Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

Τα αποτελέσματα αργούν, μεγαλώνει η πολιτική αστάθεια στο Αφγανιστάν


ΚΑΜΠΟΥΛ. Πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν τη διεξαγωγή δεύτερου γύρου προεδρικών εκλογών στο Αφγανιστάν, καθώς επίσης πληθαίνουν και οι καταγγελίες για νοθεία στις εκλογές της 20ής Αυγούστου, οι ψήφοι των οποίων ακόμη καταμετρούνται. Οι καταγγελίες για νοθεία, σε συνδυασμό με τη μεγάλη καθυστέρηση στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων –τα οποία επρόκειτο αρχικώς να ανακοινωθούν στις 17 Σεπτεμβρίου– εντείνουν τους φόβους για επίταση του κλίματος της πολιτικής αστάθειας στο Αφγανιστάν, σε μια περίοδο που η βία των Ταλιμπάν έχει αναζωπυρωθεί.

Δηλώσεις Μπρεζίνσκι

Επιπλέον, οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους, που έχουν αποστείλει 100.000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν, με στόχο την ανατροπή των Ταλιμπάν, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, κινδυνεύουν να έχουν την ίδια τύχη με τους Σοβιετικούς που εισέβαλαν στο Αφγανιστάν το 1979. Αυτό επισήμανε ο Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι, πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου Τζίμι Κάρτερ, ο οποίος πρόσθεσε ότι τα συμμαχικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν αντιμετωπίζονται ως εισβολείς και αλλάζουν το χαρακτήρα της σύγκρουσης στη χώρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ειδικός απεσταλμένος της αμερικανικής κυβέρνησης για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, δήλωσε στο BBC ότι αυτοί που ωφελούνται από την καθυστέρηση στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών είναι οι Ταλιμπάν και η Αλ Κάιντα.

Ο Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, κύριος αντίπαλος του προέδρου του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος ήρθε δεύτερος σε ψήφους, μετά τον νυν πρόεδρο της χώρας, ζητεί δεύτερο γύρο εκλογών για να διασφαλιστεί, όπως επισημαίνει, η εγκυρότητα της εκλογικής διαδικασίας. Οι πολίτες θα ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους στην εκλογική και την πολιτική διαδικασία, δήλωσε χαρακτηριστικά. Με καταμετρημένο μέχρι τώρα το 95% των ψήφων –εκ του οποίου το 2,15% ερευνάται για νοθεία– ο Καρζάι προηγείται με 54,3% έναντι 28,1% του Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ.

Αν τα ποσοστά αυτά επαληθευτούν, ο Καρζάι θα έχει καταγάγει καθαρή νίκη. Σύμφωνα με τη νομοθεσία του Αφγανιστάν, για τη διεξαγωγή δεύτερου γύρου εκλογών κανένας από τους υποψηφίους δεν πρέπει να έχει συγκεντρώσει το 50% των ψήφων.

Πηγή : ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.