Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009

Ομπάμα Σκληρή πολιτική στο Αφγανιστάν


Των Helene Cooper και Tom Shanker 

Ο πρόεδρος Ομπάμα σχεδιάζει να υιοθετήσει πιο αυστηρή πολιτική έναντι του Αφγανού ομολόγου του Χαμίντ Καρζάι, στο πλαίσιο μιας νέας αμερικανικής προσέγγισης για το θέμα του Αφγανιστάν που θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην αποδοτική διεξαγωγή του πολέμου παρά στην ανάπτυξη, όπως δηλώνουν ανώτεροι αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον.

Ο κ. Καρζάι θεωρείται τώρα δυνάμει εμπόδιο για τους αμερικανικούς στόχους στο Αφγανιστάν, επειδή η διαφθορά είναι αχαλίνωτη στην κυβέρνησή του, συμβάλλοντας στο εμπόριο ναρκωτικών που ανθεί και στην ενίσχυση των Ταλιμπάν. «Ο πρόεδρος ζήτησε πρόσφατα την αναθεώρηση της πολιτικής στο Αφγανιστάν και δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Μάικλ Χάμερ.

Διαφοροποίηση από τον Μπους
Μεταξύ αυτών οι οποίοι ασκούν πιέσεις για μια αποτελεσματική κυβέρνηση Καρζάι είναι ο αντιπρόεδρος Τζόζεφ Μπάιντεν και ο ειδικός απεσταλμένος του Ομπάμα στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Οι αξιωματούχοι περιέγραψαν τη νέα προσέγγιση ως διαφοροποίηση από την πολιτική του Τζορτζ Μπους, ο οποίος διεξήγαγε βιντεο-διασκέψεις με τον κ. Καρζάι κάθε δύο εβδομάδες και θέλησε να προβάλει τον αμερικανικό ρόλο στην ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η κυβέρνηση Ομπάμα θα συνεργαστεί πρωτίστως με ηγέτες της επαρχίας αντί για την κεντρική κυβέρνηση και ότι θα αφήσει την οικονομική ανάπτυξη και την εθνική ανοικοδόμηση για τους Ευρωπαίους συμμάχους, έτσι ώστε οι αμερικανικές δυνάμεις να εστιάσουν την προσοχή στη μάχη κατά των ανταρτών. «Δεν υπάρχει αρκετός χρόνος ούτε υπομονή ούτε χρήμα για να επιδιώξουμε φιλόδοξους στόχους στο Αφγανιστάν», δήλωσε ο υπουργός Αμύνης Ρόμπερτ Γκέιτς – ο οποίος υπηρέτησε επί Μπους και διατηρεί το αξίωμά του επί Ομπάμα. Ο ίδιος θεωρεί ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν είναι «η μεγαλύτερη στρατιωτική πρόκληση της Αμερικής».

Προ δεκαημέρου, ο κ. Γκέιτς, χρησιμοποιώντας διαφορετική φρασεολογία από αυτήν της κυβέρνησης Μπους, δήλωσε ότι οι προηγούμενοι αμερικανικοί στόχοι στο Αφγανιστάν ήταν «πολύ ευρείς και απέβλεπαν πολύ μακριά στο μέλλον». Το ΝΑΤΟ δεν τήρησε τις δεσμεύσεις του για την αποστολή στρατευμάτων, ελικοπτέρων και στρατιωτικών εκπαιδευτών, με τον κ. Γκέιτς να επικρίνει ανοιχτά τους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών για τις κενές τους υποσχέσεις.

Ο κ. Χόλμπρουκ ετοιμάζεται να μεταβεί στην περιοχή και σύμφωνα με αξιωματούχους της κυβέρνησης, σχεδιάζει να ζητήσει περισσότερα από τον κ. Καρζάι, ειδικά σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της διαφθοράς. Ο κ. Καρζάι θα επιδιώξει να επανεκλεγεί φέτος αλλά δεν είναι σαφές εάν ο κ. Ομπάμα και οι σύμβουλοί του θα υποστηρίξουν την υποψηφιότητά του. Η κυβέρνηση θα παρακολουθεί, λένε οι σύμβουλοι, για να δει εάν ο κ. Καρζάι ανταποκρίνεται στα αιτήματα των Ηνωμένων Πολιτειών και των ΝΑΤΟϊκών συμμάχων για τη σύλληψη συνεργατών του, περιλαμβανομένου του ετεροθαλούς αδελφού του, τον οποίο Δυτικοί αξιωματούχοι κατηγορούν για λαθρεμπόριο ναρκωτικών στο Κανταχάρ.
Λίγο προτού αναλάβει το αξίωμα του αντιπροέδρου, ο κ. Μπάιντεν μετέβη στο Αφγανιστάν με την ιδιότητα του απερχόμενου προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Συναντήθηκε με τον κ. Καρζάι και τον προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα έχει υψηλότερες προσδοκίες για τις επιδόσεις του απ’ ό,τι είχε η κυβέρνηση Μπους.

Αλλαγή ηγεσίας
Μετά την επιστροφή του από το Αφγανιστάν, ο κ. Μπάιντεν περιέγραψε την κατάσταση ως «πραγματικό χάος». Οι εκλογές θα γίνουν μέχρι το φθινόπωρο το αργότερο, όπως προβλέπει το αφγανικό Σύνταγμα. Ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ, Αφγανοαμερικανός, ο οποίος στο παρελθόν ήταν πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη και θεωρείται πιθανός αντίπαλος του κ. Καρζάι στις εκλογές, προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα πρέπει «να βαδίζει προσεκτικά», καθώς οργανώνει την πολιτική της στο Αφγανιστάν.

«Εάν δοθεί η εντύπωση ότι εγκαταλείπουμε την κεντρική κυβέρνηση και εστιάζουμε την προσοχή απλώς σε τοπικό επίπεδο θα προκαλέσουμε περαιτέρω προβλήματα», δήλωσε ο κ. Καλιλζάντ. «Ορισμένοι θα το εκλάβουν ως προσπάθεια διάσπασης του αφγανικού κράτους και συνεπώς ως εχθρική πολιτική».

Ο κ. Ομπάμα ετοιμάζεται να αυξήσει τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν, στους 60.000 άνδρες από περίπου 34.000 που είναι σήμερα, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Αλλά ο κ. Γκέιτς άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί με αργούς ρυθμούς, τουλάχιστον για την ώρα. Αναφέρθηκε στο σχέδιο αποστολής επιπλέον 12.000 στρατιωτών έως τα μέσα του καλοκαιριού, αλλά σημείωσε ότι οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση δεν θα γίνει πριν από τα τέλη του 2009.

«Ο στόχος μας δεν είναι να εγκαταλείψουμε ολοκληρωτικά την ανοικοδόμηση», δήλωσε κορυφαίος αξιωματούχος ζητώντας να παραμείνει ανώνυμος. «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να λύσουμε το πρόβλημα της Aλ Κάιντα. Αυτή πρέπει να είναι η άμεση προτεραιότητά μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.