Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008

Wolf T. Zoepf Waffen SS και επιχείρηση «Nordwind» Εκδόσεις Ιωλκός, 2008


Το έργο «Waffen SS και επιχείρηση “Nordwind”», του Βολφ Τσεπφ είναι μια πλούσια προσωπική μαρτυρία, γεμάτη από τις εντάσεις των πολεμικών στιγμών και την αγωνία της επιβίωσης ενός σκληροτράχηλου στρατιώτη των Waffen SS. Το βιβλίο παρουσιάζει έντονα τις απόψεις και την οπτική ενός ανθρώπου που νιώθει τη βαθύτερη ανάγκη να εκθέσει με τη δική του οπτική τα γεγονότα, που για άλλους λόγους (οι οποίοι ξεπερνούσαν κατά πολύ τις δυνάμεις αυτού του ίδιου του συγγραφέα), σημάδεψαν ανεξίτηλα τη νεότητά του.  


Πολεμώντας για τρία χρόνια και τρεις μήνες στο Αρκτικό Μέτωπο της Καρελίας εναντίον των Σοβιετικών, στα δυτικά δηλαδή της ζωτικότατης σιδηροδρομικής αρτηρίας που συνέδεε το λιμάνι του Μουρμάνσκ, το «παράθυρο» επικοινωνίας και ανεφοδιασμού τής σκληρά δοκιμαζόμενης Σοβιετικής Ένωσης, με το εσωτερικό των ρωσικών εδαφών, ο συγγραφέας ακολουθώντας έπειτα την πορεία τής μεραρχίας του (της 6ης Ορεινής Μεραρχίας SS «Nord»), μεταφέρθηκε στο Δυτικό Μέτωπο, μέσω Νορβηγίας, Δανίας και αδιάκοπα βομβαρδιζόμενης Γερμανίας. Συνελήφθη αιχμάλωτος, τραυματισμένος, έπειτα από μια εβδομάδα μόνο μαχών εναντίον των Αμερικανών (7 Ιανουαρίου 1945). 

Με ρεαλιστική προσήλωση στην πιστή αναπαράσταση των γεγονότων, αλλά και με ατμοσφαιρική υποβλητικότητα, ο συγγραφέας παρουσιάζει την άγρια πραγματικότητα του αγώνα του πεζικού πρώτης γραμμής σε επίπεδο τάγματος και λόχου, για Γερμανούς, Αμερικανούς, Σοβιετικούς και Φινλανδούς. Το έργο «Waffen SS και επιχείρηση “Nordwind”» ανατρέπει τη λαϊκή αντίληψη ότι η τελευταία γερμανική επιθετική επιχείρηση στη Δύση ήταν η αντεπίθεση των Αρδενών. Η επιχείρηση «Nordwind», τον Ιανουάριο του 1945, με τρία γερμανικά Σώματα Στρατού αρχικά και αργότερα με πέντε, ήταν ο τελευταίος βρυχηθμός της γερμανικής πολεμικής μηχανής στο Δυτικό Μέτωπο. Ήταν μια απεγνωσμένη απόπειρα, με μια σειρά απώτερων στρατηγικών-πολιτικών στόχων, όπως η εκμηδένιση των αμερικανικών δυνάμεων στα Κάτω Βόσγια και την Πεδιάδα της Αλσατίας, ο εξαναγκασμός τους σε εκκένωση του Στρασβούργου και το σπάσιμο της αμερικανο-γαλλικής συμμαχίας από τον πληγωμένο Ντε Γκωλ.

Ο Βολφ Τεπφ ήταν εκπατρισμένος Λετονός υπήκοος γερμανικής εθνικότητας, που η οικογένειά του εγκατέλειψε το πατρικό της στη Ρίγα το 1939, μόλις λίγους μήνες πριν από τη σοβιετική κατοχή. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου πολέμησε εναντίον των Σοβιετικών στη βόρεια Καρελία με την 6η Ορεινή Μεραρχία SS «Nord» (12ο Σύνταγμα «Μichael Gaissmair») και εναντίον των Αμερικανών στην Αλσατία, το 1945. Απελευθερώθηκε από την αμερικανική αιχμαλωσία τον Ιανουάριο του 1946 και είχε μια επιτυχημένη μεταπολεμική σταδιοδρομία πολιτικού μηχανικού. Απεβίωσε στις 8 Ιανουαρίου 1999, μετά την ολοκλήρωση του βιβλίου του το οποίο εκδόθηκε το 2001 στις ΗΠΑ γνωρίζοντας μεγάλη εμπορική επιτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.