Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2008

Τουρκικός τύπος

Radikal 

Λείπει μόνο η αναφορά ‘κατάσταση εκτάκτου ανάγκης


Η επίθεση του ΡΚΚ [στο Άκτουτουν] αποτέλεσε παράλληλα και την πρόφαση για τον περιορισμό των δικαιωμάτων και των ελευθεριών. 

Η εφημερίδα αναφέρεται στις νέες αρμοδιότητες, τις οποίες έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση τόσο ο Στρατός όσο και η Στρατοχωροφυλακή, τις οποίες συνοψίζει ως εξής:

• Δικαίωμα εμπεριστατωμένης έρευνας: Ζητείται να αλλάξει η νομοθετική ρύθμιση, η οποία αναφέρει ότι «δεν μπορεί να απαιτηθεί το άνοιγμα των τμημάτων ενός αυτοκινήτου, των οποίων δεν φαίνεται το εσωτερικό».
• Να μην απαιτείται δικαστική άδεια για έρευνα σε σπίτια: Ζητείται η άρση της απαγορευτικής διάταξης, σύμφωνα με την οποία για την κατ` οίκον έρευνα, για τη σωματική έρευνα, καθώς και για την έρευνα ταυτοτήτων, απαιτείται δικαστική ή εισαγγελική άδεια.
• Δικαστική αρμοδιότητα στις δυνάμεις ασφαλείας: Η δικαστική αρμοδιότητα, που υπάρχει στην Αστυνομία και στη Στρατοχωροφυλακή, να δοθεί σε όλους τους φορείς ασφαλείας. Στην ισχύουσα νομοθεσία οι στρατιωτικοί φορείς, πλην της Στρατοχωροφυλακής δεν έχουν δικαίωμα έρευνας των ατόμων τα οποία συλλαμβάνουν.
• Περιορισμός στις επικοινωνίες: Οι δυνάμεις ασφαλείας, εφόσον απαιτηθεί, να μπορούν να διακόπτουν τις επικοινωνίες με τη χρήση ειδικών οχημάτων τζάμερ.
• Αρμοδιότητες στη Στρατοχωροφυλακή: Η Στρατοχωροφυλακή ζητεί την αρμοδιότητα να μπορεί να διενεργεί έρευνες και στις περιοχές αρμοδιότητας της Αστυνομίας.


Radikal  

Μην εγκαταλείπετε το χωριό σας


Οι κάτοικοι του χωριού Άκτουτουν, μετά τις επιθέσεις του ΡΚΚ, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το χωριό τους. Όμως, μετά από πρωτοβουλίες του Νομάρχη, αλλά και προεστών των πέριξ χωριών, αποφάσισαν να συζητήσουν μεταξύ τους για μια ακόμη αφορά κατά πόσο πρέπει να προχωρήσουν στην απόφαση αυτή. 

Ο Νομάρχης του Χακκιάρι ανέφερε ότι οι κάτοικοι του χωριού για όσες οικίες υπέστησαν ζημία έλαβαν βοήθεια 77.515 νέων τουρκικών λιρών από το Κρατικό Ταμείο Αλληλοβοηθείας, παράλληλα δε έλαβαν και βοήθεια σε τρόφιμα. Ο Νομάρχης πρόσθεσε και τα εξής: «Οι δυνάμεις ασφαλείας μας βρίσκονται εκεί για την ασφάλεια των χωρικών μας. Πράττουμε ό,τι απαιτείται και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε σε κρατικό και νομαρχιακό επίπεδο». 

Aksam 

Το CNN διαφήμισε το ΡΚΚ


Την ημέρα, κατά την οποία είχαμε 17 νεκρούς, το τηλεοπτικό δίκτυο CNN International έφερε στις οθόνες του ρεπορτάζ από τους καταυλισμούς του ΡΚΚ, παρουσιάζοντας το χορό, που πραγματοποίησαν οι τρομοκράτες μετά την επίθεση, ως «χορό νίκης». 

Δημοσιογράφοι του ανωτέρω τηλεοπτικού δικτύου εισήλθαν στους ορεινούς καταυλισμούς του ΡΚΚ, οι οποίοι βρίσκονται στο όρος Καντίλ, και με την είδηση που παρουσίασαν, έκαναν σχεδόν και την προπαγάνδα της τρομοκρατικής οργάνωσης. Στο ρεπορτάζ, που μεταδόθηκε με τον τίτλο «Γυναίκες πολεμίστριες: Τέλος στην ηγεμονία των ανδρών», εμφάνισαν το ΡΚΚ ως μια οργάνωση, η οποία παλεύει για τα δικαιώματα των γυναικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.