Πέμπτη 14 Αυγούστου 2008

Thomas Goltz, Georgia Diary : A Chronicle of War And Political Chaos in the Post-soviet Caucasus. M E Sharpe Inc, 2006


Ακόμη και για τους ειδικούς, οι πραγματικές λεπτομέρειες των όσων συνέβησαν στις αρχές της δεκαετίας 1990, όταν ξέσπασε η κόλαση με τις αποσχιστικές τάσεις στη Γεωργία παραμένουν μέχρι σήμερα ασαφείς και χαοτικές. Ο Thomas Goltz, εργάστηκε για χρόνια στον Καύκασο με τις αποστολές του ΟΗΕ, μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, και έζησε από κοντά την οδυνηρή πραγματικότητα της υπέρμετρης χρήσης βίας, την καταστροφή, την αμοιβαία σκληρότητα και γενικά την κουλτούρα ισοπέδωσης της ανθρώπινης ύπαρξης.

Ο Goltz θεωρεί ότι η οριοθέτηση των σχέσεων της Γεωργίας με τη Ρωσία θα είναι καθοριστικής σημασίας για τις εξελίξεις στον Καύκασο και ότι οι συγκρούσεις της δεκαετίας του 1990, στην Αμπχαζία και το μόνιμο πρόβλημα της Νότιας Οσετίας ήταν στην ουσία το πρελούδιο ενός μελλοντικού πολέμου λόγω του ότι τα δυτικά και ρωσικά συμφέροντα σ’ εκείνη την περιοχή συγκρούονται έντονα. Εκεί, η αίσθηση του πολέμου κυριαρχεί μόνιμα. Τέλος, περιγράφει την εμπειρία του από την τελευταία αποστολή του στη Γεωργία λίγο μετά τη ροζ επανάσταση του Νοεμβρίου του 2003– μία κίνηση που ελάχιστα συνεισέφερε στο να εξεγείρει τα πνεύματα στην πρώην Σοβιετική Δημοκρατία του Καυκάσου.

Ο Thomas Goltz διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Μοντάνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.