Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Αποκλεισμένο μένει το YouTube στην Τουρκία


REUTERS, A.P., ΑΠΕ
ΑΓΚΥΡΑ. Μετά τη μάχη του Τwitter, η μάχη του YouTube μαίνεται στην Τουρκία, καθώς η τουρκική Δικαιοσύνη συνεχίζει να αποκλείει την πρόσβαση δεκάδων εκατομμυρίων Τούρκων στον δημοφιλή ιστότοπο όσο αυτός δεν απομακρύνει 15 επίμαχα βίντεο.
Η απαγόρευση του YouTube επιβλήθηκε στις 27 Μαρτίου από την ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση στο όνομα της «εθνικής ασφάλειας», μετά τη δημοσιοποίηση της ηχογράφησης άκρως απόρρητης συνεδρίασης, στην οποία Τούρκοι αξιωματούχοι συζητούν το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία.
Συνήγοροι του ιστότοπου άσκησαν έφεση εναντίον της απόφασης της Παρασκευής, με την οποία άρθηκε μεν η πλήρης απαγόρευση του YouTube, αλλά στην πράξη ο ιστότοπος παρέμεινε αποκλεισμένος, αφού δεν απομάκρυνε τα 15 βίντεο. Μία ημέρα νωρίτερα είχε αρθεί, με απόφαση του ίδιου δικαστηρίου, η απαγόρευση του Τwitter. Στο Τwitter εμφανιζόταν το «βαθύ λαρύγγι» της Τουρκίας, ένας αγνώστου προέλευσης λογαριασμός που οδηγούσε τους χρήστες στις αναρτήσεις βλαπτικών για την κυβέρνηση ηχογραφημένων συνομιλιών.
Χθες ο Ταγίπ Ερντογάν εκφράστηκε με απαξιωτικό τρόπο για τη Δικαιοσύνη. Ο Ερντογάν είπε ότι δεν έχει «κανέναν σεβασμό» για την απόφαση, γιατί το Τwitter «βρίθει από προσβολές για τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς».
Ο Ερντογάν κέρδισε τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 30ής Μαρτίου παρά τις αποκαλύψεις περί διαφθοράς της κυβέρνησής του. Τα επίσημα αποτελέσματα δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, αλλά το ποσοστό του κυβερνώντος ΑΚΡ υπολογίζεται στο 45%, αντί 28% για το αντιπολιτευόμενο CHP. Το αίτημα του CHP για ανακαταμέτρηση ψήφων στον Δήμο της Αγκυρας, όπου η νίκη του κυβερνητικού υποψηφίου ήταν οριακή, απορρίφθηκε.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, Ερντέμ Μπασκί, υπονόησε χθες ότι θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων, τρεις ημέρες αφότου ο πρωθυπουργός ζήτησε τέτοια μείωση. Ο Μπασκί είπε ότι η μείωση θα είναι σταδιακή και ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν μόνο από την τράπεζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.