Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Παγκόσμιες Στρατιωτικές Δαπάνες

Οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες ανέρχονται σε άνω των 1,46 τρισεκατομμυρίων σε ετήσια βάση , με τρέχουσες τιμές 2008 και τα τελευταία χρόνια σημειώνουν αυξητική τάση.

Για τη σύγκριση περασμένων ετών χρησιμοποιούνται ως σταθερά οι τιμές του δολαρίου του 2005, όπου οι δαπάνες για το 2008 ανέρχονται σε άνω των $1,2 τρισεκατομμυρίων.



Συνοψίζοντας ορισμένες βασικές λεπτομέρειες από το chapter 5 of the Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI)’s 2009 Year Book για εξοπλισμούς, αφοπλισμό και Διεθνή Ασφάλεια για το 2008 :

· Παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες για το 2008 εκτιμάται ότι έχουν φθάσει σε 1,464 τρισεκατομμύρια δολάρια σε τρέχουσες τιμές δολαρίου (μόλις πάνω από 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια με τη σταθερά του δολαρίου του 2005, σύμφωνα με το παραπάνω διάγραμμα),

· Αυτό αντιστοιχεί σε 4 τοις εκατό αύξηση σε πραγματικούς όρους από το 2007 και κατά 45 τοις εκατό αύξηση σε σχέση με την τελευταία δεκαετία από το 1999,

· Αυτό αντιστοιχεί σε 2,4 τοις εκατό του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), ή 217 δολάρια για κάθε άτομο του παγκόσμιου πληθυσμού.

· Οι ΗΠΑ με τεράστιο προϋπολογισμό δαπανών, είναι ο κύριος ρυθμιστής της τρέχουσας παγκόσμιας τάσης, και οι στρατιωτικές της δαπάνες τώρα αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ των συνολικών εξαγωγών παγκοσμίως, σε 41,5% του παγκόσμιου συνόλου

SIPRI έχει σχολιάσει στο παρελθόν την αυξανόμενη συγκέντρωση των στρατιωτικών δαπανών, δηλαδή ότι ένας μικρός αριθμός χωρών δαπανούν τα μεγαλύτερα ποσά. Η τάση αυτή συνεχίζεται στο 2008. Για παράδειγμα :

· Οι 15 χώρες με τις υψηλότερες δαπάνες αναλογούν σε άνω του 81% του συνόλου

· Οι ΗΠΑ είναι υπεύθυνες για 41,5 τοις εκατό του παγκόσμιου συνόλου, απόμακρα ακολουθούμενη από την Κίνα (5,8% του μεριδίου παγκοσμίως), η Γαλλία (4,5%), Ηνωμένο Βασίλειο (4,5%), και η Ρωσία (4%):


Στρατιωτικές δαπάνες είναι συγκεντρωμένες στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, και ολοένα και περισσότερο, Ασία:



Το SIPRI προσθέτει, επίσης, ότι πρόσφατα περισσότερες χώρες έχουν αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες τους. Παράγοντες περιλαμβάνουν
  • Στόχους της εξωτερικής πολιτικής
  • Πραγματικές ή υποτιθέμενες απειλές
  • Ένοπλες συγκρούσεις και πολιτικές που συμβάλλουν σε πολυμερείς ειρηνευτικές επιχειρήσεις
  • Διαθεσιμότητα των οικονομικών πόρων

Το τελευταίο σημείο αφορά τις ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία που είδαν τις οικονομίες τους να ανθούν τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, οι υψηλές και αυξανόμενες τιμές της διεθνούς αγοράς για τα ορυκτά και τα ορυκτά καύσιμα (τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα) έχουν δώσει τη δυνατότητα σε κάποια κράτη να δαπανήσουν περισσότερα για τους στρατούς τους.

Η Κίνα, για πρώτη φορά, κατατάσσεται στη δεύτερη θέση των δαπανών το 2008.

Σε τους προηγούμενη έκθεση του το 2006 το SIPRI σημείωσε ότι, η Αλγερία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία είχαν τη δυνατότητα να αυξήσουν τις δαπάνες τους λόγω των αυξημένων εσόδων από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ενώ οι αυξήσει της Χιλής και του Περού, έχουν σαν κίνητρο το γεγονός ότι οι στρατιωτικές τους δαπάνες συνδέονται με τα κέρδη από την εκμετάλλευση των βασικών φυσικών πόρων.

Επίσης, η Κίνα και η Ινδία, δύο παγκόσμιες αναδυόμενες οικονομικές δυνάμεις, επιδεικνύουν μια σταθερή αύξηση των στρατιωτικών δαπανών τους για να συμβάλουν στην αύξηση των στρατιωτικών δαπανών παγκοσμίως. Σε απόλυτες τιμές, οι τρέχουσες δαπάνες τους είναι μόνο ένα κλάσμα των ΗΠΑ. Οι αυξήσεις τους είναι σε μεγάλο βαθμό ανάλογες με την οικονομική τους ανάπτυξη.

Η στρατιωτική βάση δεδομένων δαπανών από SIPRI δείχνει επίσης ότι ενώ το ποσοστό των αυξήσεων κατά την προηγούμενη δεκαετία μπορεί να είναι μεγάλη για ορισμένα έθνη, τα συνολικά ποσά των δαπανών τους μπορεί να ποικίλλουν.



Τα τελευταία στοιχεία του SIPRI είναι από το 2008, και, όπου απαιτείται (π.χ. Κίνα και Ρωσία), περιλαμβάνει εκτιμήσεις. Τα στοιχεία αυτά, επίσης, δεν αντικατοπτρίζουν το πλήρες αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η χειρότερη από την Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930, η οποία πιθανόν να αντικατοπτρίζεται σε μελλοντικά στοιχεία.

Πηγή : http://www.globalissues.org


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.