Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

«Θάνατος στους Ουϊγούρους» αντηχεί στην Σινκιάγκ


 

Του Andreas Lorenz
DER SPIEGEL

Και ξαφνικά, η Ουρούμτσι μετατράπηκε σε πόλη στην οποία κυριαρχούν τα ξύλινα ρόπαλα. Όλοι κρατούν από ένα, άνδρες και γυναίκες, η αστυνομία και οι πολίτες, Ουϊγούροι και Κινέζοι Χαν. Όλοι θέλουν να προστατευτούν – οι Κινέζοι Χαν από τους Ουϊγούρους, οι Ουϊγούροι από τους Κινέζους Χαν, οι πολίτες που φοβούνται την αστυνομία, και αντίστροφα.

Στο καυτό μεσημέρι, μία ανήσυχη ηρεμία επικρατεί στην πρωτεύουσα της επαρχίας Σινκιάγκ, στην βορειοδυτική Κίνα. Στην Οδό Φιλίας, μία πλατιά λεωφόρο, τα καταστήματα παραμένουν κλειστά, ενώ πλήθος πολιτών έχουν συγκεντρωθεί στις εισόδους τους. Ένοπλοι φρουροί και πολίτες είναι εξοπλισμένοι με ρόπαλα, και ορισμένοι ακόμη και με τσεκούρια. Αν και όλοι φαίνεται να προετοιμάζονται για νέες διαδηλώσεις εκ μέρους των Ουϊγούρων, εντούτοις είναι ξεκάθαρο που εδράζονται οι φόβοι τους. Ομάδες Κινέζων Χαν, αρχίζουν σε αυξανόμενους αριθμούς, να κατακλύζουν τους δρόμους.

Eίναι και αυτοί εξοπλισμένοι με ρόπαλα και λοστούς. Οι περισσότεροι είναι νέοι άνδρες, αν και μεταξύ τους υπάρχουν και γυναίκες. Ορισμένοι φωνάζουν «Θάνατος στους Ουϊγούρους». Είναι αποφασισμένοι να εκδικηθούν για τα περιστατικά βίας που προηγήθηκαν.

Περίπου 200 Κινέζοι Χαν οδεύουν προς παρακείμενο τέμενος, με αποτέλεσμα οι γυναίκες Ουϊγούροι να καταφύγουν στο προαύλιο, ακολουθούμενες από τον όχλο. Ένας ανελέητος πετροπόλεμος θρυμματίζει τα τζάμια του τεμένους, ενώ την εμφάνιση τους κάνουν στρατιωτικά φορτηγά και περιπολικά της αστυνομίας. Οι στρατιώτες αποκλείουν το τέμενος, και οι αστυνομικοί καλούν το πλήθος να διαλυθεί, ευχαριστώντας το για την συνεργασία του.

Πριν ωστόσο οι διαδηλωτές υπακούσουν, ακολουθεί νέος πετροβολισμός. Ο Λι Ζι, επικεφαλής του Κομμουνιστικού κόμματος στην πόλη Ουρούμτσι, σκαρφαλώνει στην οροφή ενός περιπολικού και καλεί το πλήθος να επιδείξει αυτοσυγκράτηση. Οι εκκλήσεις του τυγχάνουν αποδοχής, τουλάχιστον για την ώρα. Ενωρίτερα, αστυνομικοί με αντιδιαδηλωτική εξάρτηση είχαν κάνει χρήση δακρυγόνων ώστε να διαλύσουν τους Κινέζους Χαν, οι οποίοι αφού έσπασαν τον κλοιό, επιτέθηκαν εναντίον καταστημάτων των Ουϊγούρων. Η έξαρση των ταραχών οδήγησε τις τοπικές αρχές στην επιβολή κατ’ οίκον περιορισμού, σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της τάξης.

Αδύναμη η αστυνομία


Παρά τις σαφείς οδηγίες του τοπικού κομματάρχη και την εσπευσμένη επιβολή κατ’ οίκον περιορισμού, οι συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας συνεχίστηκαν μέχρι ενωρίς το βράδυ. Σε μία επίδειξη ισχύος, οι αστυνομικοί κτυπούσαν τις ασπίδες με τα ρόπαλα τους, για να αντιμετωπίσουν όμως την έντονη διαμαρτυρία του πλήθους. Στρατιωτικά φορτηγά διέσχιζαν τους δρόμους της πόλης, ενώ στο Κέντρο Τύπου στην Πλατεία του Λαού, οι ιμάμηδες καταδίκαζαν την βία.

Η τοπική κυβέρνηση της Ουρούμτσι, σε αντίθεση με το τι ίσχυσε στις περσινές ταραχές στην Λάσα του Θιβέτ, επιτρέπει σε ξένους δημοσιογράφους να καλύψουν τα γεγονότα. Η απόφαση εδράζεται στην πρόθεση των αρχών να πείσουν την διεθνή κοινότητα για τις άγριες προθέσεις των «τρομοκρατών Ουϊγούρων».

Η τηλεφωνική σύνδεση με το εξωτερικό είναι αδύνατη, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις αδύνατη είναι και η επικοινωνία εντός της πόλης. Σύμφωνα με δηλώσεις ανώτερων αξιωματούχων, στις ταραχές έχασαν την ζωή τους συνολικά 156 άτομα, περισσότερα από 800 τραυματίστηκαν και 1000 συνελήφθησαν. Προγραμματισμένη επίσκεψη των δημοσιογράφων στα νοσοκομεία, ακυρώθηκε.

«Όλα συνέβησαν τόσο ξαφνικά» ανέφερε η κυρία Κιάν, η οποία την Κυριακή το απόγευμα είδε δύο από τα καταστήματα πώλησης αυτοκινήτων που διαθέτει, να παραδίδονται στην πυρά από τον ανεξέλεγκτο όχλο. Εκφράζει απορία για την επίθεση, αφού η ίδια δεν είναι Ουϊγούρη, αλλά ανήκει στην Μουσουλμανική μειονότητα των Χούι. Η επίθεση την έχει αφήσει μόνο με μία πωλητήρια ένδειξη. Όλα τα υπόλοιπα καταστράφηκαν.

«Κανείς δεν μας προστατεύει»
Σε μία πάροδο οι δημοσιογράφοι γίνονται μάρτυρες δεκάδων γυναικών Ουιγούρων, οι οποίες κλαίγοντας και στριγγλίζοντας, έχουν υψωμένες τις γροθιές τους. Την Δευτέρα, υποστηρίζουν, οι σύζυγοι και οι γιοι τους, κτυπήθηκαν «αυθαίρετα» από την αστυνομία και συνελήφθησαν. «Κτύπησαν μέχρι και μία ηλικιωμένη 80 ετών, ενώ συνέλαβαν και ένα οκτάχρονο αγόρι» ανέφεραν με οργή.
Οι άνδρες υποστηρίζουν ότι οι Ουϊγούροι είναι θύματα διακρίσεων, αφού όπως τόνισαν υπάρχουν δύο νόμοι. «Κανένας δεν μας προστατεύει» ανέφερε ο ψηλόλιγνος άνδρας με την μακρά, μαύρη γενειάδα.

Η κατάσταση αρχίζει και πάλι να οξύνεται. 150 γυναίκες, φορώντας μαντίλες, πραγματοποιούν πορεία στον κεντρικό δρόμο της πόλης. Αμέσως περικυκλώνονται από ένοπλα στελέχη της Λαϊκής Αστυνομίας με πράσινες στολές και από αστυνομικούς με την συνήθη μαύρη περιβολή. Στην σκηνή καταφθάνουν οχήματα με αντλίες νερού, ενώ ορισμένοι αστυνομικοί ανασύρουν πιστόλια. Πανικός, οργή, φωνές, προπηλακισμοί. Τελικά οι γυναίκες αναγκάζονται να εξαφανιστούν σε παρακείμενο στενό. Οι δημοσιογράφοι απομακρύνονται από την αστυνομία.

Λίγο αργότερα, οι αρχές επιβεβαιώνουν την σύλληψη στην περιοχή «περίπου 100 ανθρώπων». Όλοι, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, είναι ύποπτοι για εμπρησμούς, λεηλασίες, επιθέσεις και καταστροφές. Για να προσθέσουν ευθύς αμέσως, ότι οι γυναίκες και τα παιδιά, τυγχάνουν προστασίας από τις αρχές.

Τhe New York Times Syndicate

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.