Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008

States, Nations and the Great Powers


Benjamin Miller

States, Nations and the Great Powers
Cambridge University Press, 2007



Toυ Peter Katzenstein 
Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Cornell University
New York Times Book Review


Γιατί κάποιες περιοχές είναι περισσότερο επιρρεπείς στις πολεμικές συγκρούσεις και άλλες στην διαρκή ειρήνη; Ποιες συνθήκες επηρεάζουν συγκεκριμένες περιφέρειες να εγκαταλείψουν την ειρήνη για τον πόλεμο και το αντίθετο; Το βιβλίο του Μίλλερ «State, Nations and the Great Powers» προσφέρει μια νέα και αυθεντική θεωρητική ερμηνεία για τις διαφορές μεταξύ της έντασης του πολέμου και της ειρήνης και των μεταβάσεων από την μια κατάσταση πραγμάτων στην άλλη. 

Ο συγγραφέας διακρίνει μεταξύ «καυτών» και «ψυχρών» αποτελεσμάτων τα οποία εξαρτώνται από την ένταση του πολέμου και της ειρήνης, και εκ των υστέρων χρησιμοποιεί τρεις έννοιες κλειδιά (κράτος, έθνος και διεθνές σύστημα) για να επιχειρηματολογήσει ότι είναι η συγκεκριμένη ισορροπία μεταξύ κράτους και έθνους σε διαφορετικές περιφέρειες που καθορίζει κατά πόσο οι εκβάσεις θα είναι «καυτές» ή «ψυχρές». Όσο πιο αδύνατη είναι η ισορροπία τόσο πιο επιρρεπής καθίσταται μια περιφέρεια στον πόλεμο. Αντίθετα, όσο πιο δυνατή είναι η ισορροπία τόσο πιο «ζεστή» είναι η ειρήνη. Οι διεθνείς συστημικοί παράγοντες, επηρεάζουν μόνο τις «ψυχρές» εκβάσεις ενός «ψυχρού» πολέμου και μιας «ψυχρής» ειρήνης. Η θεωρία περιφερειακού πολέμου και ειρήνης που αναπτύσσεται σε αυτό το βιβλίο εξετάζεται μέσω αναλύσεων σχετικών περιπτώσεων που έλαβαν χώρα μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στη Μέση Ανατολή, στα Βαλκάνια και την Νότια Αμερική κατά τον 19ο και 20ο αιώνα. Χρησιμοποιεί συγκριτικά στοιχεία από όλες τις προαναφερθείσες περιφέρειες και καταλήγει σε προτάσεις για τους τρόπους προώθησης της ειρήνης στις σπαρασσόμενες από τον πόλεμο περιοχές. 

Το βιβλίο « State, Nations and the Great Powers» είναι ένα από τα πιο αξιόλογα βιβλία σε αυτό το αντικείμενο. Προωθεί την σημαντική θέση ότι το να καταλάβεις τις πιθανότητες έκβασης και διατήρησης της ειρήνης ή του πολέμου σε μια περιοχή, πρέπει να εξετάσεις την αλληλεπίδραση μεταξύ των πολιτικών καταστάσεων που επικρατούν στις περιοχές αυτές και των ενεργειών των μεγάλων δυνάμεων, ως εξωγενών δρώντων στις διάφορες περιφέρειες. Το βιβλίο του Μίλλερ είναι ένα υπόδειγμα συνδυασμού της θεωρίας των διεθνών σχέσεων και της συγκριτικής μεθόδου. Ενσωματώνει την παραδοσιακή ρεαλιστική ανάλυση του πολέμου και της ειρήνης σε ένα νέο πλαίσιο κατανόησης των περιφερειακών εξελίξεων, διαφωτίζοντας έτσι τις παραλλαγές των αναθεωρητικών προσανατολισμών πολλών κρατών και την έλλειψη συνοχής σε διάφορες περιφέρειες του πλανήτη. Η Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια, όπως επίσης η Λατινική Αμερική και η Δυτική Ευρώπη, προσφέρουν εμπειρικά στοιχεία για τον προσεκτικό και συναρπαστικό επιχείρημα που συντίθεται σε αυτό το βιβλίο, μέσω του οποίου ο Μίλλερ μας προσφέρει νέες νουθεσίες στην όλη ανάλυση των περιφερειών μέσα στα πλαίσια των διεθνών σχέσεων.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.