Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008

Eurasia Rising


Georgeta Pourchot 

Eurasia Rising
Praeger Security International, 2008


Βιβλιοκριτική

Του Simon Sefarty
Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Old Dominion University. 



Παρά το γεγονός ότι το σύνολο των χωρών που αποτελούν το “εγγύς εξωτερικό” της Ρωσίας (βλ. μη-Ρωσικές πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες) και αυτές που αποτελούν το “αποστασιοποιημένο εξωτερικό” (βλ. πρώην κράτη - μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας) συμπεριφέρονται με αυξανόμενη ανεξαρτησία σε σχέση με την εξωτερική και εσωτερική τους πολιτική, η Ρωσία επιμένει να τις θεωρεί μέλη της ίδιας σφαίρας-επιρροής της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Η Ρωσία παρεξηγεί τις προσπάθειες αυτών των χωρών να υιοθετήσουν φιλελεύθερες δομικές μεταρρυθμίσεις και να συμμετάσχουν σε Ευρω-Ατλαντικούς οργανισμούς ως στρατηγικές εμπνευσμένες από εξωτερικούς παράγοντες, εχθρικούς προς την ασφάλεια της Ρωσίας. Αν λοιπόν θα εξελιχθούν υγιείς και εποικοδομητικές διμερείς σχέσεις αυτό εξαρτάται κατά πόσον η Ρωσία μπορεί να μάθει να αναγνωρίζει τις προσπάθειες των χωρών αυτών ως φυσιολογικές εκφάνσεις του εθνικού συμφέροντος.

Καμία προηγούμενη μελέτη για τη δυναμική της μετα-Σοβιετικής διεκδικητικής ηγεμονίας είχε τόσο ευρεία γεωγραφική εμβέλεια όσο το βιβλίο «Eurasia Rising», το οποίο πραγματεύεται την όλη μετα-Σοβιετική περιοχή: Λευκορωσία, Μολδαβία, Ουκρανία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν, Αλβανία, Βουλγαρία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία.

Σε μια περίοδο όπου η Ρωσική πολιτική και στρατηγική προκαλούν εντεινόμενες ανησυχίες στην Ευρώπη, η Georgeta Pourchot παραδίδει μια καλά ισοζυγισμένη και πειστική εξιστόρηση του μετα-Σοβιετικού χώρου, η οποία πρέπει να τύχει ανάγνωσης τόσο από ερευνητές όσο και από τεχνοκράτες. Οι ερευνητές θα μάθουν τόσο τα γεγονότα όσο και τα αναλυτικά/ερμηνευτικά πλαίσια μέσα από τα οποία αυτά τα γεγονότα γίνονται αντικείμενα γνώσης. Όσον αφορά τους τεχνοκράτες, μέσα από την εργασία της Pourchot, θα αντιληφθούν λόγους για τους οποίους οι ΗΠΑ οφείλουν να αναθεωρήσουν την κυκλοθυμική στάση που διατηρούν έναντι της Ευρασίας και την υιοθέτηση μιας πιο συνεκτικής και σταθερής στάσης.

Η εμμονή στην παρακολούθηση και ανάγνωση των χωρών της ανατολικής Ευρώπης μέσα από το πρίσμα του Ψυχρού πολέμου συνεχίζει να υφίσταται. Η Pourchot διατείνεται ότι αυτή η προκατάληψη είναι καταλυτική της αποτυχίας προκειμένου να γίνουν κατανοητές οι πολιτικές δυναμικές της περιοχής. Ενώ, παράλληλα μας ανοίγει τον δρόμο για μια νέα αντίληψη αυτής της συχνά παραμελημένης περιοχής.

Η Georgetta Pourchot είναι ερευνήτρια στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών της Ουάσινγκτον. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.