Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

Γενικόλογη, χωρίς αναφορά στα πυρηνικά, η ιρανική πρόταση



Ασ. Πρες, Ροϊτερς

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ανικανοποίητη άφησε την Ουάσιγκτον η ιρανική πρόταση για το πλαίσιο του διαλόγου της Ισλαμικής Δημοκρατίας με τη Δύση, καθώς δεν εμπεριέχει την παραμικρή αναφορά στο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα φέρεται να κινείται ήδη στην κατεύθυνση της επιβολής αυστηρότερων κυρώσεων, θεωρώντας ότι τα ανοίγματα των τελευταίων μηνών προς την Τεχεράνη έχουν ενισχύσει την αξιοπιστία των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας, εντούτοις το Κρεμλίνο έσπευσε χθες να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υποστηρίξει πρόταση ψηφίσματος για την παράλυση της ιρανικής οικονομίας. Επί της ουσίας, η πρόταση του Ιράν αφορά μια ευρύτερη συζήτηση σε διεθνές επίπεδο για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι η όποια συζήτηση για το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι άρρηκτα συνυφασμένη με το μέλλον των πυρηνικών οπλοστασίων του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

«Στόχος του διαλόγου πρέπει να είναι η δημιουργία ενός κόσμου που θα χαρακτηρίζεται από την πνευματικότητα, την ευμάρεια και τις φιλικές σχέσεις μεταξύ των εθνών», τονίζεται στην πεντασέλιδη επιστολή της ιρανικής κυβέρνησης προς τις έξι δυνάμεις, το περιεχόμενο της οποίας διέρρευσε χθες σε αμερικανική ιστοσελίδα. Το Ιράν, επίσης, εμφανίζεται θετικό στο διάλογο γύρω από τα αίτια της διεθνούς τρομοκρατίας, την ενεργειακή ασφάλεια, την οικονομική κρίση και τη διευθέτηση του Παλαιστινιακού.

Χθες, τέλος, ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε ότι «η υποχώρηση στο ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος είναι αδύνατη» διότι θα σημάνει το τέλος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Πηγή : ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.