Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Ο Χαμενεΐ συναινεί στην παράταση

Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης Αγιατολάχ Χαμενεΐ μετά το τέλος προηγούμενης ομιλίας του στους ηγέτες των πολιτοφυλάκων «Μπαϊτζί», στην Τεχεράνη.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
28.11.2014
Την υποστήριξή του στην παράταση των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με στόχο την επίτευξη «δίκαιης και λογικής συμφωνίας» εξέφρασε ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του μετά τον τελευταίο γύρο των διαπραγματεύσεων που ολοκληρώθηκε ατελέσφορα την περασμένη Δευτέρα στη Βιέννη, ο Χαμενεΐ προσέφερε κάλυψη στην ομάδα των Ιρανών διαπραγματευτών υπό τον υπουργό Εξωτερικών, Τζαβάντ Ζαρίφ, τονίζοντας ότι «αντιστάθηκε στις πιέσεις». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του υποστήριξε ότι οι Ιρανοί διαπραγματευτές «εργάστηκαν σκληρά, με σοβαρότητα. Δικαιολογημένα απέρριψαν τη λογική της ισχύος και την απόπειρα εκφοβισμού από την άλλη πλευρά και, σε αντίθεση με αυτήν, δεν άλλαζαν θέση κάθε μέρα».

Η τοποθέτηση αυτή του Χαμενεΐ, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο για όλα τα κρίσιμα ζητήματα, ιδιαίτερα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, παρέχει εμμέσως στήριξη και στον πρόεδρο Χασάν Ρουχανί. Ο μετριοπαθής πρόεδρος της χώρας αποτελεί στόχο επιθέσεων των πιο σκληροπυρηνικών κύκλων, οι οποίοι βλέπουν με καχυποψία οποιαδήποτε προσέγγιση με τη Δύση και έσπευσαν να κάνουν λόγο για αποτυχία του, μετά το άγονο αποτέλεσμα των συνομιλιών της Γενεύης.

Μιλώντας χθες ενώπιον της ηγεσίας των πολιτοφυλάκων «Μπαϊτζί», ο Χαμενεΐ ήταν σαφής: «Για τον ίδιο λόγο που δεν ήμουν εναντίον των διαπραγματεύσεων, δεν είμαι και εναντίον της παράτασής τους» δήλωσε σχετικά. Οι έξι μεγάλες δυνάμεις της διεθνούς κοινότητας και το Ιράν συμφώνησαν, την περασμένη Δευτέρα, να παρατείνουν για επτά μήνες τις διαπραγματεύσεις, κάνοντας λόγο για σημαντική πρόοδο, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δεν κατέστη δυνατόν να επιτευχθεί συμφωνία εντός της αρχικής προθεσμίας.

Ανώτατη ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή, η οποία θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία της, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι, αν και η νέα προθεσμία εκπνέει στις 30 Ιουνίου, και οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν να καταλήξουν σε συμφωνία πολύ νωρίτερα. Η πρώτη συνάντηση εκπροσώπων της «Ομάδας των Εξι» (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία) και του Ιράν αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός Δεκεμβρίου, σε τόπο που μένει να οριστικοποιηθεί. Τα δύο βασικά ζητήματα που μένουν σε εκκρεμότητα αφορούν την έκταση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, ιδιαίτερα τον εμπλουτισμό ουρανίου και τον ρυθμό άρσης των διεθνών κυρώσεων στην Τεχεράνη.

Κατά τη χθεσινή ομιλία του, ο Χαμενεΐ προσπάθησε να καλλιεργήσει την αίσθηση ότι η χώρα του είναι εκείνη που βρίσκεται σε θέση ισχύος και ότι δεν επιδιώκει μια συμφωνία πάση θυσία. «Αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις, δεν θα πέσει ο ουρανός στο έδαφος» δήλωσε ο ανώτατος ηγέτης, προσθέτοντας ότι σε αυτή την περίπτωση «οι Αμερικανοί θα βγουν κυρίως ζημιωμένοι, όχι εμείς». Σύμφωνα με τον Χαμενεΐ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα επιζητεί επειγόντως «μια μεγάλη επιτυχία και νίκη», ώστε να ανορθώσει τη χαμηλή δημοτικότητά του.

Από την ομιλία του Χαμενεΐ δεν έλειψαν οι αιχμές εναντίον του Ισραήλ. «Πρέπει να γνωρίζουν ότι το Ισραήλ θα γίνεται ολοένα και περισσότερο ανασφαλές, είτε υπάρξει συμφωνία είτε όχι» δήλωσε ο ανώτατος ηγέτης, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.