου χθες Τετάρτη η Μόσχα ανακοίνωσε ότι απήγγειλε κατηγορίες εναντίον ενός στρατιώτη των ειδικών δυνάμεων του ουκρανικού στρατού για τον φόνο πολιτών. Ο άνδρας αυτός συνελήφθη στη Ρωσία όπου αναζητούσε εργασία, σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής επιτροπής έρευνας.
Διαβάστε περισσότερα...