Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Φονικές συγκρούσεις και ταραχές στην Τουρκία AFP, REUTERS


Καπνός αναδίδεται απο το Κομπανί μετά απο αμερικανικό βομβαρδισμό της συριακής πόλης.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Η πυρκαγιά από τις φονικές συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων και ισλαμιστών στη Συρία μεταφέρεται και στη γειτονική Τουρκία, η οποία από τη νύχτα της Τρίτης βιώνει τις χειρότερες εθνοτικές ταραχές από τη δεκαετία του 1990. Τουλάχιστον 19 άνθρωποι είχαν χάσει μέχρι χθες το βράδυ τη ζωή τους, ύστερα από την εξέγερση της κουρδικής μειονότητας σε τουλάχιστον 22 πόλεις. Την ανάφλεξη προκάλεσαν η ασφυκτική πολιορκία της κουρδικής πόλης Κομπανί στη Βόρεια Συρία, σε απόσταση μόλις ενός χλμ. από τα τουρκικά σύνορα, και η άρνηση της τουρκικής κυβέρνησης να αναλάβει οποιουδήποτε είδους δράση για την αποτροπή της επαπειλούμενης σφαγής.
Αριστερά:
Οι σφοδρότερες οδομαχίες εκδηλώθηκαν στις κουρδικές περιοχές της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, αν και οι ταραχές εξαπλώθηκαν και σε άλλα αστικά κέντρα, συμπεριλαμβανομένων της Κωνσταντινούπολης και της Αγκυρας. Κούρδοι διαδηλωτές επιτέθηκαν με πέτρες και εμπρηστικές βόμβες μολότοφ εναντίον αστυνομικών τμημάτων, οχημάτων και δημοσίων κτιρίων, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις γκρέμιζαν αγάλματα του Κεμάλ Ατατούρκ – ενέργεια, την οποία ο ηγέτης του νόμιμου φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, αποδοκίμασε ως «προβοκάτσια». Ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας απάντησαν με δακρυγόνα, κανόνια νερού και σφαίρες καουτσούκ. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κηρύξει στρατιωτικό νόμο σε πέντε επαρχίες, γεγονός που δεν είχε ξανασυμβεί εδώ και 20 χρόνια.
Δέκα από τα θύματα των ταραχών έχασαν τη ζωή τους στη μεγαλύτερη κουρδική πόλη, το Ντιγιαρμπακίρ, όπου εκδηλώθηκαν αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων ακτιβιστών, οπαδών του αριστερού αυτονομιστικού κόμματος ΡΚΚ και φανατικών ισλαμιστών, συμπαθούντων του «Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ» (ISIS). Παρά την ανάπτυξη δυνάμεων του στρατού σε αρκετές πόλεις, χιλιάδες διαδηλωτές αψήφησαν τις απαγορεύσεις και κατέβηκαν εκ νέου στους δρόμους, εγείροντας φόβους για συνέχιση των αιματηρών επεισοδίων.
Στο ίδιο το Κομπανί, οι μαχητές του κουρδικού κόμματος PYD κατάφεραν να απωθήσουν χθες το πρωί τους τζιχαντιστές έξω από τις πύλες τη πόλης, δημιουργώντας ελπίδες ότι θα αποτραπεί η άλωσή της από το ISIS. Είχαν προηγηθεί βομβαρδισμοί της αμερικανικής αεροπορίας, με τη συμμετοχή και αεροσκαφών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που αποδιοργάνωσαν τους επιτιθέμενους. «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποχώρηση των τζιχαντιστών από τότε που μπήκαν στην πόλη και πιστεύουμε ότι πρόκειται για την αρχή της αντίστροφης μέτρησης, που θα καταλήξει στην ολοκληρωτική τους απόσυρση από την περιοχή», δήλωσε τηλεφωνικά, από την πολιορκημένη πόλη, ο Ιντρίς Νασάν, «υφυπουργός» της αυτοδιοικούμενης κουρδικής περιοχής στη Βόρεια Συρία.
Το δράμα της πόλης Κομπανί έχει προκαλέσει έντονες τριβές στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ. Ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε, υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, στους New York Times ότι «υπάρχει αυξανόμενη ανυπομονησία (της Ουάσιγκτον) έναντι της Τουρκίας, η οποία αποφεύγει να αναλάβει δράση για να εμποδίσει μια σφαγή, λιγότερο ένα μίλι μακριά από τα σύνορά της. Δεν συμπεριφέρονται έτσι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ».
Η πυράκτωση της ατμόσφαιρας λόγω των εξελίξεων στη Συρία απειλεί να παρασύρει την ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ της κυβέρνησης Ερντογάν-Νταβούτογλου και του ΡΚΚ για την ειρηνική επίλυση του κουρδικού προβλήματος, η οποία βρισκόταν σε εξέλιξη προτού ξεσπάσει η κρίση με την προέλαση του ISIS. Ο φυλακισμένος ηγέτης του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν, με μήνυμα που μετέφερε ο αδελφός του, ο οποίος τον επισκέφθηκε στη φυλακή στο νησί Ιμραλί, έθεσε στην τουρκική κυβέρνηση προθεσμία μέχρι τις 15 Οκτωβρίου για την επίτευξη συμφωνίας, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η εκεχειρία θα τερματισθεί και τον λόγο θα έχουν και πάλι τα όπλα.
Η αναταραχή που συγκλονίζει την Τουρκία μεταφέρθηκε και σε άλλες χώρες, με συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων και φανατικών ισλαμιστών. Κυριότερο θέατρο ταραχών υπήρξε το Αμβούργο, όπου περίπου 400 Κούρδοι ενεπλάκησαν σε οδομαχίες με πρακτικά ισάριθμους σκληροπυρηνικούς σαλαφιστές, έξω από τζαμί της πόλης, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν 14 άνθρωποι και να συλληφθούν 22.
Αίσθηση προκάλεσαν εξάλλου οι καταγγελίες του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Με συνέντευξή του στην εφημερίδα Hurriyet, ο αρχηγός του κεμαλικού κόμματος CHP δηλώνει ότι «η κυβέρνηση εξακολουθεί να υποστηρίζει το ISIS», καταγγέλλοντας ότι περιθάλπει τραυματίες τζιχαντιστές και στη συνέχεια τους αφήνει να περάσουν και πάλι τα σύνορα με τη Συρία. Ο Τούρκος πολιτικός υποστηρίζει ότι έχει πληροφορίες περί μυστικής συμφωνίας ΗΠΑ - Ρωσίας για το μέλλον της Συρίας και αποδοκιμάζει την εμμονή του Ερντογάν για ανατροπή του Μπασάρ Ασαντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.