Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Αισιοδοξία Πούτιν για την οικονομία της Ρωσίας παρά τις κυρώσεις

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Ρωσία
Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν επέκρινε έντονα τις «αδικαιολόγητες» κυρώσεις που έχουν επιβάλει κράτη της Δύσης σε βάρος της χώρας του σήμερα, κρίνοντας πάντως ότι δεν θα εμποδίσουν τη Ρωσία να γίνει μια μεγαλύτερη οικονομική δύναμη.
Μιλώντας στο επενδυτικό συνέδριο VTB Russia Calling, ο Πούτιν είπε πως παρά τις αντίξοες συνθήκες η Ρωσία θα συνεχίσει να έχει μια ανεξάρτητη και ισχυρή οικονομία, με υγιές ισοζύγιο και χωρίς την ανάγκη να περιορίζει τις κινήσεις κεφαλαίων.
«Θέλουμε αληθινά μια χώρα που είναι ισχυρή, ευημερούσα, ελεύθερη και ανοικτή στον κόσμο», δήλωσε ο Πούτιν στο κοινό επιχειρηματιών στο συνέδριο αυτό.
«Δεν σχεδιάζουμε να επιβάλουμε περιορισμούς στην κίνηση ή στις αγοραπωλησίες συναλλάγματος ή στην κίνηση κεφαλαίου», επέμεινε, μιλώντας μετά την ταχεία πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλίου, ιδίως λόγω των δυτικών κυρώσεων.
Ο ίδιος επανέλαβε τη σημασία που αποδίδει στην ανάπτυξη δεσμών με τους εταίρους της Ρωσίας στην ανατολή, συγχαίροντας τις εταιρείες οι οποίες έχουν ήδη συνάψει συμφωνίες με κινεζικές επιχειρήσεις και τονίζοντας πως η Μόσχα θα επιδιώξει να υιοθετηθούν τα εθνικά νομίσματα στις εμπορικές συναλλαγές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι επιδιώκει η χώρα του να πάψει να χρησιμοποιεί το δολάριο ως νόμισμα αναφοράς και αποθεματικό νόμισμα, ειδικά στο πεδίο της ενέργειας και ειδικά στις δοσοληψίες με χώρες όπως η Κίνα.
«Στη χρήση των εθνικών νομισμάτων βλέπουμε έναν αξιόπιστο μηχανισμό για την μείωση των (οικονομικών) κινδύνων», εξήγησε.
Χωρίς να εμφανίζεται να αποδίδει ιδιαίτερη προσοχή στην επιδείνωση της προοπτικής της ρωσικής οικονομίας, ο Πούτιν αναφέρθηκε σε μια σειρά δημοσιονομικών επιτυχιών της κυβέρνησής του, αλλά και στον ρυθμό επέκτασης των τομέων της βιομηχανίας και της γεωργίας.
«Το καθήκον μας είναι να επιτύχουμε μια βιομηχανική υπέρβαση, να δημιουργήσουμε ισχυρές εθνικές επιχειρήσεις σε τομείς της βιομηχανίας, ικανές να παράγουν ανταγωνιστικά προϊόντα», σημείωσε ο Πούτιν.
Ο ίδιος επέμεινε ότι η κυβέρνηση της Ρωσίας είναι έτοιμη να χορηγήσει βοήθεια σε τομείς και εταιρείες που έχουν πληγεί από τις κυρώσεις που επέβαλαν οι χώρες μέλη της ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία κ.ά., προσθέτοντας: «σε αυτό μπορεί να συμπεριληφθεί η βοήθεια στην αύξηση των μετοχικών τους κεφαλαίων. Πρώτα και κύρια εννοώ επιχειρήσεις του χρηματοοικονομικού τομέα».
Ο Πούτιν σημείωσε ότι τουλάχιστον 30 δισεκ. ρούβλια (περίπου 600 εκατ. ευρώ) θα μεταφερθούν στο λειτουργικό κεφάλαιο της τράπεζας VEB φέτος.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επέμεινε πως η κυβέρνησή του παραμένει δεσμευμένη στην ανάπτυξη μιας «ανοικτής» οικονομίας της αγοράς και πρόσθεσε πως η Μόσχα θα συνεχίσει να τηρεί τις αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ)—αντίθετα, όπως σχολίασε ειρωνικά, με ορισμένες από τις χώρες που τον ίδρυσαν.
Εμβαθύνοντας στο ζήτημα αυτό, ο Πούτιν διαβεβαίωσε ότι η ιδιωτικοποίηση εταιρειών-κλειδιών του κλάδου θα προχωρήσει. «Εξετάζουμε την πιθανότητα να βγούμε στις αγορές και να διαθέσουμε μεγάλα πακέτα μετοχών των μεγαλύτερων εταιρειών ενέργειας της χώρας μας, οι οποίες ελέγχονται από το δημόσιο», είπε.
Η ρωσική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να πωλήσει το 19,5% της Rosneft. Η Μόσχα είχε ανακοινώσει τα σχέδιά της για την μετοχοποίηση και την ιδιωτικοποίηση αρκετών κρατικών εταιρειών το 2010 με διττό στόχο: την αύξηση των κρατικών εσόδων, αλλά και τη βελτίωση της επιχειρησιακής τους λειτουργίας. Όμως η πρωτοβουλία αυτή αντιμετώπισε μεγάλες καθυστερήσεις.
Ακόμη, ο Πούτιν χαρακτήρισε ισορροπημένη και ευέλικτη την πολιτική που ασκεί η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας και δήλωσε πεπεισμένος πως η πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού, η οποία αποδόθηκε στον περιορισμό των εισαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων από την κυβέρνησή του σε αντίποινα στις δυτικές κυρώσεις, θα είναι προσωρινή, με δεδομένη την πολιτική που ασκεί η κεντρική τράπεζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.