Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

ΗΠΑ προς Τουρκία: «Επιστρέψτε τις εκκλησίες και τα κλεμμένα κειμήλια». Νομοσχέδιο - κόλαφος για την Τουρκία

Φανούλα Αργυρού - Λονδίνο


Return our churges 1a US foreign affairs committee LLLΝομοσχέδιο - κόλαφος για την Τουρκία από τις ΗΠΑ που καλεί την Τουρκία να επιστρέψει τις εκκλησίες και τα κλεμμένα κειμήλια,  το οποίο επρόκειτο να συζητηθεί σε Επιτροπή του Αμερικανικού Κογκρέσου την  Τετάρτη 18 Ιουνίου στις 10 το πρωί ώρα Ουάσινγκτον, σύμφωνα με ανταπόκριση της δημοσιογράφου Έλσης Βατού για την ποντιακή ιστοσελίδα  pontos-news.gr που αναδημοσιεύτηκε και στην ιστοσελίδα Ινφογνώμων, πήρε  αναβολή για το μέλλον για αδιευκρίνιστους λόγους. Ο λόγος για μια ιστορικής σημασίας «Πράξη Λογοδοσίας» της Άγκυρας, για τα πεπραγμένα της έναντι των θρησκευτικών μειονοτήτων και την μη προστασία των χριστιανικών λατρευτικών χώρων και μνημείων στην Τουρκία και την κατεχόμενη Κύπρο.
Πηγές του Καπιτωλίου στην Ουάσινγκτον, τις οποίες επικαλείται η αρμενική ιστοσελίδα asbarez.com ανέφεραν ότι η τουρκική κυβέρνηση κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια να εμποδίσει τη συζήτηση και την αποδοχή της Πράξης (που σταδιακά θα έπαιρνε τη μορφή νόμου), η οποία επρόκειτο να ξεκινήσει το πρωί της Τετάρτης στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ ο αρθρογράφος της εφημερίδας Χουριέτ, Τολγκά Τανίς, την αποδίδει βέβαια  στην έκτακτη κατάσταση που επικρατεί στο Ιράκ.

Η «Πράξη για τη λογοδοσία της Τουρκίας αναφορικά με τους Χριστιανικούς Ναούς» (
TurkeyChristianChurchesAccountabilityAct-H.R. 4347) προωθήθηκε από τον Καλιφορνέζο πρόεδρο της Επιτροπής, Ρεπουμπλικανό Εντ Ρόις και το Νεοϋορκέζο Δημοκρατικό Έλιοτ Εντζελ.
Ζητά από τον υπουργό εξωτερικών να συντάσσει ετήσια έκθεση προς το Κογκρέσο, η οποία θα αναφέρεται στα «πεπραγμένα της κυβέρνησης των ΗΠΑ ως προς την παρακολούθηση και τη διασφάλιση της επιστροφής, προστασίας και αποκατάστασης των κλεμμένων, κατασχεμένων ή με άλλον τρόπο μη επιστραφέντων χριστιανικών περιουσιακών στοιχείων στη Δημοκρατία της Τουρκίας και στις περιοχές της Κύπρου  που σήμερα βρίσκονται υπό κατοχή από τουρκικά στρατεύματα.
Επισήμως, η Άγκυρα δεν τοποθετείται, στα ΜΜΕ όμως κυρίως των ΗΠΑ όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, αλλά και στα αγγλόφωνα τουρκικά, η θέση της πέρασε θαυμάσια. Που δεν ήταν άλλη από το να  υποβαθμίσει πλήρως τα επιχειρήματα των εισηγητών του νόμου, τα οποία φυσικά είχαν αποδέκτες τους Αμερικανούς βουλευτές οι οποίοι θα καλούντο να τον υπερψηφίσουν. Όπως π.χ. ότι προκύπτει συμβατικά για την κυβέρνηση των ΗΠΑ υποχρέωσή της να καταδικάζει διεθνώς την παραβίαση των θρησκευτικών ελευθεριών.
Ειδικότερα, επικρίνεται η γενικότερη πολιτική της Τουρκίας στη διάρκεια δεκαετιών ενώ γίνεται λόγος για «ιστορικές αγριότητες και βίαιους διωγμούς» εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης και μάλιστα επί σειρά ετών
Το δρόμο για την αναβληθείσα, πλέον, συζήτηση στην Επιτροπή είχε ανοίξει στις 13 Δεκεμβρίου 2011, η έγκριση από την Ολομέλεια της Αμερικανικής Βουλής του ψηφίσματος 306, με υπερκομματική υποστήριξη. Με αυτό η Βουλή των Αντιπροσώπων καλούσε τον (εκάστοτε ουσιαστικά) Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ να τονίζει σε κάθε επαφή του με την τουρκική ηγεσία και άλλους Τούρκους αξιωματούχους ότι η Άγκυρα οφείλει να τερματίσει κάθε είδους θρησκευτική διάκριση, περιορισμούς στην εκπαίδευση.να επιστρέψει όλες τις χριστιανικές Εκκλησίες και περιουσία στους νόμιμους δικαιούχους τους στα κατεχόμενα, και να σεβαστεί πλήρως το δικαίωμα των Χριστιανών να εκφράζουν ελεύθερα τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.
Αρμενικές και ελληνοαμερικανικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων οι ΑΧΕΠΑ, συνεχάρησαν τότε το Κογκρέσο για την έγκριση του ψηφίσματος.
Μεταξύ των προσωπικοτήτων που ήταν προγραμματισμένο να καταθέσουν στην Επιτροπή, το πρωί της Τετάρτης 18 Ιουνίου, ήταν η δρ. Ελίζαμπεθ Προδρόμου, από τη Σχολή Νομικής Επιστήμης και Διπλωματίας Φλέτσερ, του πανεπιστημίου Ταφτς και ο Χατζίγκ Μουραντιάν, συντονιστής του Προγράμματος Αρμενική Γενοκτονία, του Κέντρου για τη Γενοκτονία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του πανεπιστημίου Ράτζερς.
Το δημοσίευμα της κυρίας Βατού προσθέτει ότι ο  πρόεδρος της ANCA , Αρμενικού Εθνικού Κογκρέσου Αμερικής,Κεν Χατζικιάν εξέφρασε τη χαρά του για την κοινή δράση «όλων όσων πιστεύουν στη θρησκευτική ελευθερία -Κυπρίους, Έλληνες, Ποντίους, και Ασσυρίους αδελφούς» καλώντας τους πολίτες των ΗΠΑ να ζητήσουν από τους βουλευτές τους στήριξη, όταν ο νόμος φθάσει στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια της αμερικανικής Βουλής.
Επισήμανση γράφουσας Φ.Α: Η επιτυχία της Τουρκίας, όμως, να αναβάλει τη συζήτηση του νομοσχεδίου τόσο σύντομα μετά την επίσκεψη του Αμερικανού Αντιπροέδρου κ. Μπάιντεν στην Κύπρο και την δήλωσή του ότι  η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ο νεότερος, αλλά ισχυρός στρατηγικόςεταίρος τωνΗΠΑ,θέτει σε προβληματισμό το πόσο σημαντική είναι πράγματι αυτή στρατηγική εταιρική σχέση. 
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε επίσης;: congress.govhouse.gov

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.